W ramach podsumowań zmian w Universum Stalkera w zeszłym 2017, postanowiliśmy wzorem innych forów, dokonać wyboru najlepszych modów. Kryteria oceny pozostawiamy graczom. Proponuję wzorem rankingu wszystkich modów, pod swoimi głosami dodać punktację kryteriów takich jak: fabuła, estetyka, grywalność, stopień trudności. Kandydaci będą dołączani systematycznie do ankiety na początku tematu. Zapraszamy do podawania swoich faworytów.
#EDIT: DODANO RÓWNIEŻ MODY ROKU W POSZCZEGÓLNYCH PLATFORMACH.
Parsknięcie śmiechem A nie dodajemy Lost Alpha Developer’s Cut Pozwolę sobie nie oceniać bo nie grałem. W sumie też “głośny” mod i ta wersja miała premierę w tym roku.
Ps. Ankieta wielokrotnego wyboru to zagłosowałem na 2.
“NLC 7 - Ja, Naznaczony” - mod miał premierę 17 grudnia 2015 (Źródło - Kalendarz premier modyfikacji ap-pro.ru) więc mam poważne wątpliwości czy to dobre miejsce dla niego).
Gameplay. Gunplay. Balans. Pancerze i ich ulepszenia. Odproności. Szybkość zużywania broni. Obrażenia. Główny bohater i jego odproności. Krwawienie NPC’tów. Bardzo dużo rzeczy, dla mnie najważniejsze kryterium. Jedynie jeden mod robi to w miarę dobrze. CoC 1.5 Redux.
Ok. Trochę poskąpiłeś złotej kuli za fabułę zdawało mi się że ma całkiem ciekawe wątki i nietuzinkowe zadania, a i możesz podać linka do tego Reduxa? Bo mi wyskakują tylko jakieś lepsze tekstury murów, roślinek etc
To paczka wielu modów: 29 modów graficznych i dźwięków, całkowity rebalans pancerzy, broni i ulepszeń (bronie z OWR 3), nowa fabuła, pełno innowacji, np stopniowe odblokowanie przejść między lokacjami, dostawanie skrytek i pancerzy z przeszukanuch trupów, radio w PDA. Jeszcze kilka mniejszyuch zmian, np lepsze dropy ze skrzynek (zmieniłem tak aby każda skrzynka mogła coś wydropić) i skrytek. A i jak by tego było mało jest opcjonalna wojna frakcji, która można do woli zmieniać.
Złotej Kuli poskąpiłem, bo mnie trochę znudziła i nie dokończyłem. Ale doceniam wkład i ilość nowych rzeczy
Nie tylko fabuła. Dodaje też zadania do barmana i innych postaci + dodaje kilka nowych postaci. A, też jest dużo nowych opcji dialogu. Ale grafika to chyba będzie rzecz najbardziej odróżniająca ją od innych modów: http://www.moddb.com/members/egzodaw/images
Chociaż nie wiem czy nie lepiej poczekać na xrEngine 64-bit, bo z takimi teksturami i modelami to ciężko na najwyższej jakości tekstur. xrEngine wykorzystuje 3,5gb ramu, a to za mało na takie tekstury… Ja mam 16gb ramu i 4 gb vramu, a na większych mapach (te z zewu prypeci i cmentarzysko pojazdów) mam zawsze OOM na najwyższej jakości tekstur :).
A, jeszcze jedno: Mod jest w 100% stabilny. Po skończeniu kwestii rebalansu nie mam żadnych crashów oprócz OOM na największych mapach na najwyższej jakości tesktur.
Nie ma gry, czy moda do gry w 100% stabilnego. Chyba, że to gra na jakąś konsolę. Na PC to niemożliwe. Powód jest prosty - są różne kompy i zawsze komuś będzie wywalało, albo będzie miał inne problemy.
Druga sprawa, to grafika. Nigdy nie stawiałem wyglądu na 1 miejscu. Oczywiście dobrze jak gra ładnie wygląda, ale fabuła i grywalność cenię o wiele bardziej.
Dla mnie Najważniejszy jest gameplay, potem fabuła a trzecia w kolejności rzecz to oprawa audiowizualna. Jeśli te trzy elementy są dobre, to gra jest dobra.
Chodzi o to, że ten mod nie dodaje żadnych błędów, jedynie usuwa 4 błędy w misjach z podstawowego CoC’a 1.5r6. A przez 200 godzin grania w CoC 1.5r6 z Reduxem i bez to jedyne błędy które napotkałem, i których nie ma w reduxie.
A jak każdy wie, CoC to jeden z najbardziej stabilnych modów jeśli nie najstabilniejszy. 200 godzin i ani jednego zepsutego zadania ani buga/crasha. To chyba coś, nieprawdaż?
Jedyny błąd który może wystapić to wspomniany OOM - Out of memory. Spowodowane jest to tym, że Stalker jest 32-bitową aplikacją czyli może wykorzystać najwyżej 2 rdzenie i 3,5 gb ramu co jest zbyt małą ilością na wczytanie wszystkich tekstur 2048px oraz 4096px na najwyższych ustawieniach + 0.2 gęstości i 250 metrach zasięgu rysowania detali (trawy).
Nawet na konsolach zdarzają się crashe, więc teoretycznie zrobienie gry stabilnej w 100% jest niemożliwe.
Trochę offtop się zrobił, proponuję zrobić nowy temat/pisać na PW.