"Lost Alpha DC" - kilka słów z prac nad modem

Cisza informacyjna wokół nowego rozszerzonego wydania LA wzburzył społeczność graczy. Było wiadomo że opracowanie projektu trwa, ale o tempie prac nie było niczego wiadomo. W końcu ekipa twórców moda zdecydowała się ujawnić więcej informacji z prac nad modyfikacją, informują o tym co zostało zrobione i co zostało do zrobienia.

Pracowano nad animacjami rąk GG w hudzie wziętymi z Zewu Prypeci. Arsenał broni otrzymał nowy wygląd i animacje, to bezpośrednio dotyczy wyglądu zewnętrznego modeli rąk i animacji w cut scenkach.

Równolegle z tymi pracami prowadzona była praca nad roślinnością na kolejnych poziomach gry. W rezultacie tej pracy zmieniono wygląd wielu lokacji.

Teraz programiści « Klik: LA DC» gorliwie pracują nad modułem nawyków głównego bohatera. Mamy nadzieję, że rezultat tej pracy nas nie rozczaruje.

:smiling_face_with_horns:

Źródło: AP PRO, 2016 r.

9 polubień

Tak niech się bawią w animacje rączek, dodają nowe giwerki i robią bardziej zieloną trawkę to na pewno pomoże temu modowi. A gdzie jakieś info o nowych questach, które zabiją nudę w łażeniu po wielkich i pustych mapach.

3 polubienia

Niech porządni rosyjscy modderzy wezmą na warsztat OLR 2.5. Zmienią silnik na 1.0007. Dodadzą nowe rzeczy typu zmiana tekstur z każdej lokacji na te używane w Cieniu czarnobyla (żeby było łatwiej dodać AA 2.1)… To byłby Everest modów :grin:

1 polubienie

Changelog z 18 kwietnia 2016

http://www.dezowave.com/lost_alpha_patch_changelog_dc.txt

Tutaj też można śledzić postęp prac nad LA :

mordospis :

https://www.facebook.com/dezowave/?fref=ts&_fb_noscript=1

strona Dezowave :

http://www.dezowave.com/

MODD :

http://www.moddb.com/mods/lost-alpha

51 minut temu, tom3kb napisał:

Tak niech się bawią w animacje rączek, dodają nowe giwerki i robią bardziej zieloną trawkę to na pewno pomoże temu modowi. A gdzie jakieś info o nowych questach, które zabiją nudę w łażeniu po wielkich i pustych mapach.

Już wiele razy to pisałem (fakt, dwa lata temu), więc powtórzę n-ty raz- zrób lepszego moda. Nikt Ci przecież nie zabrania.

1 polubienie

5 minut temu, apg2312 napisał:

Już wiele razy to pisałem (fakt, dwa lata temu), więc powtórzę n-ty raz- zrób lepszego moda. Nikt Ci przecież nie zabrania.

Argument lekko z pupy :blush: bo tak to można rozwalić każdą krytykę. To tylko ten co robi mody może się wypowiedzieć co mu się w danym modzie nie podoba? Tak to nie działa na tym świecie.

Piszę po prostu co moim zdaniem jest najwiekszym minusem tego moda i nie tylko ja tutaj miałem takie zdanie :slightly_smiling_face: Fakt może trochę ostro ale po przejściu iluś tam modów, to na razie jest to jedyny z tych dużych i głośnych modów, który w tym względzie mnie rozczarował.

1 polubienie

Dlaczego ? Argument jest bardzo zasadny, i nie do obalenia. Zrób lepszego moda, a nie krytykuj czyjejś ciężkiej i bezinteresownej pracy. A jak Ci się nie podoba, to nie graj, i zrób lepszego moda, żeby wszyscy olali LA, a rzucili się na Twoje dzieło. Oczywiście, z achami, ochami i dobrowolnymi gratyfikacjami :face_with_tongue:

Wiesz, przypominają mi się dyskusje z czasów wymuszonej przez wyciek premiery LA. Tutaj, na Stalker.pl i Stalkeruniverse. Poszukaj i poczytaj sobie, bo naprawdę nie chce mi się setny raz pisać tego samego.

