Działam na Jupiterze. Zrobiłem sporo, poznajdywałem też sporo. Ale wyskoczył mi problem z pozyskaniem detektora Swarog. Mam już zadanie na sprawdzenie nim chłodni. Mam trzy Welesy i na wszelki wypadek jeszcze trzemam ECHO i Otklika. Ale nie ma mechanika, który by mi udoskonalił detektor. Robił to w oryginale Nowików, ale teraz nie ma nic w dialogach na ten temat.
Zadania od Hermana i Oziorskiego wyczerpane, narzędzia dla Azota i elektroczęści też odnalezione.
@Anton_Gorodecki Widzę, że chyba też bawisz się tym modem. Robiłeś już to zadanie i skąd miałeś Swaroga?
He, he… Lepiej bym tego nie ujął. Nie gram w tego moda. Ściągnąłem go ponieważ chciałem wybebeszyć z niego Monolith UI dla ZP.
Co do Swaroga, to odpowiedź na twoje pytanie znalazłem tutaj:
Czy tego moda da sie przejść nie rozumiejąc rosyjskiego? chciałem se pobrać, zobaczyć, potestować czy bedzie działało, teksturki i to wszystko inne wszystko fajnie wyglada tylko jezyk troche tak jak by powiedzieć boli.
@Samotnik67 Sporo zadań jest czysto z ZP, ale bez zrobienia zadań z ŁP do nich nie dojdziesz. A jak nie znasz języka rosyjskiego, to skąd będziesz wiedział co jest grane. Pierwsze zadania dla ŁP masz w znalezionych notatkach i trzeba je przeczytać. Ale też sporo zadań jest stawiane głosem i tu nawet przy spolszczeniu części wizualnej dialogów, nie znający rosyjskiego mieć będą kłopoty. A tylko kilka takich zadań ( od Kowalskiego ) brzmi identycznie jak te z ZP. Ogłądając wideo poradniki od różnych grających, widać że można zadania moda wykonywać w różnej kolejności. Tak więc nawet z ich pomocą, nie pograsz, bo nie wszystkie pokazują co należy.
Pogadaj na PW z @Szczepan9205 o jego spolszczeniu. Będziesz świetnym testerem, bo szybko wyłapiesz to, co uniemożliwi Ci, lub uprzykrzy grę.
@Szczepan9205 Aby spolszczenie było grywalne, muszą zostać przetłumaczone pliki dźwiękowe. te z ZP tylko częściowo będą pasowały, ale i tak nimi trzeba zastąpić te z moda. Na Jupiterze większość dialogów - pomijając te zadania z ŁP - jest zgodna z ZP. Ale ze względu na zmianę położenia narzędzi i otrzymywania na nie naprowadzenia od ważnych enpeców ( Zwierzobój i Herman ), ich dialogi uległy mocnej zmianie.
Testerem Twojego spolszczenia może być @Samotnik67 . On najszybciej wychwyci te braki w spolszczeniu, które trzeba dorobić.
Ja dla sprawdzenia moda, wolę na razie grać w oryginale.
@Anton_Gorodecki Kolejny raz . Muszę stwierdzić, że to niezbyt komunikatywne i logiczne rozwiązanie. Trzeba będzie pogadać z Hermanem o handlu, bo może już go ma, a ja nie sprawdzałem ( Weles i Swarog ponoć wyglądają tak samo ). Tyle dobrze, że przy okazji padła podpowiedź o 3 Welesach do zadania. Nie pozbędę się posiadanych.
@kondotier Tego, że dużo jest dialogów w formie audio to wyczytałem z opisu moda jeszcze zanim go pobrałem, ale jeśli się okaże po tym jak spojrzę w odpowiednie pliki, że nie uda się w tym modzie zastosować tej samej metody dodawania napisów, której @Anton_Gorodecki użył w Kontrakcie na Nowe Życie i ja w Dolinie Szeptów + Gunslinger to można równie dobrze odpuścić to spolszczenie bo ja osobiście nie znam na razie innej metody dodawania napisów do dialogów audio, a jednym wyjściem oprócz tego byłoby nagranie tych dialogów po polsku, a weź teraz znajdź chętnych do użyczenia głosu… I najważniejsza sprawa - dopóki nie znalazła by się jakaś dobra duszyczka, która by w tych plikach z dialogami dla Jupitera i Zatonu wyłapała różnice między Łupem Pantery, a oryginalnymi dialogami z Zewu to nie ma sensu dawać komukolwiek tego niedokończonego spolszczenia do testów bo tylko w Prypeci będzie można grać zgodnie z dialogami które wymyślili autorzy bo na te jeszcze mi starczyło czasu, a ja tak pisałem - mam teraz trochę na głowie i nie mam zbytnio czasu się tym zajmować i w obecnej formie plik dialogami dla Jupitera i Zatonu to 1:1 pliki z dialogami z Zewu Prypeci bo tak jak wspominałem wcześniej - większość dialogów jest stara, ale niektóre konkretne są zupełnie od nowa napisane lub różnią się od tych z Zewu 1 lub kilkoma słowami.
