Kupując nowy zasilacz najlepiej policzyć sobie ile mocy ci potrzeba np. ile pobiera procesor prądu, karta graficzna itp. zawsze trzeba zostawić sobie zapas na wypadek np. dokupienia drugiej karty graficznej SLI czy CrossFire, ja mam kontroler wentylatorów z opcją wyświetlania poboru prądu w WATT-ach w czasie rzeczywistym i jak gram np. w Stalkera to pobiera mi nie więcej niż 300 WATT.
Zasilacz oczywiście najlepiej firmowy o lepszej sprawności i dobrych komponentach 80 + bronze. Zazwyczaj w nich są już wszystkie zabezpieczenia a to dość ważne przy przepięciach i zwarciach, nie sfajczy się parę innych komponentów kompa. Dobrze jak będzie miał też budowę modularną czyli dopinane kabelki bo wtedy podłączasz tyle ile potrzebujesz do zasilenia urządzeń w kompie i nie ma kaszany z kablami w kompie.
Nie zmieniam zdania dla mnie warto się trochę postarać i posłuchać kogoś kto się zna bardziej ode mnie a mianowicie Was. Zasilacz jest odebrany tylko karta graficzna i można grać oraz modyfikować gry
Za 500 zł. to tandemu GTX 750Ti nie kupi a GTX 770 i R9 280X to już wyższy pułap cenowy. Można tez pomyśleć o HD 7870 bo w tej cenie można ją wyrwać na allegro i to dalej jest całkiem przyzwoita karta. Można ja bezpiecznie podkręcić w catalystach.
Z racji wieku autora tematu, jestem daleki od proponowania mu “wyrywania czegoś na allegro”. Co do Radeona HD 7870 - zgadzam się - nadal jest to wartościowa karta graficzna, jednak egzemplarze sprzedawane na aukcjach mają już swoje lata i “przebieg” (często ukrywany przez sprzedających), więc zalecam rozwagę, aby później nie żałować.
Zrobię jak piszecie i może kiedyś prześlę efekty modernizacji (nie bedę za dużo inwestował w kompa jak np. rączka stalker, który wymienia części co kilka miesięcy
Dobra firmowa karta z odpowiednim chłodzeniem jeszcze sporo czasu jest w stanie służyć nawet ta kupiona na allegro. Oczywiście jak wszędzie obowiązuje rozsądek tak i w kupowaniu na allegro. Taka kartę np od Shapire z ich chłodzeniem raczej ciężko zakatować, ale jak w życiu wszystko jest możliwe, pech nie wybiera czasami się trafia. Wybór i tak oczywiście należy do maTcinPL.
raczej zamówię przez znajomego. Mam jeszcze sprawę mianowicie: posiadam kompa z częściami GŁÓWNIE z 2004 roku (a przynajmniej od tamtego roku pracowały) i teraz go nie wykorzystuję i czy opłacało by się wyjąć kilka części i dołożyć do tego nowszego? nie chodzi mi o procesorek ale o kartę pamięci RAM i ewentualnie jakieś inne (dokładne części niedługo wrzucę do tego tematu
Powiedzcie mi, co będzie lepsze. Jeden dysk SSD 480 podzielony na conajmniej dwie partycje, jedna na system i wszystko co mu potrzebne aby komputer był “wielofunkcyjny”, druga na stawianie modów. Czy mniejszy dysk SSD 170 lub 240 i dodatkowy HDD na postawione mody i własne archiwum.
I drugie pytanie. Czy pomiędzy kartami 1050 i 1060 jest naprawdę aż tak wielka różnica, że warto dać te kilka stówek więcej, skoro karta GTX 960 w pełni mnie zadowala? To co pokazują porównywarki mnie nie przekonuje.