Panowie, macie po plusiku za rację po obu stronach. Nie brnijcie w potyczki bo nie ma sensu. Racja zawsze leży po obu stronach sporu, dyskusji…

1 polubienie

31 minut temu, apg2312 napisał:

Dlaczego ? Argument jest bardzo zasadny, i nie do obalenia. Zrób lepszego moda, a nie krytykuj czyjejś ciężkiej i bezinteresownej pracy. A jak Ci się nie podoba, to nie graj, i zrób lepszego moda, żeby wszyscy olali LA, a rzucili się na Twoje dzieło. Oczywiście, z achami, ochami i dobrowolnymi gratyfikacjami :face_with_tongue:

Dlaczego mam nie krytykować, o co można tylko piać z zachwytu albo nie mówić nic złego. Totalny bezsens. Takim podejściem nie pomagasz w żaden sposób ludziom, którzy robią mody, a robisz im jeszcze wrogą robotę. Bo zawsze jest coś co można zrobić, poprawić, ja nie mówię, że ktoś musi wsiąść to sobie do serca i potem nawet coś z tym robić ale feedback czy to pozytywny czy negatywny jest zawsze przydatny.

Ja zrobiłem np kilkadziesiąt misji do Army 2 i do tego kilkanaście kampanii i tak samo jednym podobało się to czy tamto, inni pisali co można poprawiać, a co jest ich zdaniem do dupy. I to mi się podobało bo to zawsze wpływało jakoś na rozwój tego co robię, uczyłem się nowych rzeczy, wiedziałem co nie jest dobrym rozwiązaniem i co zmienić lub też olać. :slightly_smiling_face:

A podejście typu

Cytat

A jak Ci się nie podoba, to nie graj, i zrób lepszego moda

czyli takie ładnie napisane “jak ci się nie podoba to nie graj i sp@#$%j” za dobrze nie świadczy o kimś co coś robi :slightly_smiling_face:

18 minut temu, pacjent1972 napisał:

Panowie, macie po plusiku za rację po obu stronach. Nie brnijcie w potyczki bo nie ma sensu. Racja zawsze leży po obu stronach sporu, dyskusji…

No i spoko ale chwilę możemy sobie podyskutować i rzucić po parę argumentów z każdej strony, przecież bić się i tak nie będziemy :blush:

47 minut temu, apg2312 napisał:

Wiesz, przypominają mi się dyskusje z czasów wymuszonej przez wyciek premiery LA. Tutaj, na Stalker.pl i Stalkeruniverse. Poszukaj i poczytaj sobie, bo naprawdę nie chce mi się setny raz pisać tego samego.

Ale APG, oni robią moda bo chcą, wrzucają do internetu to narażają się na krytykę, proste. I nie ma tutaj o czym dyskutować, ale cholercia, przecież nawet o to tutaj chodzi, robisz moda-> krytyka → poprawki = produkt finalny. Bo, jak wszyscy wiemy, moda nie robi się tylko dla siebie, a dla wielu osób, mody dla siebie nie opuszczają dysku, taka prawda.

Argument typu zrób lepsze to argument poziomu podstawówki bo idąc tym tropem nie można już skrytykować nikogo, ani niczego, za cokolwiek, bo to można zaaplikować do każdej dziedziny życia, jak śmiesznie by to nie brzmiało.

3 polubienia

Moje zdanie na ten temat jest takie - ładniejsze ręce, bronie, czy ładniejsza trawa, z pewnością nie skłonią mnie do ponownego zagrania w tego moda. Gdyby jednak dodano kilkanaście nowych zadań, to bym się zastanowił.

2 godziny temu, Tario napisał:

Argument typu zrób lepsze to argument poziomu podstawówki bo idąc tym tropem nie można już skrytykować nikogo, ani niczego, za cokolwiek, bo to można zaaplikować do każdej dziedziny życia, jak śmiesznie by to nie brzmiało.