@Szczepan9205 Nie zapominaj, że współautorka moda @LENA_D jest naszą forumowiczką i do niej można kierować pytania w wątpliwych sprawach.
A też może nam bez grzebania w modzie podrzucić te pliki, w których dokonano zmian. Pliki głosowe nie mają tu jakichś efektów dodatkowych, więc nawet zrobione telefonem będą się nadawały. Ilość osób też jest niewielka. 3 -4 mężczyzn i jak na razie z mojej gry 1 kobieta. Może później będzie druga. A tyle rodaczek na forum przecież też mamy.
ZMIENIONE.
Miałem problem ze schowkiem, ale rozwiązałem.
Opis gdzie ma być schowek ( niezbyt jasny ). I sama lokalizacja schowka.
Sięgnąć można tylko wchodząc na egzo, chwilę wcześniej
zabrane z paki KAMAZa na którym stoimy. Parę podskoków aby zaczepić o konstrukcję i schowek nasz.
Teraz już droga do schowka Pantery stoi otworem. Jeszcze parę duperelek pozbierać i “okraść” “złodziejkę”.
Można powiedzieć, że jestem bliski finału. Ale nawet wideo nie podpowiedziało gdzie znaleźć jeden ze schowków. Tak więc możliwe, że i ja finału nie zobaczę, chyba że ten fiks pozwoli na zrobienie czegoś, co teraz jest niemożliwe. Ale to dopiero jutro. A teraz kilka zrzutów.
Tak są stawiane zadania w modzie.
Nowa damska buzia. No i tytułowa Pantera z jednym zadaniem. Trochę mało.
Gniazdo pijawek .... ... które zabiłem, aby zabrać rzeczy ze schowka na szafce z prawej.
Można było nie ruszać ich, bo PDA ze schowka, jest zbędnie i niezgodnie z dialogami zduplikowanie gdzie indziej.
@LENA_D Будь любезна и подскажи ( желательно снимком ), где находится белый ящик на трубе, з первым ключом? Тот из первой наводки на лодке.
Tłumaczenie. Bądź uprzejma i podpowiedz ( najlepiej zrzutem ), gdzie się znajduje biała skrzynka na rurze, z pierwszym kluczem? Tym z pierwszego naprowadzenia z łódki.
Тоже второго ключа возле экспериментальной гаусспушки мне не повезло найти. Подскажешь?
Tłumaczenie: Także drugiego klucz koło eksperymentalnego Gaussa nie udało mi się znaleźć. Pomożesz?
@kondotier jak zapewne zauważyłeś po twarzy Pantery, brakuje jej tekstury. Jeśli chcesz zobaczyć jej piękne lico w pełnej krasie😛 to zrób sobie kopię pliku
@Anton_Gorodecki Dzięki. Tę “murzyńską buzię” potraktowałem jak maskę, stąd brak reakcji. Ale z chęcią popatrzę na taką w kolorkach.
A co dotyczy “finału”, to na myśli miałem wyciągnięcie z moda ile się da. Chociaż z pyskówki u nich pomiędzy LENĄ a RYŻYM, można wnioskować, że jakiś tam finał jest. Może bez napisów końcowych, ale jest.
Widać w działaniach na Zatonie straszne dziury w scenariuszu. Choćby taka, że w skrzyni na Skadowsku nie znalazłem Gaussa, choć Garik jeszcze w Prypeci zameldował , że go do niej wstawił. I mogli, skoro nowy pomysł zawiódł, zostawić narzędzia dla Kardana w wersji ZP.
Otóż to. Nikt nie obiecywał Graczom (czy tym “zachodnim”, czy też o zgrozo “wschodnim”) cudownego projektu wypełnionego unikatowymi zadaniami, świetnym aktorstwem głosowym i zapierającymi dech w piersiach przerywnikami filmowymi (piję tutaj trochę złośliwie do przerobionego kultowego w pewnych kręgach intro z CCz, gdzie na “ladzie” u Sidora ląduje nie Naznaczony, a niejaka białogłowa… Wykonanie porządne, ale efekt kiczowaty i to bynajmniej nie w Tarantinowskim stylu).
