Misery

Witam nie wie ktoś jak się nazywa ten ambient bo w missery 1 ani w 2 go niema a chciałem go użyć w swojej grze bez modów http://www.youtube.com/watch?v=nSvw93-Snp8 ?

Czy jest przewidziana polonizacja najnowszej wersji moda?

@ czernobyl10 Na Stalker.pl ekipa podobno pracuje nad polonizacją. Mam problem z MIsery w wersji 1.1 przy którejś próbie zabicia bandyty mam zwiechę i CTD z takim logiem

FATAL ERROR. [error]Expression : !m_error_code [error]Function : raii_guard::~raii_guard [error]File : D:prog_repositorysourcestrunkxrServerEntitiesscript_storage.cpp [error]Line : 748 [error]Description : … - zew prypecigamedatascriptsdeath_manager.script:149: attempt to index field ‘?’ (a nil value)

Powie mi ktoś o co chodzi z tym skryptem?.

Dla zainteresowanych - wyszedł pacz do mizerii.

@ Hentaj

niefortunny błąd - podobny problem z różnicą odnoszącą się do linijki 150 - również w modzie do CoP, odnotowano tutaj: link.

Jedna z porad to odszukanie pliku death_items_count.ltx i przyporządkowanie problematycznych itemów pod item_count_0. (link - post usera mnn ), inna mówi o zmianie trybu trudności na mistrz, jednakże - to zupełnie inny mod, więc próbowałbym pierwszego sposobu - edytowania pliku (pracując na jego kopii).

Musisz bardziej precyzyjnie opisać sytuację: jaki ekwipunek posiada NPC? czy został przeszukany przez Ciebie, a może zrobił to inny stalker? Być może problem stwarza przedmiot posiadany przez zabijanego bandytę? Ustalając przedmioty, będziesz wiedział jakie pliki w kontekście pierwszej porady - dodać do item_count_0. Mam nadzieję, że grasz z kompletem patchy. A jeśli chodzi o skrypt, to musisz odszukać wiersz 149 , pliku death_manager.script , sprawdzić całość problematycznej funkcji z tym samym plikiem z patch’a. Być może znajdziesz istotną różnicę - nie mam moda na dysku, więc bardziej nie pomogę.

1 polubienie

Polonizacja jest prowadzona, powinna ukazać się za jakiś czas, bo pracy co nie miara. Będę dawał znać, jakby co, bo koordynuję cały proces tłumaczenia. I nie jest do końca prawdą, że ekipa stalker.pl pracuje nad tłumaczeniem (już nawet pomijając fakt, że stąd się nikt nie zgłosił); będzie to bowiem tłumaczenie oficjalne, klepnięte przez twórców Misery. :slight_smile:

2 polubienia

Patch 2.0.1 do Misery 2.0 http://disk.yandex.ru/public/?hash=G4zJqu0vS0vCPKiLqhNI8N1XfN0gJ4KPfl7lGhfSrcw%3D&locale=ru

Panowie wiecie jak tam ze spolszczeniem do tej cudnej modyfikacji . 

Spolszczenie się robi. Będzie zapewne dopiero pod koniec miesiąca.

1 polubienie

panowie pomożecie bo zainstalowałem i przy starcie łapie crash’a log :

_FATAL ERROR[error]Expression    : wave&&wave->length()[error]Function      : CSoundRender_Source::LoadWave[error]File          : D:prog_repositorysourcestrunkxrSoundSoundRender_Source_loader.cpp[error]Line          : 65[error]Description   : Can't open wave file:[error]Arguments     : c:program filesgsc world publishings.t.a.l.k.e.r. - zew prypecigamedatasoundsnaturenew_thunder1_hec.ogg_

dodam że gram na wersji Stalkera 1.6.2 , Misery 2.0.1.

p.s sorki ale nie wiem jak loga poprawnie dodać :frowning:

Witam wszystkich mam takie małe pytanko, mieliście takie sytuacje, że słychać było krótkie wojskowe komunikaty tak jakby nasz major miał ze sobą krótkofalówkę? 

Osobiście nic takiego nie zauważyłem, ale możliwe, że jeszcze za mało się wgrałem. Mod obszerny, więc możliwość taka jest, aczkolwiek w opisie nic takiego nie zauważyłem…

W sumie też super dużo się nie nagrałem ale mój znajomy również potwierdza owe komunikaty. Przeglądałem pliki i nie mogę nigdzie znaleźć plików z tymi komunikatami.

To jest typowo mod graficzny, nie zmienia fabuły. Pytanie do grających.

W modzie główny nacisk poszedł na grafikę ale są też inne zmiany dużo broni i zwiększone obrażenia i inne rzeczy nowych zadań całkowicie brak mod ma nam utrudnić starą.  Puki co nie podoba mi się dziwny spawn mutantów i kosmiczne ceny za naprawę.

Polonizacja jest prowadzona, powinna ukazać się za jakiś czas, bo pracy co nie miara.

Wydaje mi się jednak, że w modzie musi być więcej zmian, bo same zmiany graficzne nie powodują zmian w tekście. 

To dlatego bo każdy item ma bardzo obszerny opis a npc mają dużo nowego tekstu historyjki itp i lepiej wszystko opisują niby bardziej klimatycznie ogólnie jak najedziesz na item cały opis zajmuje pół monitora a nie raz lubi wyjść poza monitor.

Oczywiście, że mod nie ogranicza się do zmian graficznych. Nowe bronie, zbroje i różnorodne przedmioty zostały skrupulatnie i obszernie opisane; dialogi zostały zmodyfikowane, co oznacza, że dodaliśmy ponad 50 stron a4 samych dialogów; overhaul artefaktów doprowadził do daleko idących zmian w opisach, które są teraz znacznie dłuższe niż w vanilli; przetłumaczyć trzeba też osobny mod “closed caption”, który dodaje napisy do rosyjskich dialogów; i tak dalej. Wszystko to tłumaczone jest “odręcznie”, tzn. bez użycia jakichkolwiek translatorów, a warto jeszcze dodać, że sporą część fragmentów z vanilli i tak tłumaczymy od nowa. A to sprawia, że realną datą jest koniec sierpnia, jeśli nawet nie później.

2 polubienia

Cieszę się że polonizacja tego świetnego moda już wkrótce . Ekipie pracującej przy spolszczeniu ,dużo zdrowia.

Zaś co do komunikatów: tak, takie komunikaty zostały dodane jako pewien smaczek. I to nie tak, że major ma ze sobą krótkofalówkę, gdyż - jak zaznaczyliśmy w nowych dialogach, które uzyskać można poprzez zapytanie NPCów o informację - Zona wzmaga i losowo rozprzestrzenia fale dźwiękowe, a więc pewne dźwięki po prostu słychać na znacznie większych odległościach niż jest to normalnie możliwe.

1 polubienie