Mody do klasycznego Dooma

Dzisiaj ogrywałem eleganckiego moda pod względem wyglądu i klimatu. Co prawda grałem na starym rzęchu i mój komp nie wyrabiał, psuł jakieś skrypty w walce z ostatnim bossem więc ostatnie 5min walki musiałem obejrzeć na yt.

Jak ktoś kojarzy takie coś jak Lovecraft, Wielcy Przedwieczni, Cthulhu, to dodatkowo może mu się historyjka spodobać.

Shadows of The Nightmare Realm.

Mod nie jest zbyt długi, jakaś godzinka+ gry, 6 map, a właściwie jedna wprowadzająca, 3 główne, jedna ukryta no i arena z Bossem na koniec. Ładny graficznie, fajne udźwiękowienie, klimatyczny soundtrack. Nowi przeciwnicy.

Moda pobieramy z: KLIK

A jakby ktoś chciał zobaczyć to tak wygląda rozgrywka z BD.

2 polubienia

Zestaw 15 map utrzymanych w gotyckiej stylistyce, dodatkowo każda utrzymana w odmiennej kolorystyce, jest kolorowo :slightly_smiling_face:

Rozgrywkę zaczynamy w hubie, w którym wybieramy, na którą mapkę chcemy iść.

Poniżej filmik z przechodzenia moda.

Moda pobieramy stąd: KLIK

1 polubienie

@tom3kb

40 minut temu, tom3kb napisał:

Zestaw 15 map utrzymanych w gotyckiej stylistyce, dodatkowo każda utrzymana w odmiennej kolorystyce, jest kolorowo :slightly_smiling_face:

No te mapki to cudo totalne :grin: Tego moda na pewno sobie pobiorę i pogram, bo wygląda świetnie.

@Suseł kolorowe mapki ci się spodobały? To “pa tera”.

Ciradian Offset.

Mod z 7 mapami, nowe tekstury, nowi przeciwnicy i nowe uzbrojenie.

Paczka waży sporo jak na moda do Dooma bo 140mb.

Duża galeria screenów i linki do moda są w jego temacie np na ModDB.

Trzeba liczyć się ze sporymi wymaganiami jak tak by chciał pograć na full.

A ja jeszcze wczoraj świeżynkę pobrałem z moddb.

The Heretic.

Krótki wad z 16 mapami podzielonymi na 4 epizody, w każdy ostatnia mapa to walka z innym bossem. W ogóle w tym modzie jest dużo nowych potworków, które co jakiś czas robią na mapkach za mini bossów. Są też nowe giwerki.

Mapy są raczej proste i nieduże, choć jest kilka “z pomysłem”, na plus dla mnie, że jest mało wrogów z 50-80 na mapkę więc leci się szybko. Ja dzisiaj usiadłem po obiadku i pyknąłem całość na raz :slightly_smiling_face: oczywiście z PB grałem.

The Heretic na moddb.

1 polubienie

@tom3kb

No, od tych map to ja oślepnę :face_with_tongue:

Kolejne dwie ładne nowości.

Paczka z 11 mapkami, jest to pierwszy epizod z planowanych 3, które utworzą całość.

Pobieramy STĄD

I najnowszy

DBP51: Deadly Ritual

Paczka map, tym razem 12.

Od strony graficznej wygląda tak:

Pobieramy: STĄD

1 polubienie

Społeczność graczy Dooma ma swój Magazyn w którym opisują mody itp rzeczy ale przy okazji robią też swoje wady. Jeden już tu wcześniej wrzuciłem, Biophilia.

Ale teraz dwa pozostałe równie ciekawie wyglądające.

Mod z 6 mapkami gdzie użyto tekstur z Dooma 3, Zwiedzimy bazy, podziemne laboratoria itp.

Tak to wygląda w akcji.

Moda pobierzemy np z: KLIK

Ich drugi projekt to…

Zwiedzamy fortecę/zamczysko opanowane przez piekielne siły. Do przejścia jest 12 map.