Mierząc ilości szamba, jakie wylało się na tego moda na “pewnym” rosyjskim forum (nomen omen zdominowanym przez małostkowych sponsorów, wesoło uskuteczniających tam swoje “rządy”) można dojść do wniosku, że jest to projekt niegodny uwagi. O dziwo tak nie jest. Jest to pozycja mocno zogniskowana wokół koncepcji delikatnego przerobienia podstawki Zewu Prypeci, przyprawionej poszukiwaniami zdobycznych łupów tytułowej najemniczki Pantery. O ile komuś podoba się taki koncept, doprawiony Martwą Zoną oraz znaną i lubianą 64-bitową paczką oręża w wersji 3.4.03 (ze szczyptą niegroźnych wylotów), będzie dobrze się bawił.
Z drugiej strony, niestety jest to (prawie) ten sam Zew Prypeci, wypadający blado z najnowszymi oczojebnie beznamiętnymi fabularnie projektami…
Śmiać mi się chce (długo i chamsko) z “kolegów” z ap-pro.ru, którzy wylewają swoje gorzkie żale na tego moda. Nie ma co pastwić się na jego autorami, którzy pomimo zatargów ze swoimi proputinowskimi kolegami sfinalizowali projekt i udostępnili go szerszemu gronu Graczy. Nie ma też co wzdychać nad tą wybitną produkcją, ponieważ nie ma nad czym, ale nie ma też powodu, aby ją bezpodstawnie linczować.
No i w końcu można tytułowej Panterze spojrzeć w twarz bez “maski”. Trza przyznać, że urocza.
Czyli nie jest Panterą, laborantka z bunkra na Jupiterze. A moda można chyba będzie potraktować jako kolejnego, do już istniejących, w których stalkerka Pantera albo była celem do osiągnięcia, albo sama działała. Jednak powiązania między nimi będą mniej niż luźne.
Ten moment gdy patrzysz przez Barreta na 2 jajogłowych i jakąś kobietę która nosi ksywke Pantera w Prypeci w akcji dotyczącej spotkania z najmusami w okolicy pralni jest pierwszym momentem w którym widac jej twarz.
Więc na logike to co widzisz jako gracz na Skadowsku jest maską.
Troche skopany system starej i nowej fabuły częśyo koliduje z soba, w pewnym momencie miałem 2 takie same walizki z “łupem Pantery” na Zatonie.
Troche skopany system starej i nowej fabuły częśyo koliduje z soba, w pewnym momencie miałem 2 takie same walizki z “łupem Pantery” na Zatonie.
Coś na ap pro o tym przypadku widziałem.
W ogóle w temacie moda tam niezły syf tak jak piszecie, jedni się cieszą z nowego moda drudzy napierdzielają od góry do dołu “że co to za premiera skoro mod nieukończony”.
Ja się nie dziwię, że ekipa moda chciała go wydać szczególnie, że sprawa się posypała pod koniec produkcji. Z drugiej strony rozumiem ludzi co nie chcą marnować czasu na coś co nie jest skończone jak mają do wyboru tyle innych dobrych rzeczy.
Ja poczekam jak ktoś z was opisze jak to się kończy, jeśli chodzi o fabułę, czy takie chamskie “ciach” jakby toporkiem pierdzielnął czy może fabuła nieukończona ale np historia kończy się jakimś “sensownym” niedopowiedzeniem, że miałoby to nawet sens.
Teraz jeszcze widzę, że chyba jeden z autorów od moda co odszedł wrzuca niby jakieś fixy ni z gruchy ni z pietruchy co mają różne rzeczy naprawiać ale robi się tylko coraz większy bałagan. Bo tu ekipa od moda się napierdziela, ludzie co grają też mają różne problemy. Niby ktoś coś wrzuca jako łatki ale to też nie wiadomo jak czy będzie działać.
Ogólnie najlepiej sytuację w temacie moda podsumowuje intro z Motoprawda:
Niektóre mody, jakie ukazały się w 2013-14 były całkiem niezłe (pierwsza część Powrotu Szramy, Prawo Diegtiariowa, Dolina Szeptów lub Spectrum Project), a więc jeżeli ktoś z nutką nostalgii spogląda na tamte lata, to nie powinien krytycznie oceniać ŁP. Mod wydaje się powrotem do przeszłości, ale bez skomplikowanych zadań. Nazwałbym go raczej próbą ''rozszerzenia" podstawki. No, ale ciężko się wypowiadać, jeżeli człowiek nawet nie grał w tego moda.