…jest taka: http://www.vobis.pl/…3-2-899097.html
Z kilkoma róznicami - mam stłuczoną matrycę, więc siedzę na zewnętrznym monitorku 24", RAMu mam 5 GB i dyszczek 1TB
Systemy - MacOsX Lion, oraz Win7 pro 64bit
…jest taka: http://www.vobis.pl/…3-2-899097.html
Z kilkoma róznicami - mam stłuczoną matrycę, więc siedzę na zewnętrznym monitorku 24", RAMu mam 5 GB i dyszczek 1TB
Systemy - MacOsX Lion, oraz Win7 pro 64bit
Mocny MAC ![]()
ehh a ja to mam 3 letniego grata z małymi ulepszaniami…
Mój też nie nowy
Dobija mnie ta rozwalona matryca, ale nie dam 2.5 koła za nową, a używki - choć o połowę taniej, praktycznie się nie zdarzają w Pl.
Ogólnie siedzę na macach, prócz tego mam w warsztacie zwykłe G5 (też w iMacu), i parę innych
A jutro jadę po 2 x G5 macpro i sztukę na dualnym Intelu.
Ta, żeby to jeszcze działało ;/
oloo, na którym systemie pracujesz częściej ?
Od zawsze używasz maca ?
Napisz coś o tym wszystkim, jak wygląda sprawa z cenami softu, jak działają gry…
Czy jest sens bulić kupę pieniędzy za maca ? A potem instalować na nim Windowsa ?
Jaka jest stabilność systemu, zdarzają się zawiechy ?
@Oloo dodaj jakieś fotki…chętnie zobaczymy tego Mac-a.
Ta, żeby to jeszcze działało ;/
oloo, na którym systemie pracujesz częściej ?
Od zawsze używasz maca ?
Napisz coś o tym wszystkim, jak wygląda sprawa z cenami softu, jak działają gry…
Czy jest sens bulić kupę pieniędzy za maca ? A potem instalować na nim Windowsa ?
Jaka jest stabilność systemu, zdarzają się zawiechy ?
Nie, na Macu siedzę z rok czasu. Ceny systemów są znośne, znośniejsze, niż Windowsa - Liona można kupić nawet na All za ok. 200 zł.
Sensu bulenia za Maca kupy kasy - nie ma, szczególnie jeśli jesteś tylko graczem. To doskonały system do pracy/netu - jednak gry traktuje ciut po macoszemu.
Stabilność jest rewelacyjna, przez ponad rok nie zdarzyła mi się “zawieszka”, nie było absolutnie żadnych problemów z systemem etc. Na Maca nie ma praktycznie wirusów (no..jakieś tam niby są, ale jest i stosowny soft anty), więc bezpieczeństwo jest sporo większe, niż w Win. System jest bardzo intuicyjny, nie miałem w zasadzie żadnych problemów z przesiadką z windy.
Jest mnóstwo darmowych programów, działających równie dobrze, jak płatne odpowiedniki; zresztą nawet świeża instalacja ma w zasadzie wszystko, co jest potrzebne do pracy.
W kwestii instalacji Windowsa na Macu - odpowiem tak - przy zasadniczo identycznej konfiguracji “składaka” i Maca, ten ostatni ma wyższy wskaźnik indeksu wydajności. Jednak pracuje to trochę inaczej. Ważny jest też o wiele niższy pobór prądu - byle blaszak żre jak mały konik, Mac zaś z umiarem ![]()
@Oloo dodaj jakieś fotki…chętnie zobaczymy tego Mac-a.
Potłuczona matryca, brak szyby - widok jest taki sobie. Lepiej pooglądać nowe ![]()
Szczerze mówią ja nie kupił bym maca. Za podobne pieniądze można dostać mocniejszego PCta a system od Maca można wgrać na PC przy małych kombinacjach.
Sam system jest dość ok ze względu na dużą zgodność z Linuxem.
Szczerze mówią ja nie kupił bym maca. Za podobne pieniądze można dostać mocniejszego PCta a system od Maca można wgrać na PC przy małych kombinacjach.
Sam system jest dość ok ze względu na dużą zgodność z Linuxem.
Zależy za ile. Mnie mój kosztował około 500 zł. W końcu pracuję w elektrorecyclingu ![]()
Też nie dałbym za Maca 5 - 6 tysiaków. Ale w tej cenie..cóż ![]()
Się w końcu przesiadłem na blaszaczka.
Obecnie jest:
i5 4670K 3.4GHz (App Center kręci go do stabilnych 4.6GHz)
Gigabyte Z87 - HD3
R9-280x
8GB DDR3 1600
SSD OCZ - ARC100 120GB na system,
plus
1,5TB Seagate i jakaś 500 WD
Zasilaczyk wyciągnięty z serwerka HP, jakieś 1000W.
Te 1000W to w rzeczywistości może być 600 :D.
2.5 K za matrycę?!?!
Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Bez urazy ale bebechy jak niemal wszystkie made in China a płaci się za co? Za logo? Za lans? Co sprawia że ludzie za kość RAM wartą w produkcji może 20 PLN a na rynku 80 PLN lubią płacić 250 PLN bo jest zamontowana w czymś co niesie logo jabłka do tego nadgryzionego? ![]()
Symbole, symbole. Nadgryzione jabłko, a wiecie, pierwszy MAC zdaje się kosztował 666 dolarów. Ciekawe no nie. ![]()
Jeśli nie do grania to zdecydowanie Linux. (choć Stalkery spokojnie pójdą a i nie tylko) Moc darmowych dystrybucji do wyboru. Wsparcie całkiem sporej liczby użytkowników w różnych językach. Otwarte kody. Moc darmowego softu. Lepsze wykorzystanie zasobów. Koniec z płaczem ile RAMu zadziała. Stabilność - tu zależy od dystrybucji. Spokojnie coś można dobrać. Są nawet dystrybucje wyglądem przypominające “łokna” ![]()
Kolega powyżej ma rację co do linuksa