Modernizacja komputera

Cytat

A na jaki najlepiej wymienić?

Kupując nowy zasilacz najlepiej policzyć sobie ile mocy ci potrzeba np. ile pobiera procesor prądu, karta graficzna itp. zawsze trzeba zostawić sobie zapas na wypadek np. dokupienia drugiej karty graficznej SLI czy CrossFire, ja mam kontroler wentylatorów z opcją wyświetlania poboru prądu w WATT-ach w czasie rzeczywistym i jak gram np. w Stalkera to pobiera mi nie więcej niż 300 WATT.

Zasilacz oczywiście najlepiej firmowy o lepszej sprawności i dobrych komponentach 80 + bronze. Zazwyczaj w nich są już wszystkie zabezpieczenia a to dość ważne przy przepięciach i zwarciach, nie sfajczy się parę innych komponentów kompa. Dobrze jak będzie miał też budowę modularną czyli dopinane kabelki bo wtedy podłączasz tyle ile potrzebujesz do zasilenia urządzeń w kompie i nie ma kaszany z kablami w kompie.

@maTcinPL dziękuje za odpowiedź.

Najpierw proponuje kupić nowy zasilacz 550 W. Poniżej lista proponowanych przeze mnie:

• Cooler Master G550M 550W, OCZ ZS 550W, XFX Pro Series TS550W, Corsair VS Series 550W.

Można spróbować poszukać na aukcjach, ale raz że trzeba trafić okazję a dwa - uczciwego sprzedawcę. Zalecam więc dużą ostrożność.

Kiedy już zdecydujesz się na konkretny zasilacz, dobierzemy do niego kartę graficzną.

2 godziny temu, Anton Gorodecki napisał:

@maTcinPL dziękuje za odpowiedź.

Najpierw proponuje kupić nowy zasilacz 550 W. Poniżej lista proponowanych przeze mnie:

• Cooler Master G550M 550W, OCZ ZS 550W, XFX Pro Series TS550W, Corsair VS Series 550W.

Można spróbować poszukać na aukcjach, ale raz że trzeba trafić okazję a dwa - uczciwego sprzedawcę. Zalecam więc dużą ostrożność.

Kiedy już zdecydujesz się na konkretny zasilacz, dobierzemy do niego kartę graficzną.

dzięki kupię którąś przez mojego znajomego informatyka

Można też pomyśleć o takim, dobra cena i dopinane okablowanie.

COOLERMASTER G550M 550W MODULARNY 80+

Do tego jestem najlepiej nastawiony, więc chyba wybiorę ten

Dobra decyzja. Do przeczytania polecam TEN temat i w języku angielskim TEN odnośnie tego zasilacza.

Nie zmieniam zdania dla mnie warto się trochę postarać i posłuchać kogoś kto się zna bardziej ode mnie a mianowicie Was. Zasilacz jest odebrany tylko karta graficzna i można grać oraz modyfikować gry

Dnia 10.01.2016o11:22, mkk7 napisał:

Można też pomyśleć o takim, dobra cena i dopinane okablowanie.

COOLERMASTER G550M 550W MODULARNY 80+

zamówiłem jeden więc nie musicie pisać jaki mam wybrać. Teraz potrzebuję porządnej karty graficznej(sory ale wyświetliło mi się na 2 stronie )

Proszę podaj budżet na kartę graficzną. Jego wysokość określi czy będzie jak to nazwałeś “porządna”.

Dnia 10.01.2016o11:22, mkk7 napisał:

21 minut temu, Anton Gorodecki napisał:

Proszę podaj budżet na kartę graficzną. Jego wysokość określi czy będzie jak to nazwałeś “porządna”.

budżet na kartę graficzną jednak wynosi około 500 (trochę musiałem wydać na zasilacz

Najlepszym dopasowaniem jeśli chodzi o współpracę z procesorem (i Twój budżet) będzie tandem z GeForcem GTX 750 Ti

Możesz również dokupić nawet GeForce’a GTX 770 lub Radeona R9 280X, ale w tym wypadku Twój procesor będzie już ograniczał wydajność gier.

Dobrze, taką grafikę wwybiorę ale czy teraz (gdy mam w procesorach Intel Core i3 [~3.5GHz] ) to jest jakiś błąd czy co?

Twój procesor t.j. i3-4150 posiada podstawową częstotliwość 3.5 GHz. To nie jest żaden błąd.

Za 500 zł. to tandemu GTX 750Ti nie kupi a GTX 770 i R9 280X to już wyższy pułap cenowy. Można tez pomyśleć o HD 7870 bo w tej cenie można ją wyrwać na allegro i to dalej jest całkiem przyzwoita karta. Można ja bezpiecznie podkręcić w catalystach.

Z racji wieku autora tematu, jestem daleki od proponowania mu “wyrywania czegoś na allegro”. Co do Radeona HD 7870 - zgadzam się - nadal jest to wartościowa karta graficzna, jednak egzemplarze sprzedawane na aukcjach mają już swoje lata i “przebieg” (często ukrywany przez sprzedających), więc zalecam rozwagę, aby później nie żałować.

1 polubienie

Zrobię jak piszecie i może kiedyś prześlę efekty modernizacji (nie bedę za dużo inwestował w kompa jak np. rączka stalker, który wymienia części co kilka miesięcy

Dobra firmowa karta z odpowiednim chłodzeniem jeszcze sporo czasu jest w stanie służyć nawet ta kupiona na allegro. Oczywiście jak wszędzie obowiązuje rozsądek tak i w kupowaniu na allegro. Taka kartę np od Shapire z ich chłodzeniem raczej ciężko zakatować, ale jak w życiu wszystko jest możliwe, pech nie wybiera czasami się trafia. Wybór i tak oczywiście należy do maTcinPL.

raczej zamówię przez znajomego. Mam jeszcze sprawę mianowicie: posiadam kompa z częściami GŁÓWNIE z 2004 roku (a przynajmniej od tamtego roku pracowały) i teraz go nie wykorzystuję i czy opłacało by się wyjąć kilka części i dołożyć do tego nowszego? nie chodzi mi o procesorek ale o kartę pamięci RAM i ewentualnie jakieś inne (dokładne części niedługo wrzucę do tego tematu

Powiedzcie mi, co będzie lepsze. Jeden dysk SSD 480 podzielony na conajmniej dwie partycje, jedna na system i wszystko co mu potrzebne aby komputer był “wielofunkcyjny”, druga na stawianie modów. Czy mniejszy dysk SSD 170 lub 240 i dodatkowy HDD na postawione mody i własne archiwum.

I drugie pytanie. Czy pomiędzy kartami 1050 i 1060 jest naprawdę aż tak wielka różnica, że warto dać te kilka stówek więcej, skoro karta GTX 960 w pełni mnie zadowala? To co pokazują porównywarki mnie nie przekonuje.