Ale po jakiemu wtedy mod będzie, bo ja chciałbym cały po rosyjsku…Da się to zrobić?
Jeżeli zrobisz tak jak napisałem, będzie po rosyjsku z czytelną cyrylicą. Polski tekst będzie bez liter ą,ę itp. W modzie zawarty jest poradnik. Znajduje się w folderze #Zm_Readme w HELP ďî ďđîőîćäĺíčţ.7z. Hasło (po co?) to @Мамочка, помоги крутому сталкеру@
Dzięki Smox Ale hasełko gościu wymyślił (tylko faktycznie, po co? )
Smox rozumiem że na warsztat trafia ten mod, tak jak to było napisane kilka postów wyżej?
Tak, ale najpierw spolszczymy Martwy Szlak 2
No to Martwy Szlak 2 pokonany, możemy brać się za Żmijarza albo Żmijołowa. Trzeba najpierw ustalić tytuł bo będzie problem - daj psu złe imię, a możesz go od razu utopić…
Mod ma już swój tytuł więc każdy nowy będzie zmyślony, lub mówiąc inaczej “naciągany”… История сталкера Змеелова. Tym bardziej, że autorem jest Vladimir Zmeelov… . Tak czy siak proponuję..Łowca Węży, lub Zmieelov - Łowca Węży… to niezły tytuł dla moda…
Nazwisk się nie tłumaczy, więc może niech zostanie jak jest, albo nazwisko ‘Zmeelov’ napisać po polsku ‘Zmiełow’. Wiem, że podobnie było z nazwiskami piłkarzy np. Andriy Shevchenko- Andrij Szewczenko.
Pobrałem moda i jestem zdania, że trzeba trzymać się terminologii autora - a autor nazywa go ZM-mod. Sam autor występuje w grze, ale ponieważ tłumaczymy nie tylko język ale i alfabet (cyrylica na łaciński) to moim zdaniem możemy sobie trochę poluzować. Dla mnie Żmijarz jest ok.
A takie mechaniczne spolszczenie jak "Zmeelov’ - Zmiełow to aż za łeb drze, jak by powiedziała moja babcia (też z kresów ). Toż to przecież widać wyraźnie, że chodzi o kogoś kto łowi żmije/węże. Żmijarz psuje tu najbardziej. Tak czy inaczej niech się jeszcze wypowiedzą Smox i Metek
Uwaga ekipa tłumacząca! Na Dropboxie jest już folder ZM do tłumaczenia. Zaproszenia posłałem dla SMox, Metek i Grzegorz Litwinowicz
Widzę trochę kłopotu z tym Łowcą. Moim zdaniem, taki bohater powinien mieć nazwę prawdziwie “męską” i jak na ogólną fabułę Stalkera, to Łowca Węży pasowałby bardziej niż Łowca Żmij, czy jakiś ciapowaty Zmiełow. Powie ktoś, że tam nie ma takich tam gadów i nie pasuje nazwa. To o ksywkę chodzi tego gościa i ona musi świadczyć o nim, jako o twardzielu, bo siusiok nie ma prawa bytu w Zonie. Tak ja to widzę, bo ciężko co innego znaleźć pod to słowo. Ale jest jeszcze Smox, może coś podrzuci lepszego.
Jak na ksywkę postaci w grze to takie dwuczłonowe imię jest chyba trochę za długie, bardziej pasuje jeden wyraz. Jak to będzie w dialogach? Łowco węży to, Łowco węży tamto…
Bardzo, bardzo, ale to bardzo się cieszę, że nie będzie to Zmeelov - jak ktoś przeczyta temat od początku, to nawet będzie wiedział, dlaczego tak się cieszę
A Naznaczony ma 10 liter, a Łowca Węży 9 i co? Tu nie gra idzie o długość słowa, a o porządną ksywkę. Jak Ci tak za długie słowo, to zostawić Łowca, bo o takim pseudo, to chyba nie było w modach gościa, choć jednak Łowca Węży brzmi ok.
Tytuł moda- Łowca Węży, a ksywka postaci-Żmijarz. To tak po mojemu. Nie ma o co robić problemu, najważniejsze, by mod był fajny.
Tytuł fajny, Żmijarz może być i problem rozwiązany, skoro nie może być ksywka dwuczłonowa. Wężołów, chyba nie przejdzie. Tam jego człon “Zmiełow” tyczy się węża, żmija to гадюка, ale my ustalamy polską ksywkę, więc twórca moda nie pogniewa się, jak będzie nazywał się po naszemu. Powinien teraz zabrać głos Czegewara.
Tytuł moda- Łowca Węży, a ksywka postaci Żmijarz.
To bardzo dobra koncepcja…sam tytuł Żmijarz nie podoba mi się to słowo jakoś razi za dużo tutaj tych ż..rz. i nie brzmi ciekawie…ale jako ksywka jest OK.
No to Martwy Szlak 2 pokonany, możemy brać się za Żmijarza albo Żmijołowa.
Zgadzam się z Malakasem, że Żmijarz brzmi rzeczywiście trochę chropowato. Przeczytałem temat od początku i wpadło mi w oko to, co zacytowałem u góry (wcześniej to jakoś przegapiłem). Myślę, że drugi wariant zaproponowany przez Trurl3, czyli Żmijołów jest jak najbardziek OK. Mielibyśmy wtedy mod: ŁOWCA WĘŻY - HISTORIA STALKERA ŻMIJOŁOWA (i chyba również byłby najbliższym tłumaczeniem nazwiskia autora). Co myślicie?
Przyznam, że drugie imię wspomniałem tylko dlatego, że padło wczesniej. Jesli o mnie chodzi, oddaje 100% głosów na Żmijarza. Co do nazwy moda - jak już wspomniałem sam autor nazywa go ZM-mod, ale niech tam, Łowca Węży jest nieźle i bardziej obrazowo :). A w kwesti merytorycznej ( ) - pobrałem moda i po obejrzeniu dołaczonych przez autora materiałów musze powiedzieć że zapowiada się ciekawie. Zastanowiło mnie stwierdzenie samego autora, że ten mod można właściwie potraktować jako oddzielną grę , co się dopiero okaże, i że właściwie cały mod to taki Freeplay z elementami kwestowymi, i że zadania moga być dość trudne i wymagające. Poza tym mam wrażenie, że będa w nim także elementy do pogłówkowania.
Duże znaczenie w tym modzie ma dokładne czytanie wszystkich informacji wyświetlanych na ekranie, dokumenty znalezione w grze pomogą doprowadzić fabułę do końca. Wykrywacz Weles jest jednym z bardziej pożądanych wykrywaczy artefaktów. Misje trzeba wykonywać na różne sposoby, jedyny warunek - skuteczność.
Wykrywacz Weles jest jednym z bardziej pożądanych wykrywaczy artefaktów.
Tak się akurat składa, że startujemy w jamie, gdzie ww. wykrywacz Weles się znajduje.