Mój nowy sprzęt do gier

Tak dla formalności…

Jeśli dokładamy drugi dysk Sata do komputera z Windows i nie widać nowego dysku w Eksploratorze plików (w BIOS jest widoczny, widać go w menedżerze urządzeń) musimy go „zainicjować”.

Klikamy → Start-> Ustawienia->Panel sterowania-> Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem → Zarządzanie dyskami

Tam możemy przydzielić literę dla napędu, formatujemy dysk, lub dzielimy na partycje itd. Po tej operacji winda pokaże normalnie dysk w Eksplorer plików.

Amen. :thumbsup:

Miałem dziś trochę czasu po południu i pobrałem PDF tej płyty. Jest wszystko dokładnie opisane co i jak.. :). Bardzo ciekawy ten BIOS…trochę poprzeglądam bo jest kilka nowych rzeczy.

Pierwsze fotka to kontroler wiatraków…można tam wpiąć 3 pozycje..2x CPU FAN…FAN1 na 4 pin… FAN2 na 3 pin..potem można przydzielić profil Silent i będą sobie cicho pracować.

Druga to opis dostępnych gniazd FAN na płycie..jest sześć pozycji, cztery mają kontrolę obrotów. PWR FAN 1 i 2 kontroli RPM nie mają

Trzecia fotka to Memory OK…funkcję można było od razu wykorzystać przy ustawianiu kości RAM.

No to teraz juz jestem w nirvanie…trochę sie muszę przyzwyczaic do monitora , z deka inne kolory, muszę poeksperymentować.

Kącik gracza…brakuje tylko mikrofali w zasięgu ręki i kibla zamiast fotela. I biurko już za małe…nastepny zakup.

Najwiekszy plus monitora ze okno sie nie odbija w ekranie.

1 polubienie

Jeżeli masz słońce, lub mocne światło w pokoju to ono może wpływać na wyświetlanie kolorów. To jest monitor LED więc trochę inny niż zwykły NT.
Postaraj się o ciężkie zasłony do okna lub żaluzję. W pokoju najlepsze jest niskie oświetlenie, lub półmrok.
//
Dla mnie biurka nie produkowali i musiałem zrobić elementy na zamówienie, a potem sobie zmontowałem…blat ma 165 x75 cm…

Z takim blatem jak Twój to bym sie tu nie wcisnął…mam wydzielone 2 m2 mieszkania i tylko tyle

Tak przy okazji..monitor pracuje teraz na 120hz, czy jest poprzednie 60.?
Jeżeli chcesz używać 3D powinieneś zainstalować sterownik do 3D i przestawić tryb monitora…oczywiście gramy w okularach.
Polecałbym poczytać w sieci na temat ustawień dla tego monitora.
//
Czeka nas również zmiana gniazda dla karty na czarne i ustawienia w Bios.

Wychodzi na to że w HDMI pracuje tylko na 60 Hz , a na DVI moze pracować na 120 Hz . Właściwie to nie wiem czym sie to będzie róznić w grach.

Tutaj sprawa nie jest do dyskusji..ma być 120 hz. Dziwne, że hdmi 1.4 nie przenosi 120 hz poszukamy tego tematu. Mam jeszcze jeden szczegół z podręcznika który warto wypróbować…czarne gniazdo dla grafiki. Chodzi mi tutaj o wzmiankę w opisie płyty na fotce..wypadałoby wstawić tam kartę, włączyć mod x4 i przeprowadzić kilka testów.

Hmm…to widocznie nie mam kabla 1.4

Masz tutaj dla swojej karty…będzie raczej potrzebny porządny pełny kabel DVI…http://www.nvidia.pl/object/3d-vision-faq-pl.html

Jeden kabel DVI dostałem w komplecie a stary kabel HDMI i tak idzie przez przełączkę DVI bo nie ma gniazda HDMI w karcie.

Podłącz monitor przez kabel DVI firmowy monitora i powinno być OK.

tak podłączałem , ale wtedy monitor nie idzie w trybie HDMI tylko DVI

Wiadomo że pójdzie w trybie DVI i raczej tak musi iść by mieć te 120 hz, a to ważniejsze niż tryb hdmi. Niestety tego hdmi 1.4 /120 hz nie jestem do końca pewien, ale nas interesuje tylko opcja 120 hz.
Tym bardziej że korzystanie z 3D NVidia zapewnia tylko DVI Dual-link kabel i nie masz gniazda HDMI w karcie.

No to ok. Niestety nie włożę karty do czarnego gniazda, przeszkadzają mi wtyczki poniżej.

Więc patent niewypał..zostaw w pierwszym z góry. Dlaczego robili slot którego nie można wykorzystać.. . Poczytamy dokładnie o tych gniazdach by karta miała możliwość korzystania z PCI 3.0.

To zostało jeszcze tylko zamontować dobre chłodzenie :stuck_out_tongue:

he, he.

Nawet przy Wiedzminie 2 karta osiągnęła tylko 70 stopni, ale patent moze sie przydac.

To ładnie, moja grzeje się na standardowych zegarach do 75oC i po OC miała 95oC max a u ciebie jest tylko jeden wentylator, u mnie 3. Na chłodzeniu WinForce 3 miał byś zapewne z 55-60 oC, ja natomiast na jednym wentylatorze miał bym pewnie ponad 100oC i mógł bym sobie parzyć herbatkę :smiley:
Odpaliłeś już Battlefiield bc2 ?