Posłuchaj mnie uważnie, bo nie będę powtarzał. Dotyczy to zresztą też @tom3kb. Lost Alpha była robiona przez naprawdę długi czas przez grupkę entuzjastów, którzy poświęcali swój czas i pieniądze na stworzenie praktycznie od podstaw całkiem nowej gry. Zgadza się ?

Niestety wśród członków ekipy Dezo (sporo ich było w międzyczasie) znalazł się złamas, który wypuścił do netu i upublicznił betę gry. Nie było wyjścia, trzeba było wydać Lost Alphę w takim stanie, jak była. Dlatego na szybko były robione patche, żeby mod był grywalny. Nasi tłumacze z ST uczestniczyli zresztą w tłumaczenie LA na polski. W sumie może i dobrze się stało, że gra wyciekła, bo inaczej pewnie długo jeszcze byśmy na nią czekali. Stało się, nie ma o czym gadać.

I teraz dochodzimy do różnych dziwnej maści krytyków, czy raczej krytykantów. Krytyka może być twórcza, ale może też być i złośliwa. Przez twórczą myślę o tym, że krytykujący albo pisze do Dezo i proponuje swoje pomysły, oraz pomoc w ich realizacji (o ile Dezo się zgodzi, bo to w końcu jego mod), albo sam tworzy nowe zadania lub w ogóle nowego moda na podstawie LA. W skrócie - pokaż, co potrafisz i pokaż, że jesteś lepszy

Spoiler

To był taki mały złośliwy przytyk dla speców, którzy robią misje i kampanie dla Armii Zbawienia :face_with_tongue:

A krytyka złośliwa, to jest to, co właśnie i tutaj, i na Stalker.pl uprawia większość malkontentów. Tego za mało, tego za dużo, puste lokacje, głupie mutanty, mało zadań itp. itd.

Ludzie…kto Wam każe w tego moda w ogóle grać ? Nie podoba się, to won z dysku. Nie musieliście nic płacić, więc nic nie straciliście, może oprócz czasu na pobranie i zainstalowanie. I zapomnijcie, że Lost Alpha w ogóle istnieje, uznajcie ją za zmarłą dla was…a o zmarłych wiadomo - albo dobrze, albo wcale.

Ekipa Dezo ma swoją wizję Zony, i realizuje ją wg swojego widzimisię. Strzelę, że nawet tych krytykanckich postów nie czytają, a nawet jeśli (są tam Polacy), to mają je naprawdę głęboko gdzieś. Zgodnie ze starymi przysłowiami pszczół : “Psy szczekają, karawana jedzie dalej” oraz “Psie głosy nie idą pod niebiosy”.

Ja wiem, że ktoś wypuścił wcześniej, ale ja do tej pory nie rozumiem czemu wypuścili babola zamiast przyznać, że to wyciek, albo odciąć się od tego i pracować dalej.

Słuchaj, krytyka krytyką, można krytykować, byle to miało jakąś podstawę i logiczny sens. Nie każdy musi pisać do developera, zawsze może ktoś z forum ogarnąć spis problemów i sugestii i je po prostu wysłać.

Nie każdy musi rozumieć rosyjski, angielski, czy niemiecki.

Inna sprawa, naprawdę, nie wiem po co w ogóle piszesz o tym, że kto nam każe grać. To brzmi jak jakaś pretensja, naprawdę nie rozumiem tego nastawienia, gra to nie jest jakaś idelogia i bóstwo którego trzeba bronić w taki sposób. Są różne zdania i opinie. Jeśli coś jest słabe, albo zabugowane trzeba to przyznać i tyle, iść dalej.[nic nie sugeruje.

1 polubienie

14 minut temu, Tario napisał:

Ja wiem, że ktoś wypuścił wcześniej, ale ja do tej pory nie rozumiem czemu wypuścili babola zamiast przyznać, że to wyciek, albo odciąć się od tego i pracować dalej.

Mhm. Świetny pomysł. Tylko skoro był wyciek, to raz, że sporo osób i tak by zagrało w niedokończonego moda, a dwa, że inni moderzy bez żadnych skrupułów wykorzystaliby różne materiały z Lost Alphy.

