Ликвидация / Likwidacja / Liquidation

Tytuł oryginalny: Ликвидация
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (silnik OGSR)
Data premiery: 05.06.2026 r.
Autor: pigmey
Autor spolszczenia:
Śr. długość rozgrywki: przynajmniej 6 godzin

Opis

Podsumowanie

Nowa modyfikacja do Cienia Czarnobyla na silniku OGSR. W modzie wcielamy się w sierżanta Powinności, który dowodzi oddziałem, któremu powierzono oczyszczenie lokacji Mroczna Dolina z bandytów (Operacja Likwidacja). Pozornie prosta misja ale w jej trakcie nasz bohater pozna także mroczną stronę swojego ugrupowania.

Mod powinien zapewnić ponad ponad 6 godzin gry, mamy w nim różne wybory, które doprowadzą do jednego z 4 możliwych zakończeń. W modzie mamy intro oraz cutscenki dla zakończeń, dubbing. Paczkę broni z animacjami z Gunslingera, zwiedzimy też jedną nową podziemną lokację.

W archiwum z modem mamy dwa pliki tekstowe z sekretami (położenie schowków itp) oraz drugi z postępowaniem podczas przechodzenia żeby osiągnąć każde z 4 możliwych zakończeń.

Ważne: mod w trzech wersjach językowych: rosyjskiej, ukraińskiej i po angielsku.

Jest to pierwszy mod tego autora, który powstał w trzy miesiące.

Screeny

Podsumowanie

Linki i instalacja

Podsumowanie

Instalacja:

1. Wypakuj moda do głównego folderu gry.
  2. Mod jest w trzech wersjach językowych rosyjskiej, ukraińskiej i po angielsku. Wybieramy, tą która nas interesuje i wrzucamy do folderu gry.
  3. Wrzucamy patch 1.1.
  4. Moda uruchamiamy plikiem z folderu bin_64.

Linki:

Mod, patch 1.1 i wersje językowe:

Google Drive

Mediafire

Mega

Źródło: Temat na Ap Pro

Moze jakies spolszczenie?Ja bym ograła ale mam widzów co nie gawarij po ruskij xD

Spolszczenie do moda to nie kilka godzin roboty, ale minimum kilka dni lub nawet tygodni, a czasem nawet i ponad miesiąc jeśli w międzyczasie wychodzą patche i trzeba co chwile poprawiać…W ogóle najpierw trzeba znaleźć chętnego kto się podejmie tej żmudnej roboty w wolnym czasie. Z tego co widzę po opisie mod jest jeszcze po angielsku so it should be easier to understand :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 polubienia

Spolszczenie parę godzin po wstawieniu :smirking_face:

Ale tak jak jest w opisie mod ma wersję angielską więc wszyscy raczej na spokojnie zrozumieją.

W ogóle pierwszy mod gościa i pomyślał żeby zrobić od razu mod w ludzkim języku, trzeba pochwalić.

1 polubienie

@tom3kb W parę godzin? Za późno…Polski powinien być dostępny w dniu premiery już, a nawet przed :sweat_smile: (Jak chociażby w Oblivion Lost Remake 2.5 OGSE :squinting_face_with_tongue:)

Patrząc jednak na to jak STALKER stał się popularny nie tylko w naszej części Europy ale i na zachodzie (głównie dzięki Anomaly, GAMMA i STALKER 2) to język angielski w nowych modach powinien stać się już powoli standardem. Coraz więcej osób chce zagrać w najlepsze fabularne modyfikacje i pytań o chociażby wersję angielską na moddb czy nexus jest pod każdym modem mnóstwo.

Co do polonizacji w kilka godzin jest już taka możliwość dzięki AI i każdy kto ma subskrypcję na któryś model typu DeepL, OpenAI, czy nawet ChatGPT może w chwilę stworzyć tłumaczenie będące na znacznie lepszym poziomie niż przez auto translatora googla czy Yandexa.

Ja skończyłem. Całkiem fajna modyfikacja, polecam.

Tylko balans strzelanin jest dosyć… dziwny. Nie wiem czy to tylko u mnie tak jest, ale wydaje się to nie realne. Potrzeba kilka strzałów w głowę, żeby położyć jednego bandytę.

Jak zrobić fullscreen?

:thinking: Alt i Enter żeby zrobiło na cały ekran. Ewentualnie zajrzeć do opcji moda czy nie ma zaznaczonej jakiejś opcji “windowed” czy coś i dlatego odpala się w małym okienku.

To by było za proste. :wink: Alt i Enter to odruchowo wcisnąłem po odpaleniu gry, gdyby to rozwiązało sprawę to bym nie zawracał tutaj głowy. :grinning_face_with_smiling_eyes: Próbowałem też umieścić w user.ltx linijkę rs_fullscreen 1 oraz rs_windowed 0. Nic z tego nie działa. No niestety OGSR to dość kapryśny silnik, mam tylko nadzieję że tryb okno nie jest zakodowany w samym silniku, bo nie zamierzam edytować plików .exe - zazwyczaj takie działania kończą się critical bugiem.

Zgadza się, znalazłem rozwiązanie. Wystarczy ustawić rozdzielczość Windows 1024 x 768, a potem odpalić grę. Będzie w pełnym ekranie.

Natomiast pojawił się problem z samą rozgrywką. Po wykonaniu questu dla Prapora nie pojawia się nowa misja, w PDA nie ma aktywnych zadań. To błąd skryptu czy trzeba wziąć i wykonać inne questy, żeby pchnąć fabułę do przodu?