Modernizacja komputera

3 godziny temu, kondotier napisał:

dysk SSD 480 podzielony na conajmniej dwie partycje

Osobiście mam 240 podzielony na dwie partycje + dodatkowy 120GB SSD (swoje lata już ma).

Cytat

Czy pomiędzy kartami 1050 i 1060 jest naprawdę aż tak wielka różnica

TAK!!!

Jeśli 1060 to tylko wersja 6GB!, pokręcona 970 jest wydajna jak 1060 3GB.

1 polubienie

4 godziny temu, kondotier napisał:

Powiedzcie mi, co będzie lepsze. Jeden dysk SSD 480 podzielony na conajmniej dwie partycje, jedna na system i wszystko co mu potrzebne aby komputer był “wielofunkcyjny”, druga na stawianie modów. Czy mniejszy dysk SSD 170 lub 240 i dodatkowy HDD na postawione mody i własne archiwum.

Jeden dysk 256 GB M.2 na system i programy - oczywiście, o ile płyta główna pozwala na zamontowanie dysku M.2. Do tego 256 GB SSD na gry. I zwykła talerzówka 1-2 TB HDD na magazyn.

W lipcu zrobiłem takie małe porównanie wydajności różnych dysków (które akurat miałem w komputerze)

1 polubienie

Zadałeś pytanie… masz kilka odpowiedzi … i ?
Pytam, ponieważ wiem jak dużo robisz dla forum.
Jaką masz płytę główną?

Pozdrawiam :slightly_smiling_face:

@OldMan Jest to - tak mam w opisie kompa - płyta od HP oparta na czipsecie Intela. Konkretnej nazwy nie znam, bo to policencyjny gotowiec. A czy na płycie gdzieś w widocznym miejscu jest jej nazwa, nie wiem. Choć ponoć jakąś aplikacją można to sprawdzić.

Mam tylko HDD i nie wiem, czy ma to jakieś złącze na dodanie dysku SSD.

A pytam o rodzaje dysków, bo rozważam tanie wymienienie HDD na SSD, albo sporo droższą wymianę całego kompa na zestaw z dwoma różnymi dyskami.

Przy tym drugim wariancie, starego kompa przyjmą w rozliczeniu. Wymianę samego dysku, też bym robił w tej firmir.

No i w obu powyższych przypadkach, od razu załapię się na WIN 10 w ulgowej cenie.

@kondotier ściągnij sobie programik Aida64 obojętnie jaką tam wersje demo/trial itp

Np tą 30 dniową

https://www.dobreprogramy.pl/AIDA64-Extreme,Program,Windows,22112.html

Uruchom to będziesz znał nazwy wszystkich podzespołów w kompie.

Możesz też użyć darmowego programu CPU-z:
cpu-z_1.90-msi-en.zip

Wystarczy wypakować i uruchomić wersję 64 lub 32 bit (w zależności od posiadanego systemu)
W zakładce Mainboard znajdziesz potrzebne informacje (tak jest u mnie):

@tom3kb Dziękuję, ale mnie te nazwy naprawdę są na cholerę potrzebne. Tym bardziej, że nie mam najmniejszego zamiaru sam dokupywać części i ich montować. Za leniwy jestem. A przy możliwościach jakie daje mi firma w której kupuję komputery, taniej nie będzie. Tym bardziej, że stałych klientów traktują “taniej”. I na wszystko będę miał 100% gwarancję, nawet na 2 lata. Sprawdzone na drobiazgu, z dużymi komponentami problemów nie było.

@OldMan Czy odpowiedź jaką dałem powyżej jest wystarczająca również dla Ciebie?

Co chcesz mi zaproponować, pytając o płytę? Jak to coś nie dla wszystkich, to napisz na PW.

Chodzi mi o to jakie złącza masz na płycie głównej.

Niestety HP na Intelu nic nie mówi.

@OldMan

Tu jest jego specyfikacja:

Czyli masz Dysk i napęd DVD na SATA i teraz ostatnie pytanie czy masz zajęte wszystkie złącza SATA?

@OldMan Żeby sprawdzić, musiałbym zanurkować pod biurko, a to dla mnie nie jest już takie łatwe. A zdjęcia płyty nie mam. A gdybym szukał, to jak to ma to wolne złącze wyglądać?

To jeszcze powiem, że brałbym dysk SSD 480, aby się w ogóle pozbyć “kręciołka”. Ten co mam, jest w rankingu części najsłabszym ogniwem. 480 jak na moje potrzeby, to i tak byłoby w nadmiarze. Ta dotychczasowa 500ka, nawet z modami jest zapełniana zaledwie trochę nad połowę.

Musiałbym poczekać na syna, a to może nawet z tydzień potrwać.

I też biorę pod uwagę to, że mam już tego kompa ponad 3 lata, cholera wie ile i jak mocno był eksploatowany wcześniej, więc nawet uwzględniając jego “markowość”, może być już wyeksploatowanym ponad miarę.

Ot dylemat ?smile_0094? .