Link do tematu moda: KLIK

Na koniec świeżynka nowy megawad z 32 mapkami z serii Moon(dokładniej czwarty mod z serii).

Full Moon 2 pobierzemy z: KLIK tam też linki do poprzednich części.

1 polubienie

Jeszcze nie zdążyłem przejść propozycji z wtorku, a tu już kolejne ładne mody się pojawiają.

Azazel’s Second Descent

Kolejny megawad z 32 mapkami, w późniejszych etapach na mapkach można się natknąć na potyczki w stylu “slaugter” ale w wersji lite czyli walki od czasu do czasu z hordą czy dwiema przeciwników.

Temat moda z linkami na Doomworld.

Teraz coś krótszego.

Austernity | A Simplicity Tribute

Niezbyt długi ale ładny mod zawierający 3 mapki.

Moda można pobrać z Moddb

Jak sam tytuł wskazuje mod jest hołdem dla innej produkcji więc jakby ktoś chciał sprawdzić poprzednika to

To megawad z 30 raczej krótkimi i szybkimi mapkami do przejścia.

Poniżej link do odświeżonej i odpicowanej wersji Ultimate Simplicity.

BONUS:

Brutal Wolfenstein wyszedł w 2018 roku, w 2022 dostał kilka update-ów w tym jeden duży ostatnio. Teraz mamy wersję z numerkiem 5.8.

A w niej naprawiono masę błędów, zmiany w gameplay-u i uzbrojeniu. Całkowicie przerobiono epizody 3 i 4, w tym dodano nowe mapy. Epizod 5 i 6 są wciąż w produkcji.

Moda można pobrać z Moddb.

Ps. Zniszczalne źródła oświetlenia :grin: jaka współczesna gra to oferuje :slightly_smiling_face:

The Heretic ZDay.

Kontynuacja wspomnianego kilka postów wyżej The Heretic. Nowe potworki, nowe uzbrojenie, walki z bossami itp.

Wraz z oddziałem miałeś odzyskać pewien artefakt ale oczywiście szybko wszystko się komplikuje.

Modzika pobieramy z Moddb.

Najlepiej mi się gra w mody z niezbyt dużą liczbą przeciwników, a tutaj już sam tytuł mówi wszystko 50 monsters.

Na każdej mapie mamy 50 wrogów, są dwa wyjątki. Mapki nie są duże, każda praktycznie do pyknięcia w 5min, w sam raz na krótkie posiedzenia. Nowe tekstury, nowe potworki.

Trochę rozgrywki z pierwszej mapki.

Link do moda: KLIK

A jakby ktoś chciał sobie postrzelać w Doomie z giwerek z Counter Strike-a to…

Mod do pobrania z Moddb.

1 polubienie

Niechcący dzisiaj natknąłem się na fajną totalną konwersję.

Mod sci-fi, nowa fabuła, nowe tekstury, przeciwnicy, uzbrojenie i muzyka. Trzy epizody z 15 mapami.

Ja gram sobie z Project Brutality więc broń i przeciwników mam innych ale jest klimatycznie chociaż przeszedłem dopiero kilka pierwszych mapek.

Moda pobieramy z Moddb.

Ps. Krótki gameplay z wersji demo poniżej.

1 polubienie

Kolejne dwie świeżynki z wczoraj z ciekawą kolorystyką na mapach.

Pierwsza to kolejny już 52 mappack z serii Doomer Board Project.

DBP52: Havoc in Creation

Tym razem 12 mapek.

Pobieranie: KLIK

Drugi to trzecia część z serii Intergalactic Xenology, a właściwie to aż 3 mody bo w Intergalactic Xenology Trilogy zostały odświeżone i przerobione mapy z poprzednich dwóch odsłon (10 map).

Jak ktoś je już zna to w menu gry może wybrać od razu najnowszy trzeci epizod ostatnie 5 mapek. Cała trylogia to 15 map.

