NLC 7.0: "Ja, Naznaczony"

@pacjent1972 - w sprawie zapisów, to spróbuj wrzucić do user.ltx te linie od scigacza1978 na szybkie zapisy konsolowe. Powinno to zadziałać przynajmniej na początek gry. A skoro jesteś już tam u nich zarejestrowany, to zapytaj, jak wygląda sprawa trwałych savów.

Czy po wejściu do menu, podczas gry nie ma czasem linii z napisem Сделать привал lub Сохранить игру. Już parę razy zetknąłem się z takimi nietypowymi opisami czynności. Daj screena takiego menu.

A jak na razie, problemy które występują, to dla Mechaników. Bo z tłumaczeniami nie mają nic wspólnego, a i znajomość rosyjskiego nie jest do tego potrzebna.

Tylko tyle po odpaleniu nawet jako Nowicjusz.

Chociaż można przypisać klawisz szybkiego zapisu w menu moda to i tak nie działa.

Na stronie domowej moda znalazłem info że można zapisywać jedynie przy źródłach ognia? t.j. ognisko. Nie powiem mocne rozwiązanie.

Z tego co widziałem na wideo rozgrywki z YT mod jest trudny, ale wolałbym posiłkować się oceną kogoś “od nas” kto pogra w niego dłużej.

3 polubienia

A widzisz, tak! @cichy o tym wypominał odnośnie wersji NLC6. Wielkie wielkie dzięki @Anton_Gorodecki!

Takie zapisywanie przy ognisku, to nie nowość. Był już taki mod i to właśnie dla niego scigacz1978 wymyślił te zapisy konsolowe. Czyli już jest pewne, że i w tym modzie zadziałają.

Nie ma za co Stasiu. Sam bym zagrał (na YT jest tylko 60 odcinków po ok.1h a Shrek&Klik doszli dopiero do MW) ale niestety bariera językowa jest dla mnie nie do pokonania.

Tak, to mod “olbrzym”, oglądnąłem cały przewodnik na YT. Mod urywa dupę przy jajach!

Tak po cichu także liczę że to będzie killer😁 Fajne są te rozwiązania z inwentarzem (zapałki, kamizelka taktyczna), zauważyłem również że anomalie są bardzo śmiercionośne, jesteś głodny/krwawisz/jesteś zmęczony na ekranie pojawiają się skutki w postaci kołysania i smużenia a także zmniejszonej prędkości poruszania się. Poziom trudności również wydaje się duży.

http://scr.hu/2oe0/xvpft
To zrzut ekranu z odpowiedzi userów z rosyjskiego forum odnośnie zapisu gry.

Dla chętnych alternatywne źródło: https://s3.stalkerteam.pl/public/NLC7.7z. To dokładnie to samo co wysłał @pacjent1972 tylko serwer inny.

3 polubienia

Dla chętnych mod wypakowany z plików db :

https://yadi.sk/d/5rclTQgps6HkP

Moda w czeluściach Internetu znalazł @pacjent1972, więc plusiki jemu proszę stawiać w razie czego :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Miałem tylko odpalić, tak żeby sprawdzić czy w ogóle działa, a już drugi dzień biegam po Kordonie. Mod stabilny, przynajmniej na pierwszej lokacji, kilka godzin gry i zero wylotów. Na początku deficyt wszystkiego – nieliczne ubogie schowki, sporo zwierzaków, rozbudowany system inwentarza, zabójcze, niektóre niewidoczne anomalie, wspomniane wcześniej zapisy tylko przy ogniu (mając zapałki można rozpalić wygaszone ogniska i w, niektórych domostwach rozpalić w piecu). Naznaczony w tym modzie to nie torpeda, bieganie, chodzenie, wspinanie się po drabinie jest bardzo realistyczne. Otwarcie plecaka wymaga czasu, zapałki się łamią, leki działają powoli. To samo dotyczy broni (na razie mam Makarowa i nie przypominam sobie, żebym się wcześniej tak cieszył z posiadania tej pukawki) chyba pierwszy raz się spotykam z tym, żeby bandyta miał problemy z trafieniem w Naznaczonego z 50 metrów, zresztą Naznaczony ma jeszcze trudniej. Drewniane skrzynki i beczki nie rozlatują się od jednego uderzenia nożem, żeby sprawdzić czy jakiś stalker czegoś tam nie upchnął trzeba się nieźle namachać. Brak minimapy i celownika, naprawa z użyciem remkompletu - tylko przy stole ślusarskim itd. Wszystko to sprawia, że gra nie należy do lajtowych. I bardzo dobrze. O grafice menu startowego i ekranów wczytywania zapisów nie będę pisał - to trzeba zobaczyć. Nie zauważyłem fajerwerków graficznych i wymyślnych udziwnień. Myślę, że autorom, po prostu udało się zachować klimat pierwszego stalkera, ale o tym przekonają się ci, którzy odpalą moda.