Co do reszty - powtórzę się następny raz. Jeśli komuś się Lost Alpha nie podoba, to niech na jej podstawie stworzy własnego moda. Przecież to żaden problem. Wszystkie materiały (i to nie tylko z LA, z innych modów też) są podstawione pod nos, wystarczy tylko wymyślić dobrą historię, napisać skrypty, trochę przerobić grafikę, dodać jakieś zadania, kilka mutantów, NPC, coś ująć, coś dodać, ot, takie pierdółki na jedno popołudnie…a potem już można spoczywać na laurach i czytać peany na swoją cześć :face_with_tongue:

Ciekawe, czemu żaden z krytykantów nie jest chętny do tego ? Czyżby brak umiejętności i wiary we własne siły ? A przecież krytykując moda dobrze wiecie, czego mu brakuje, i co trzeba dodać…

30 minut temu, Tario napisał:

gra to nie jest jakaś idelogia i bóstwo którego trzeba bronić w taki sposób

Zdaję sobie z tego wbrew pozorom sprawę. Tylko po prostu potrafię docenić bezinteresowny wysiłek wielu ludzi włożony w tego moda. Wiem, że LA jest dalekie od doskonałości.

Ale staram się nie zachowywać jak typowy "polaczek" : tylko narzekanie, ale jak trzeba przestać narzekać, i samemu coś pokazać i zrobić, to chętnych nie ma.

15 godzin temu, apg2312 napisał:

I teraz dochodzimy do różnych dziwnej maści krytyków, czy raczej krytykantów. Krytyka może być twórcza, ale może też być i złośliwa. Przez twórczą myślę o tym, że krytykujący albo pisze do Dezo i proponuje swoje pomysły, oraz pomoc w ich realizacji (o ile Dezo się zgodzi, bo to w końcu jego mod), albo sam tworzy nowe zadania lub w ogóle nowego moda na podstawie LA. W skrócie - pokaż, co potrafisz i pokaż, że jesteś lepszy".

A i tu się zgodzę i sam miałem to dopisać w swoim poście ale mnie ubiegłeś, trochę się rozpędziłem bo w sumie tu nie ma wysyłania pomysłów itd, to co tutaj piszę to jest taka informacja dla nas graczy, coś jak opinia i przemyślenia po przejściu moda, które nie jeden tu umieszcza. Ale główna idea jest ta sama.

Cytat

Ludzie…kto Wam każe w tego moda w ogóle grać ? Nie podoba się, to won z dysku. Nie musieliście nic płacić, więc nic nie straciliście, może oprócz czasu na pobranie i zainstalowanie. I zapomnijcie, że Lost Alpha w ogóle istnieje, uznajcie ją za zmarłą dla was…a o zmarłych wiadomo - albo dobrze, albo wcale.

Dobrze, że takiego myślenia nie ma np w przemyśle robienia, gier, filmów, muzyki, Bo by wszystkie telewizje, portale, gazety padły. Bo nie wolno złego słowa o czymś napisać. Robimy recenzję gry, Jak dostaje 10 to dajemy, jak jest coś co nam nie pasuje to nie wspominamy w ogóle o takiej grze, że istniała na świecie.

Cytat

zapomnijcie, że Lost Alpha w ogóle istnieje, uznajcie ją za zmarłą

Ale Lost Alpha właśnie istnieje i każdy ma prawo napisać co mu się w niej podoba, a co nie. Dlaczego jak coś moim zdaniem nie jest fajne to mam o tym nie wspomnieć.