Mod do pobrania: KLIK

Dopiero co wyszedł.

Nowy megawad z 32 mapkami wykorzystujący kolorystykę z Ancient Aliens. Czyli jest bardzo kolorowo.

Mod do pobrania z Doomworld.

Fallout na silniku DOOM’a? Czemu nie :slightly_smiling_face:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=FMjJM9HAqqk

@Agrael ale to tylko animacja, wizja jakby mógł wyglądać Fallout jako fps. Ale może ktoś się kiedyś pokusi o jakąś taką Totalną Konwersję, zrobić by się na bank dało.

@tom3kb Na tę informację wpadłem tutaj:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=Oc8GtDGNW5Q

Podobno nad tym modem pracuje też osoba, która pomagała przy tworzeniu Fallout Sonora i Fallout Nevada.

Kolejny mod do Dooma wykorzystujący rzeczy ze Stalkera, paczka broni, a w niej TTka, Toz-34, Saiga, SWD, RPG-7 i inne.

Moda pobieramy stąd: KLIK

Kilka screenów jak to wygląda w grze:

Brutal Wolfenstein otrzymał “finalnego” patcha z numerkiem V6.0.

Z najważniejszych zmian: dodano całkowicie przerobione epizody 5 i 6. Więc teraz mamy całego Wolfensteina 3D z 60 levelami do przejścia.

Dodano nowe pukawki np Gewehr 43, dodano nowe rodzaje przeciwników, masa poprawek do rozgrywki, changelog w temacie moda.

Poniżej trailer v6.0:

Mod do pobrania na moddb: Brutal Wolfenstein 3D.

Ps. Chyba będzie jeszcze jeden update z bonusowym epizodem.

Dzisiaj coś do mało znanego Dooma.

Doom 64 to była gra wydana na konsolę Nintendo 64 w 1997 roku. W 2020 wydano wersję Remaster na PC. Z wyglądu to ten doom ma taki mroczniejszy klimat. Jest do kupienia na steam, gogu itd. Na epicu był niedawno rozdawany za darmo.

Jest też kilka modów odtwarzających tą grę w zwykłym Doomie 2 np wspominany tu Brutal Doom 64 czy Doom 64: Retribution.

Przez ostatnie lata powstało niewiele dużych modów bezpośrednio do tej nowej wersji Remaster wydanej w 2020.

Zaczynamy od świeżynki z przed paru dni.

Megawad z 33 mapami.

Dokładniejszy opis i linki do pobrania na doomworld: Ethernal Breakdown

Kolejny mod…

Mega wad z 40 mapami (w wersji na Doom 64 EX ma 33 mapki) tworzony przez 5 lat.

Informacje i download: The Unmaking.

I następny…

Tym razem mod głównie poprawiający grafikę, dodający więcej elementów na mapach, dodający nowy soundtrack, jest też kilka nowych map do ogrania.

Pobieramy → Doom 64 Reloaded

Ps. Powstał też kiedyś darmowy source port Dooma 64 tzw Doom 64 EX, do niego też jest kilka dużych modów ale żeby nie mieszać to nie wrzucam.

1 polubienie

Mod w produkcji, na razie 4 mapy z 8, wyglądają ciekawie.

Pierwszy epizod z planowanych trzech, do ogrania 10 map.

Najnowszy mod z serii Doomer Board Project z numerkiem 53.

DBP53: Plutonian Sunrise.

Paczka z 12 mapkami.

Pobieramy: KLIK

Ps. Postanowiłem też wypróbować te “doomy” w świecie fantasy czyli Heretic, Hexen z dodatkiem, Hexen 2. Jest też do nich sporo modów, długie i krótsze kampanie. Są też wersje “brutalne” czy paczki podbijające tekstury.

Tak tylko na szybko żeby coś pokazać :blush:

Brutal Heretic.

Brutal Hexen (teraz mod ma v7.2)

Neural Texture Pack dla Heretic i Hexen.

1 polubienie