Tytuł oryginalny: Ликвидация Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (silnik OGSR) Data premiery: 05.06.2026 r. Autor: pigmey Autor spolszczenia: Śr. długość rozgrywki: przynajmniej 6 godzin
Opis
Podsumowanie
Nowa modyfikacja do Cienia Czarnobyla na silniku OGSR. W modzie wcielamy się w sierżanta Powinności, który dowodzi oddziałem, któremu powierzono oczyszczenie lokacji Mroczna Dolina z bandytów (Operacja Likwidacja). Pozornie prosta misja ale w jej trakcie nasz bohater pozna także mroczną stronę swojego ugrupowania.
Mod powinien zapewnić ponad ponad 6 godzin gry, mamy w nim różne wybory, które doprowadzą do jednego z 4 możliwych zakończeń. W modzie mamy intro oraz cutscenki dla zakończeń, dubbing. Paczkę broni z animacjami z Gunslingera, zwiedzimy też jedną nową podziemną lokację.
W archiwum z modem mamy dwa pliki tekstowe z sekretami (położenie schowków itp) oraz drugi z postępowaniem podczas przechodzenia żeby osiągnąć każde z 4 możliwych zakończeń.
Ważne: mod w trzech wersjach językowych: rosyjskiej, ukraińskiej i po angielsku.
Jest to pierwszy mod tego autora, który powstał w trzy miesiące.
Spolszczenie do moda to nie kilka godzin roboty, ale minimum kilka dni lub nawet tygodni, a czasem nawet i ponad miesiąc jeśli w międzyczasie wychodzą patche i trzeba co chwile poprawiać…W ogóle najpierw trzeba znaleźć chętnego kto się podejmie tej żmudnej roboty w wolnym czasie. Z tego co widzę po opisie mod jest jeszcze po angielsku so it should be easier to understand
@tom3kb W parę godzin? Za późno…Polski powinien być dostępny w dniu premiery już, a nawet przed (Jak chociażby w Oblivion Lost Remake 2.5 OGSE )
Patrząc jednak na to jak STALKER stał się popularny nie tylko w naszej części Europy ale i na zachodzie (głównie dzięki Anomaly, GAMMA i STALKER 2) to język angielski w nowych modach powinien stać się już powoli standardem. Coraz więcej osób chce zagrać w najlepsze fabularne modyfikacje i pytań o chociażby wersję angielską na moddb czy nexus jest pod każdym modem mnóstwo.
Co do polonizacji w kilka godzin jest już taka możliwość dzięki AI i każdy kto ma subskrypcję na któryś model typu DeepL, OpenAI, czy nawet ChatGPT może w chwilę stworzyć tłumaczenie będące na znacznie lepszym poziomie niż przez auto translatora googla czy Yandexa.
Tylko balans strzelanin jest dosyć… dziwny. Nie wiem czy to tylko u mnie tak jest, ale wydaje się to nie realne. Potrzeba kilka strzałów w głowę, żeby położyć jednego bandytę.
Alt i Enter żeby zrobiło na cały ekran. Ewentualnie zajrzeć do opcji moda czy nie ma zaznaczonej jakiejś opcji “windowed” czy coś i dlatego odpala się w małym okienku.
To by było za proste. Alt i Enter to odruchowo wcisnąłem po odpaleniu gry, gdyby to rozwiązało sprawę to bym nie zawracał tutaj głowy. Próbowałem też umieścić w user.ltx linijkę rs_fullscreen 1 oraz rs_windowed 0. Nic z tego nie działa. No niestety OGSR to dość kapryśny silnik, mam tylko nadzieję że tryb okno nie jest zakodowany w samym silniku, bo nie zamierzam edytować plików .exe - zazwyczaj takie działania kończą się critical bugiem.
Zgadza się, znalazłem rozwiązanie. Wystarczy ustawić rozdzielczość Windows 1024 x 768, a potem odpalić grę. Będzie w pełnym ekranie.
Natomiast pojawił się problem z samą rozgrywką. Po wykonaniu questu dla Prapora nie pojawia się nowa misja, w PDA nie ma aktywnych zadań. To błąd skryptu czy trzeba wziąć i wykonać inne questy, żeby pchnąć fabułę do przodu?