Spoiler

Teraz skrzynki wyglądają adekwatnie do miejsca.

Spoiler

5 polubień

NLC 7. Jest to mod na, który czekałem. Bluzgam, żona coraz częściej patrząc na mnie puka się w czoło, a ja powoli, bo inaczej się nie da - do przodu. Na Kordonie zrobiłem chyba wszystko, w PDA nie ma listy zadań, albo trzeba zapamiętać, albo sobie zapisać. W PDA jest pomocna zakładka - “Prośby stalkerów”.

Znalazłem notatnik elektroniczny, jest już wyremontowany więc, chyba w nim zacznę prowadzić zapiski.

Spoiler

Przy trupach można znaleźć PDA, sprawne – po odgadnięciu hasła i zalogowaniu się można przeglądać zapiski, w których mogą być różne przydatne informacje np. o schowkach, z rozładowaną baterią i uszkodzone, z dwoma ostatnimi trzeba udać się do majstra.

Spoiler

Przy jednym trupie nalazłem teczkę rysownika z ciekawą zawartością, to jej część.

Spoiler

Przed przejściem na Wysypisko i po informacji od Żwawego odwiedziłem Sanatorium (Szpital, Żwawy daje namiary na przejście), ciężko było, ale było warto, po ubiciu burera w jego brzuchu znalazłem artefakt, który sprawia, że ślepe psy nie atakują Naznaczonego - w tym modzie to bardzo cenna rzecz.

Spoiler

Ciekawie zrobiony jest inwentarz, często zapominam, że trzymając jakiś przedmiot w ręku nie da się go otworzyć. Po otwarciu inwentarza mamy dostęp do plecaka (w którym jest wszystko co posiadamy, ale otwarcie, którego w pewnych sytuacjach trwa zbyt długo) lub szybki dostęp do pasa na artefakty (o ile takowy posiadamy), broni, jedzenia i medykamentów oraz chlebaka. Chyba po wykonaniu zadania na pokojowe uwolnienie Żwawego (zorientowałem się później) mamy dostęp do kamizelki taktycznej, która pozwala szybciej korzystać z większej ilości przedmiotów.

Spoiler

No i mój fiś czyli kolejne skrzynie, cholera wie czemu, ale podobają mi się te kufry.

Spoiler

Warto przed każdym wypadem zrobić przegląd inwentarza, przy udźwigu 25 kg można zabrać tylko najbardziej potrzebne rzeczy. No nic, jestem na Wysypisku zobaczymy co dalej. Mam nadzieję, że to początek niespodzianek i ciekawych rozwiązań.

6 polubień

No brawo @gawron ! Zaskoczyłeś mnie, podjąłeś się jako pierwszy tego arcytrudnego moda. Myślę że poziomem trudności dorównuje OP-2 a momentami go przewyższa.

Nie, poprawka, myślę że poziomem trudności rozkłada na łopatki OP-2 czy Reborny. To czysty stalkerski hard core jak napisał jeden z rosyjskich graczy na forum moda. Szacun wielki że stawiłeś mu czoła.

1 polubienie

@gawron czekam z niecierpliwością na Twoje kolejne wpisy odnośnie przygody z modem🙏

Cieszę się że podjąłeś się przetarcia szlaku👍

1 polubienie

Czy do tego moda, kiedykolwiek powstanie spolszczenie? Oglądałem z niego gameplay i aż szkoda w niego nie zagrać, niestety wirtuozem rosyjskiego nie jestem :frowning:

@up

Może to ci trochę rozjaśni :blush:

Ps: normalnie awatarowe bliźniaki :grin:

No, nasze awatary są “dość” podobne :grin: Co do spolszczenia, jeśli zostanie w najbliższym czasie wypuszczone, to chwała tłumaczącemu! Tak długo czekałem na podobnego moda, że szkoda gadać.

Nasi Tłumacze dali jasno do zrozumienia że korzystają z wakacji (jak każdy oczywiście), więc na spolszczenie jeszcze poczekamy.

@xvialix są na naszym Forum mody godne uwagi w które jeszcze na pewno nie grałeś, prawda? (zamiast “Gość w Zonie” powinieneś mieć w randze "Sobowtór":grin:)

[offtop On] Sobowtór to raczej ja bo @xvialix był wcześniej na forum to i awatara mógł sobie pierwszy ustawić takiego. [offtop Off]