Ryzyk fizyk, kupowanie tych tkz. “nowych” masek z aukcji to loteria. Te maski nie są nowe, przeleżały w skrzyniach i piwnicach kupę czasu. Tak jak juz wspomniał kolega wyżej filtr to atrapa, ponieważ stracił właściwości. Guma która leży tyle lat próchnieje/parcieje. Ja kupiłem taka maskę i sprzedawca mi wysyłał jeszcze 3 razy kolejne, bo powiedziałem że nie dam się robić w bambuko, każda maska miała defekty a na aukcji były piękne zdjęcia i opis. Łącznie za 15zł mam 4 maski.
Jeżeli ktoś chce testować taką maskę to stanowczo odradzam. Filtry, wkłady filtracyjne hermetycznie i fabrycznie zamknięte nie używane mają gwarancje 10 lat którą daje producent, po tym okresie powinny być przetestowane. Maska BDSz którą chcesz kupić została dawno wycofana z użycia na rzecz masek MP-4 też wycofywane na rzecz MP-5 i MP-6. Pamiętajcie jeżeli widicie w opisie nowa to jest pic, nie produkuje się tych masek od ok 30 lat.
Ładne maski! Ja styczność miałem tylko z maską MP-5, akurat na zajęciach PO. Za tydzień postaram się wdziać MP-5 razem z OP-1 w ciągu 7 minut, jak myślicie dam za pierwszym razem chociaż w 10? Raczej zręczny jestem a jak widziałem założenie go nie jest skomplikowane.
Jak zatrzaski w 2/3 pozapinasz wcześniej, czas Ci spadnie w sposób widoczny, a kombinezon da się założyć. Przerabiałem to w wojsku. Takie małe oszustwo :teehee: .
Dzięki cichy. Ja się obawiam ,że mi maska wszystko bardzo utrudni. Widziałem jak się go zakłada, i dość sprawnie to szło ale nie widziałem nic dokładnie. Mógłbyś mi coś tu objaśnić szerzej? Jak po kolei cała procedura? Jak właśnie najlepiej to zrobić. Chciałbym dla swojej satysfakcji jak najszybciej to wykonać.
Pierwsze to -przygotować maske, pochłaniaczem w góre -wyciągasz maskę za pochłaniacz -masz nabrane powietrze w płucach i zamknięte oczy -zakładasz maskę -zatykasz otwory oddechowe w filtropochłaniaczu i masce -robisz wydech i dopiero otwierasz oczy Czas na zaliczenie założenia maski MP-5 na bdb w wojsku 9 sekund.
Przeszkadza. Ja korzystałem ze sprzętu mocno “przechodzonego”. Pourywane paski, guma rozpadająca się (służba zasadnicza miała do dyspozycji sprzęt tylko z “drugiej” ręki). Za wygłupy mieliśmy organizowane marsze w OP-1. Kolega Czernobyl10 może Ci ten temat naświetlić precyzyjnie .