Znam ból…moje pudło się nie mieści pod żadne biurko.
A co do sprzętu…właśnie dziś padła mi karta graficzna. Biedaweekend.
Znam ból…moje pudło się nie mieści pod żadne biurko.
Karta graficzna padła
. Nie znam uczucie, ale musi być smutne ![]()
24 minuty temu, Buber napisał(a):
A nie masz integry ?? Większość procesorów ma zintegrowaną kartę graficzną…
@apg2312 nie no…wygrzebałem starą kartę, ale rozumiesz ból…)
Zdecydowałem na nowy PC i poznałem prawdę o gotowcach… Mój kuzyn oszacował koszt jego PC z lekkimi zmianami u mnie:
System - Win 11
Procesor - Intel Core i9-12900k (ja wybrałem Ryzena nowej generacji)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX3060 Ti (w moim przypadku będzie to 4060 Ti)
RAM: 32GB
Zasilacz obudowa itd takie same, co on ma
, a suma to gdzieś 8k zł
Albo:
**Komputer od Ziemniaka**tylko dołożę RAM i dodam z 1TB pamięci na dysku
.
Filmik z tanim PC od Ziemniaka:
Myślę, że od kuzyna będzie lepiej, ale ten PC Ziemniaka będzie tańszy, ale też potężny
.
Witam ja złożyłem pc z takich części , czy waszym zdaniem jest ok , może coś do zmiany dajcie znać co myślicie. Jaką kamerkę internetową moglibyście polecić do takiego zestawu.
FOTEL YUMISU 2052 MAGNETIC.
Sprzęt ZACNY ![]()
Co do kamerki to może ktoś inny podpowie.
Nie używam więc nie mam wiedzy.
Pytałeś o głośniki i pogryzione kable.
Na Twoim miejscu wymieniłbym tylko kable.
Dopóki nie będziesz korzystał z dedykowanej karty dźwiękowej tylko z integry
to moim zdaniem ten zestaw głośników, który masz, wystarczy.
GRATULUJĘ !
@OldMan Dzięki czym się różni dedykowana karta dźwiękowa od integry i która jest znacząco lepsza do domowego użytku mam taką Karta dźwiękowa Realtek ALC897 @ AMD K19.6 - Audio Processor - High Definition Audio Controller (Standalone AZ). Jeżeli dedykowana to jaką polecasz tak aby trochę wychodziła do przodu i oczywiście jakie głośniki , może jakieś M-AUDIO.
Martwi mnie płyta główna MSI B650 GAMING PLUS WI-FI -mogłaby być może lepsza , czy warto wymieniać na lepszą , czy narazie wystarczy .
Mam windows 11 pro - kolega kupił mi jakiś klucz za 30 zł. , będzie wszystko z nim OK nie jakiś pirat.
@kanon1022 Masz tą samą myszkę co ja
. Rival 3, z tego co wiem. Widać, że sprzęcik wypasiony
.
Co do kamerki też się nie znam, ale mam jedną z Red Dragon, kiedy był Covid 19 potrzebowałem jakiejś na zdalne lekcje. To było jakieś 5 lat temu?
Sam jak dostanę tego PC od kuzyna, to raczej procka i karte będę zmieniał, a 1TB na dysku, to tylko na chwilę, bo dla mnie nawet 2 to ZA MAŁO.
Zmieniam z obecnego na lepszy, bo wychodzi S2 i chciałbym ograć Metro Exodusa. Będzie potrzebny też do młodzieżowej klasyki:
Valorant i Fortnite
. W Valo zrobię nowe konto, a w Forcie zaloguję się na stare gdzie miałem kilka rzeczy, które NIGDY nie wrócą ![]()
7 godzin temu, kanon1022 napisał(a):
Mam windows 11 pro - kolega kupił mi jakiś klucz za 30 zł. , będzie wszystko z nim OK nie jakiś pirat.
