Łącznik

Wielkie dzięki @kobal od “fanów” Zewu.

kobal - pozwól, skoro będziesz go tłumaczył, na przekazanie Ci paru odczuć po grze. Nie znaczy to, że chcę Ci coś narzucić.

1. Prawdziwy Mason, który zostaje zamordowany już w inwokacji moda, to kopacz wysłany z przesyłką do kompanów ze swojej frakcji, urzędujących na Wysypisku ( nie tym z podstawek ). Tak że tytuł Łącznik, jest nieadekwatny do jego roli. To raczej posłaniec, lub kurier.

2. NPC który w dalszej części moda gra i używa ksywki Masona, to najemnik działający pod przykrywką, czyli zwyczajna wtyka.

3. Ta zielona-przejrzysta postać na screenach - tak wychodzi z dialogu - to dusza prawdziwego zamordowanego Masona, wykorzystująca astralną postać Czarnego stalkera. Nazwa Призрак, nie ma nic wspólnego z tym z podstawek, tłumaczonym jako Duch. W tym przypadku, to raczej zjawa czy upiór, a dodatkowe określenie Дух, to widmo, mara, lub zwyczajnie “duch”, z małej litery.

Spotykamy NPCów o znanych twarzach, ale mają całkiem inne nicki. Choć nie wszyscy.

Z resztą nie powinno być jakichkolwiek problemów.

Jak sobie poczytałem o tym modzie to myślę że " Wtyka" to dobra nazwa dla niego. Ale w sumie tytuł na najmniejszy problem. Odnośnie Призракa - Ducha to takie miano występuje normalnie jako imię własne jakiejś postaci w “character_desc_general”.

Призрак jest wyświetlany jako nick. Tak powinno być. Ale Призрак, tłumaczony jako Duch, jest zarezerwowany dla kumpla Striełoka, tego z np. labu na Jantarze.

I dlatego tej astralnej zjawie, trzeba dać coś innego. A to co poniżej - Дух - to stan bytowania, czyli po naszemu Dusza.

Nie mam screena jego dialogu, gdzie określa stan swojego bytu. Ale mogę zrobić.

Jak się ma dużo zapisów, zrobienie screena z potrzebnego momentu, nie jest problemem.

A propos. Grałeś już w tego moda? Pytam, aby nie wrzucać czegoś, co już masz ze swojej gry.

i ciąg dalszy dialogu.

:slightly_smiling_face:

Jest nowa wersja moda z cyferkami 2.0. Link zostanie zaktualizowany w #1 poście tematu.

Naprawiono:

Naprawiony wylot w czasie rozmowy ze zjawą.

• Naprawione zacięcia gry, gdy Grzech zostaje zabity i dlatego Timur nie daje nowych zadań.
  • Naprawiony bug, gdy artefakt dla Nieustraszonego można było oddać w dowolnym momencie moda ( po za zadaniami).
  • Naprawiony bug, kiedy broń IL-86 “Szybkiego” można było znaleźć, nie otrzymawszy wcześniej zadania na jego znalezienie.
  • Naprawiono błędy w dialogach.
    Ta wersja zawiera także:
  1. Naprawiony obszar lokacji od Arhangel.
  2. Optymalizowana grafika od Crezy_exe.

Łącznik

Podstawka : Zew Prypeci 1.06.02 pl

Autor : Michaił Zarubin

Wersja modyfikacji : 1.0

Autor polonizacji: Kobal

Download : stąd Z naszego serwera

Archiwum pod podanym linkiem to kompletna, spolonizowana modyfikacja. Nie trzeba niczego więcej poza polskim Zewem Prypeci

Instalacja :

Ściągnij archiwum modyfikacji z podanego wyżej linka. Rozpakuj i folder gamedata wrzuć do foldery gry Zew Prypeci.

Otwórz za pomocą notatnika plik fsgame.ltx

Zmodyfikuj linijkę

$game_data$ = false| true| $fs_root$| gamedata\
na
$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata\

Graj !

Opis :

Łącznik to samodzielny fragment większej modyfikacji “Zła Kompania” będącej jeszcze w fazie tworzenia. Akcja dzieje się na Wysypisku. Bohaterem jest najemnik Mason. Głównym celem fabuły jest odnalezienie tajemniczego artefaktu “Coś”. Tej przygody starczy na jakieś 6-7 godzin gry. Poza tym jest trochę działalności pobocznej. Całkiem zgrabnie zawiązana akcja i dobrze rokuje na przyszłość, gdy autor zakończy całą “Złą Kompanię”. Lokacja Wysypisko to wersja znana z wczesnych buildów, o wiele większa od Wysypiska znanego z Cienia Czarnobyla i Czystego Nieba. Upiększona, zalesiona i odpalona na silniku COP wygląda bardzo ładnie. Jest kilka ciekawych nowych rozwiązań fabularnych jak branie zakładnika czy też uwalnianie się z niewoli. Fajną sprawą jest też to, że stalkerzy, którym wcześniej pomogliśmy w kłopotach odwdzięczają się nam pomocą w zadaniach fabularnych. Na przykład tworząc małą dywersję i odciągając przeciwników byśmy mogli komfortowo wykonać zadanie. Ale by to osiągnąć trzeba uważnie czytać smsy pojawiajace się na ekranie i odpowiadać na wezwania pomocy. Jest też oczywiście kilka niejasności i niedoróbek, ale w końcu to tylko demo. Ogólnie całkiem nieźle :slightly_smiling_face:

11 polubień

Polonizacja do moda dzięki uprzejmości @kobal-la, link zawiera moda ze spolszczeniem: https://drive.google.com/file/d/0BwEX_f6JarCiUmdnZVA5b053aFU/view?usp=sharing dodana do #1 postu tematu.

