Dzisiaj ogrywałem eleganckiego moda pod względem wyglądu i klimatu. Co prawda grałem na starym rzęchu i mój komp nie wyrabiał, psuł jakieś skrypty w walce z ostatnim bossem więc ostatnie 5min walki musiałem obejrzeć na yt.
Jak ktoś kojarzy takie coś jak Lovecraft, Wielcy Przedwieczni, Cthulhu, to dodatkowo może mu się historyjka spodobać.
Shadows of The Nightmare Realm.
Mod nie jest zbyt długi, jakaś godzinka+ gry, 6 map, a właściwie jedna wprowadzająca, 3 główne, jedna ukryta no i arena z Bossem na koniec. Ładny graficznie, fajne udźwiękowienie, klimatyczny soundtrack. Nowi przeciwnicy.
Krótki wad z 16 mapami podzielonymi na 4 epizody, w każdy ostatnia mapa to walka z innym bossem. W ogóle w tym modzie jest dużo nowych potworków, które co jakiś czas robią na mapkach za mini bossów. Są też nowe giwerki.
Mapy są raczej proste i nieduże, choć jest kilka “z pomysłem”, na plus dla mnie, że jest mało wrogów z 50-80 na mapkę więc leci się szybko. Ja dzisiaj usiadłem po obiadku i pyknąłem całość na raz oczywiście z PB grałem.
Społeczność graczy Dooma ma swój Magazyn w którym opisują mody itp rzeczy ale przy okazji robią też swoje wady. Jeden już tu wcześniej wrzuciłem, Biophilia.
Ale teraz dwa pozostałe równie ciekawie wyglądające.
Mod z 6 mapkami gdzie użyto tekstur z Dooma 3, Zwiedzimy bazy, podziemne laboratoria itp.
Kolejny megawad z 32 mapkami, w późniejszych etapach na mapkach można się natknąć na potyczki w stylu “slaugter” ale w wersji lite czyli walki od czasu do czasu z hordą czy dwiema przeciwników.
A w niej naprawiono masę błędów, zmiany w gameplay-u i uzbrojeniu. Całkowicie przerobiono epizody 3 i 4, w tym dodano nowe mapy. Epizod 5 i 6 są wciąż w produkcji.
Na każdej mapie mamy 50 wrogów, są dwa wyjątki. Mapki nie są duże, każda praktycznie do pyknięcia w 5min, w sam raz na krótkie posiedzenia. Nowe tekstury, nowe potworki.
Drugi to trzecia część z serii Intergalactic Xenology, a właściwie to aż 3 mody bo w Intergalactic Xenology Trilogy zostały odświeżone i przerobione mapy z poprzednich dwóch odsłon (10 map).
Jak ktoś je już zna to w menu gry może wybrać od razu najnowszy trzeci epizod ostatnie 5 mapek. Cała trylogia to 15 map.
@Agrael ale to tylko animacja, wizja jakby mógł wyglądać Fallout jako fps. Ale może ktoś się kiedyś pokusi o jakąś taką Totalną Konwersję, zrobić by się na bank dało.
Doom 64 to była gra wydana na konsolę Nintendo 64 w 1997 roku. W 2020 wydano wersję Remaster na PC. Z wyglądu to ten doom ma taki mroczniejszy klimat. Jest do kupienia na steam, gogu itd. Na epicu był niedawno rozdawany za darmo.
Ps. Postanowiłem też wypróbować te “doomy” w świecie fantasy czyli Heretic, Hexen z dodatkiem, Hexen 2. Jest też do nich sporo modów, długie i krótsze kampanie. Są też wersje “brutalne” czy paczki podbijające tekstury.