A jak myślisz ?? ![]()
Skoro oryginalny Win 11 normalnie kosztuje w granicach od 600 do 750 zł ?? Zwróć szczególną uwagę na słowo “oryginalny” !!
https://www.komputronik.pl/product/736397/microsoft-windows-pro-11-64-bit-oem-dvd-pl.html
https://www.x-kom.pl/p/689677-system-operacyjny-microsoft-windows-11-pro-oem-dvd-pl.html
Nawet stara, poczciwa 10, którą legalnie możesz uaktualnić do 11 nie jest dostępna taniej niż 600 zł. Piszę oczywiście cały czas o legalnym, oryginalnym, licencjonowanym systemie.
Bo sam klucz możesz kupić od 20 do ok. 60 zł. Ale jak informuje nas Microsoft :
Cytat
Każda kluczowa sprzedaż jest legalna. Wystarczy pamiętać, proszę, sam klucz nie daje żadnych praw użytkowania. Trzeba kupić licencję nie klucz.
Co prawda powyższy temat na forum MS dotyczy pakietu Office, a nie Wiindowsa, ale zasada jest ta sama.
Masz jeszcze jakieś pytania ??
@apg2312 ma rację i dobrze to wytłumaczył. Za 30 ziko masz tylko klucz ale nie licencję.
M$ robi co raz wymiatanie takich kluczy bez licencji na system z sieci i po pewnym czasie taki klucz
trafia na czarną listę i bye bye z aktualizacjami.
Ja bym poszedł w to:
https://soft360.pl/windows-10/23windows-10-professional-0885370920819.html|

Kupowałem na tej stronie różny soft dla różnych firm na przestrzeni lat i nigdy nie było z tym problemu.
Co ciekawe soft360 jest wymieniane przez M$ jako firma współpracująca.
Co do kart dźwiękowych tutaj jest to dobrze opisane:
https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-karte-dzwiekowa-na-co-zwrocic-uwage/2016/
Na rynku dedykowanych kart dźwiękowych niewiele się dzieje od lat i niepodzielnie na nim rządzi Creative
Obecnie do polecenia jest karta:
https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blasterx-ae-5-plus-70sb174000003-6765382/
Ja mam starszy model ale kupiłem swoją kartę za 650 ziko więc cena za nowszy model 469 zł. to bajka ![]()
Problem pozostaje z głośnikami. Logitech moim zdaniem nie robi dobrych głośników i tak na prawdę
w tym segmencie jest bida. Nie bardzo rozumiem, dlaczego Creative zrezygnowało z segmentu głośników 5.1
Czyli pozostają głośniki używane. np. taki zestaw jak mój (taki mój już dożywotni).
Co do płyty głównej to nie będę się wymądrzał AMD to nie moja bajka i może ktoś inny coś podpowie.
Pozdrawiam.
Witam winda ogarnięta nowa 11 pro , kolega mnie trochę zamotał .
Lekkie sprzątanie
:
Jakby ktoś pytał co się stało z moim Rival 3:
Za bardzo się denerwowałem, lekko podniosłem lewy przycisk i coś z niego wypadło. Teraz jest w serwisie, jutro powinni zadzwonić, bo mówili, że w tym tygodniu ![]()
Zapomniałem wam powiedzieć:
3 tygodnie temu kurier dostarczył mi coś takiego ![]()
Brzmi ona tak:
Powiem tak. Za te 500zł naprawdę się opłacało ![]()
W dniu 3.10.2024 o 20:18, Polski_Szogun napisał(a):
Chłopaki! Mam pilne pytanko. Mój konfigurator wygląda tak:
I dysk twardy, to dysk D?
Nie wiem czy pytanie jest aktualne.
Jeśli tak to KONIECZNIE wymieniłbym płytę główną dowolnego producenta ale z literą Z np: na Asus PRIME Z790-P WIFI
Widzę, że wybrałeś procesor taki jak ja ![]()
Natomiast co do dysku D?
To już kompletnie nie rozumiem pytania…
@OldMan właśnie zrozumiałem. Wezmę po jeden lexar 1tb jako systemowy i drugi 2tb jako D
Procesor zmieniłem na R7 7800X3D i płytę też na wejście AM5
RAM trochę ulepszałem na 6800 MHz
Obudowę wybrałem taką jak Kanon ma ![]()
Dałem taką płytę główną
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-x670-gaming-x-ax-v2-13145850/
Dlaczego te Z mi polecasz najbardziej ?