Cytat

Ekipa Dezo ma swoją wizję Zony, i realizuje ją wg swojego widzimisię. Strzelę, że nawet tych krytykanckich postów nie czytają, a nawet jeśli (są tam Polacy), to mają je naprawdę głęboko gdzieś. Zgodnie ze starymi przysłowiami pszczół : “Psy szczekają, karawana jedzie dalej” oraz "Psie głosy nie idą pod niebiosy

Ale myślisz, że na rosyjskich forach nie ma takich samych przemyśleń. A co do tego co na czerwono to przecież już wcześniej napisałem :face_with_tongue: → " ja nie mówię, że ktoś musi wziąć to sobie do serca i potem nawet coś z tym robić"

Ps: Historii wydania Lost Alphy nie musisz streszczać bo ci co w mody grają jakie takie pojęcie mają, o wycieku, przynajmniej ja :slightly_smiling_face:

Cytat

Ciekawe, czemu żaden z krytykantów nie jest chętny do tego ? Czyżby brak umiejętności i wiary we własne siły ?

Ty tak na serio, to nagle wszyscy mają się stać moderami jak im się coś nie podoba.

Cytat

Tylko po prostu potrafię docenić bezinteresowny wysiłek wielu ludzi włożony w tego moda. Wiem, że LA jest dalekie od doskonałości.

Ale staram się nie zachowywać jak typowy "polaczek" : tylko narzekanie, ale jak trzeba przestać narzekać, i samemu coś pokazać i zrobić, to chętnych nie ma.

Nie narzekamy cały czas, napisałem o jednej rzeczy, która moim zdaniem jest słaba w tym modzie, a ty walisz tyrady jakbym ich z błotem, zmieszał żeby nie było chwaliłem moda za np grafikę, wygląd map, podziemi, fajny klimat takiej opuszczonej Zony, który jednak moim zdaniem umarł po 3 godzinach gdy się okazało, że musimy po kilka razy chodzić w tę i nazad po mapach, na których nie ma co robić.

Wg ciebie chyba jak nie podoba mi się jakaś piosenka/obraz to też mam nagrać swoją piosenkę, namalować obraz, a jak nie to mam siedzieć cicho i nic nie mówić. Jak nasi w piłkę źle grają to też nie można nic mówić, bo przecież ja to najwyżej za blokiem w piłkę kopałem.

Jak chcesz to coś odpisz ale ja już się raczej nie odniosę bo i tak się za bardzo rozpisaliśmy :slightly_smiling_face:

@down

Cytat

Chłopaki nie kłóćcie się :blush:

Spoko ja już się wystrzelałem z wszystkiego co miałem do powiedzenia :slightly_smiling_face:

4 polubienia

Chłopaki nie kłóćcie się :blush: Wiadomo, że każdy by chciał by jego było “na górze” :slightly_smiling_face: . Przyznać muszę, że bardziej skłaniam się ku koledze @tom3kb i jego opinii, szczególnie że LA było wg mnie słabą modyfikacją. Może to kwestia wygórowanych oczekiwań? w końcu czekaliśmy na tę grę tyle lat. LA jak wyszła podobała mi się bardzo wizualnie, gameplay w porządku ale brakło tzw. zawartości. W tej grze nie było po prostu co robić i biegało się w te i nazad po pustych mapach. O ile tekstury, paczki broni można łatwo dorzucić (sami dezowave mówili żeby takie rzeczy gracze/inni moderzy robili sami) to już brak ciekawych misji czy linii fabularnych to duża bolączka. Rozumiem że to miał być oryginalny stalker bla bla, ale ta gra było w moim mniemaniu nudna i po kilku godzinach sobie odpuściłem. Podejrzewam, że mod zebrał głównie krytykę tego typu, przecież LA doszło do miana legendarnej modyfikacji i równie legendarne były wymagania graczy. Nie zrozumcie mnie źle doceniam pracę modderów i gdyby ten mod nazywał się jakkolwiek inaczej to byłby dobrym modem.

Nie wiem w sumie o co chodzi z tym rozszerzonym wydaniem LA ale jak będzie więcej zadań i linii kwestowych to wchodzę w to :grin:

Pamiętajcie, każda konstruktywna krytyka jest potrzebna, dzięki temu wszystko (w tym przypadku mody) staje się coraz lepsze. Krytyka miarą postępu.

4 polubienia

Już nie raz się zdarzało, że wypuszczano betę, czy nawet prabetę, do otwartego testowania. Jedni z autorów moda informowali o tym, a inni milczeli.