Link na MEGA dodany.

Witam,proszę o zamieszczenie informacji przy linku do pobieralni,że plik ten należy rozpakować prog.7zip bo mogą być problemy(co ja się nakląłem zanim doszedłem do 7zipa)Inne programy pokazują błąd.Jest to dość istotna informacja.Z góry dziękuję za uwagę.Niech ZONA wam sprzyja.Pozdrawiam

7 zip, rozpakuj plik i już można używać, win rar źle otwiera programy spakowane 7 zipem(są w nim braki czyli w winrarze):

7Zip-12559-dp.exe

Ja poleciałem winrarem i nie było problemu :blush:

Ps: utknąłem w modzie, zostały mi takie questy i nic się nie chce fabuła popchnąć do przodu, Spałem parę dni i nic nowego się nie pojawiło, szczególnie chodzi mi o główne questy te żółte.

@tom3kb - Tu filmik do tego moda.:

https://www.youtube.com/watch?v=4I75fjAjgj8&list=PLWAk0bGIcEl0cvxuNQ1RtGHYcClJKbjxy

Masz zadania na szukanie części i fragmentów mapy. Jak tego nie zrobisz, to mod nie ruszy. Dość dawno w niego grałem, czas zatarł ślady, ale ta mapa jest niezbędna. Mod wstrzymał akcję, aby te zadania zrobić.

1 polubienie

Aha, kurde głupio, że questy poboczne blokują questy główne ale trudno :blush: No nic to będę szukał mapy, dzięki za poradnik, najpierw spróbuje samemu. Części do napraw mam dopiero z 13 to jeszcze mi trochę zostało :slightly_smiling_face:

Jakby mod puścił tylko wątek główny, to skończył byś go za kwadrans. Coś trzeba na tej jednej lokacji jednak zrobić, aby nie było nudno. Te niby poboczne kwesty, są jednak powiązane z wątkiem głównym.

Mod ukończony i jak zwykle szkoda że to już koniec.

Instalacja prosta i bezproblemowa, mod stabilny w 100 procentach bez żadnych wylotów i problemów, duża zaletą jest praktycznie błyskawiczne wczytywanie save’ów. Fabuła dość ciekawa i wciągająca pomimo tego że dzieje się na jednej lokacji “Wysypisko”, miałem co prawa wątpliwości że zbyt szybko znudzimy się bieganiem tam i z powrotem w dobrze już znanej okolicy ale okazało się że to właśnie plus tej rozgrywki. Zadania są ciekawe a zwroty akcji czasami zaskakujące, zbytnie rozpisywanie się na ten temat mogło by popsuć radość z zagrania w Łącznika. Mod mimo że do długich nie należy jest zdecydowanie godny polecenia i na pewno wielu graczom sprawi dużą przyjemność z gry.

Można jeszcze dodać że mod nie należy do zbyt trudnych i większość spokojnie sobie z nim poradzi.

Podziękowania dla @kobal-a za spolszczenie, mam nadzieję że nikogo nie pominąłem.

Tu mogło by się wydawać że to już końcówka :slightly_smiling_face:.

Ale nie bo tu jest THE END.

2 polubienia

Znalazłem autorski addon do moda.

Nazwa: Łącznik LDX Addon
Platforma: Zew Prypeci
Twótca: The_Antoxa
Data premiery: 23.08.15r.

Opis autora:
Grając w kolejny mod do Zew Prypeci pod tytułem “Łącznik”, nie spodobały mi się modele standardowe modele NPC, dlatego zdecydowałem się zrobić swoją poprawkę do moda.

Zmiany:

• Mod “Łącznik”.
  • STCoP Weapon Pack
  • Nowe modele NPC.
  • Dwie nowe tekstury roślinności.
  • Nowi particle anomalii.

Screeny:

Spoiler

Link do addona:https://yadi.sk/d/ug0bNTlnuRsBh (waga 1.67 GB, link zawiera moda z addonem)

2 polubienia

Jak rozumiem, to spolszczenie jest do wersji 1.0. W międzyczasie wyszła wersja 2.0 i Łącznik LDX Addon . Gdybym chciał zagrać w te nowości, to jest problem, bo spolszczenie jest połączone z wersją 1.0. Zawsze byłem przeciwny takiemu “uszczęśliwianiu” na siłę.

Trochę się zgapiłem, bo mogłem doczytać do końca. Wtedy nie pobierał bym wersji 1.0 ze spolszczeniem, tylko rus. wersję 1.0. Teraz nawet nie mam jak porównać v.1.0 z v. 2.0.

Czy można prosić o SAMO spolszczenie? Łatwiej by mi było dopasować je do wersji 2.0.

@smox- poczytałem moje wypowiedzi o tym modzie i w jednej z nich piszę, że pobieranie moda v.1.0 przez Yandeksa, zajęło mi kilka minut. Chyba nikt tej wersji nie usunął.

Wybacz @kondotier, ale nie rozumiem o co Ci chodzi. Pewnie niezrozumiale napisałem mój post wyżej. Napiszę jeszcze raz w skrócie.

Czy można prosić o wstawienie SAMEGO spolszczenia? Oddzielnie, nie połączonego z ver. 1.0.

O ile dobrze pamiętam, spolszczenie nie było wstawione oddzielnie.