Znalezienie testerów do tak wielkiej produkcji jak LA, na pewno nie było łatwe. Nie ma zbyt wielu chętnych, do powtarzania gry w moda w nieskończoność. Większość chce mieć od razu gotowca. Coś o tym wiem.

Tak, że i LA mogła być takim kontrolowanym wyciekiem. Gracze, w swojej ilości, błyskawiczne wyłapali wszystkie niedoróby i przeoczenia, sukcesywnie naprawiane patchami. Ale doszło to w końcu do muru i dalsze naprawianie nienaprawialnego utraciło sens. I od tego momentu, zaczęto robić LA na nowo i bardzo słusznie utrzymując w tajemnicy wprowadzane zmiany.

A już wielokrotnie na tym forum widać było, jak psuje się mody, ładując do nich wszelkiego rodzaju “pseudo usprawnienia” , bo odpowiadały wyobrażeniom gracza o tym, jak mod powinien wyglądać. Ich prawo. Ale te “usprawnienia”, rozmijały się z wizją autora moda. Otwarta dyskusja o wprowadzanych zmianach, byłaby koncertem pobożnych życzeń i próśb, praktycznie rozwalających koncepcję autorską.

LA w czasie powstawania obrosło mitami, jakie to ono będzie doskonałe. Nikt nie brał pod uwagę, że tworzona była z “odpadków”. Gry STALKER na etapie tworzenia, miały po kilka rozwiązań. Do nich wybrano najlepsze. To co pozostało, bez względu na jakość, jest wybrakiem. A co co z nich powstaje, jest tylko synkretycznym zlepkiem. I chwała twórcom LA, że podjęli się z tego zlepka zrobić coś, co można nazwać grą. Skoro wielu (w tym i mnie) mimo trudności udało się dojść do jej końca, to jest to wersja grywalna.

I cierpliwie, bez lamentowania, narzekania, sarkania na ich opieszałość, czekał będę na LA finalne, bez względu jak się będzie nazywać.

4 polubienia

Autorzy projektu opublikowali małe sprawozdanie z pracy wykonanej w ciągu ostatniego miesiąca. Na przykład zostały zmodyfikowane detektory artefaktów. Działają one w podobny sposób jak w" Call of Pripyat" i mogą być stosowane  nie tylko ze śrubą, ale także w slocie pistoletu. Ponadto, autorzy postanowili nieco rozszerzyć ich funkcjonalność.  Specjalnie dla detektorów i innych urządzeń,zostały dodane dodatkowe sloty w ekwipunku.Z" Call of Pripyat"  dodano też system modernizacji kombinezonów i broni .

3 polubienia

Czyli wychodzi na to że Lost Alpha stoi na silniku Zewu Prypeci ze wsparciem dla swojego SDK, SOCowych modeli… szkoda :confused:

1 polubienie

Na 26 kwietnia została ustalona data premiery Lost Alpha DC.

Więcej info w temacie moda na moddb w tym changelog ze zmianami. Linka z tel nie mogę niestety na tym forum do postów dodawać :frowning:

Po premierze trzeba liczyć się z patchami bo pewnie bugów jeszcze sporo wypłynie  

ale można liczyć też na nową zawartość bo trwają prace nad 2 nowymi lokacjami. Ciekawe jak to wyjdzie z tymi mapami bo jak się okarze, że nowa gra wymagana

to chyba trzeba pocyekać z rok na finalną  wersję albo olać czekanie i ewentuaknie zagrać w to co wyjdzie jeśli nie będzie to taka lipa jak ostatnio

W changelogu “more and more side quests” nie uwierzę jak nie zobaczę ale mam nadzieję, że coś zrobili žeby nie biegać po pustych mapach.

Bo jak nie to pasuje szybko.

2 polubienia

Też mnie ciekawi jak oni rozwiążą problem z mapami w dalszej części. Zaludnić mutkami i NPCami? Wrzucą pojazdy i ułatwią przejazdy by nie wpadać w anomalie po ruszeniu z miejsca? Zwiększą prędkość biegania i skurczą same mapy? Zobaczymy…