Nowe przejście na Bagna

Nie sądziłem,że to odkrycie wzbudzi tyle emocji

Nie chodzi o emocje korn06..ktoś sobie zakpił i stworzył tylko jedno stałe wejście na Bagna. Wyjścia z Bagien są cztery. Problem polega na tym, że wystarczy jeden błąd w grze (jak u pani Wyrwiflak), lub śmierć Fanta i cała gra się sypie.

Powinien być jakiś inny rezerwowy sposób wejścia na lokację , gdzie trzeba wykonać kewsty niezbędne dla toku fabuły.

To jest poważny błąd, nie grałem i nie będe się rozpisywał ale może napisać do Arhary aby wydali patcha poprawiającego ten i inne błędy w grze, w końcu w tego moda gra bardzo dużo ludzi.

Po prostu trzeba pilnować Fanata, bo przejście z ATP jest losowe.

Mam pytanie, czy można znaleźć w plikach gry nazwę tej notatki i dołączyć do listy rzeczy.Taką notatkę można chyba dodać do handlarza, czy spawnera…poprawcie jeżeli się mylę. W razie śmierci Fanta było by to jedyne rozwiązanie na kontynuację gry.

Albo standardowo - powrót do momentu, kiedy Fanat zyje :wink:. Poza tym nie jestem pewien czy zespawnowanie samej notatki bez procesu decyzyjnego o zawartości schowka uruchomi przejście… Sama informacja to za mało, teraz już wszyscy wiemy o przejściu, ale w grze to co innego.

Powrót tak ,ale gorzej jak trzeba wracać z bardzo daleka. Jednak byłbym za poszukaniem tej notki i przeprowadzeniem próby na otwarcie przejścia. Jestem przeciwnikiem spawnera i niepotrzebnych poprawek ,ale w tym wypadku sądzę, że jest to na miejscu.

Byłam wczoraj na ATP, zrobiłam kuriera, dysk i wybiłam wszystkich w bazie, ale schowka ani widu ani słychu.
Nie wiem od czego zależy ta losowość, bo przecież jakoś jest w grze opisana.
Coś innego przyszło mi do głowy, ale może to głupie, ja się całkiem nie znam.
Czy nie można tej losowości zmienić w kodzie?
Ja nie lubię takiego grzebactwa, ale z drugiej strony zgadzam się, że to trochę za ważna rzecz żeby była losowa.

Problem polega na tym ,że nie wiemy gdzie szukać właściciela schowka. Może to być ktoś z grupy stalkerów na ATP,lub ktoś zupełnie inny.

To może napisać do Arhary które pliki odpowiadają za losowość i je zmienić.

Heh, tysiące ludzi graja i nie narzekają… trudno się spodziewać, żeby specjalnie dla nas to zmienił..,

Właśnie jeżeli nie narzekają, a jakby zaczeli narzekać to może by Arhara wprowadził zmiany które umożliwiłby gre bez dużych problemów, może liczyć na pomoc moderów niemal z całego świata.

Czy narzekają, czy nie narzekają, czasem po prostu trzeba zakasać rękawy i samemu zabrać się do roboty :face_with_tongue:

Dzieki obszernemu raportowi Stalkera korn06 udało mi się bardzo szybko zlokalizować nazwę przedmiotu, który daje przejście z Agropromu na Bagna :slightly_smiling_face:

Dzieki screenowi schowka na ATP udało mi się ustalić co nastepuje:

1. dane z pliku “stable_treasure_manager”
Schowek doświadczonego zwiadowcy Schowałem mapę z koordynatami przejścia. Mnie ona już na nic - ja tą ścieżkę i tak znam na 

pamięć...
  1. dane z pliku “treasure_manager”
[atp_arhara_secret_1]
target = 18017
name = atp_arhara_secret_1_name
description = atp_arhara_secret_1_descr
items = af_kol_2, razved_karta, ammo_12.7x108, 2, bomba, detonator_2, bomba_mina_n
condlist = {=npc_rank(veteran)} 3, {=npc_rank(master)} 5
community = stalker, bandit, dolg

Z powyższych fragmentów kodu wynika jednoznacznie, że poszukiwanym przez nas przedmiotem jest “razved_karta” :slightly_smiling_face:

Jak widać poza tym, by zdobyć info o tym schowku trzeba zabić (lub obszukać zwłoki zabite przez kogoś innego) 3 stalkerów w randze weterana i 5 stalkerów w randze mistrza z ugrupowań: samotnik, bandyta lub powinność. Oprócz tego dochodzi jeszcze tak zwany czynnik losowy, który może ale nie musi dać nam informacji o tym schowku mimo spełnienia wymagań co do jego otrzymania - taki “rzut kostką” :slightly_smiling_face:

Może nim być też na przykład rozpicie flaszki z jakimś stakerem, lub kupienie info o schowku - ale to też jest generowane losowo.

Ponieważ przejść na Bagna jest dramatycznie mało w grze, postanowiłem dodać w “Małych usprawnieniach Solianki” plik spawnera, który spowoduje, że pożądany przez wszystkich przedmiot pojawi się u Was w ekwipunku i NIKT już nie utknie z powodu niemożności dostania się na Bagna :slightly_smiling_face:

Aby w/w przejście pojawiło się u Was na mapie należy zrobić co następuje:

1. zespawnować (lub kupić u handlarza) przedmiot

2. udać się na Agroprom w miejsce wskazane na mapce załączonej do przedmiotu (ubrać się w coś dającego ochronę od radaicji)

3. iść wzdłuż południowego płotu, aż pojawi się napis na ekranie “Nowa droga” i znacznik przejścia

4. przejść na Bagna

UWAGA - wylądujemy tuż obok przysiólka kontrolerów na Bagnach, więc przygotujcie się odpowiednio lub bierzcie nogi za pas :slightly_smiling_face:)

Poniżej screeny z mojej ekspedycji sprawdzajacej, czy zespawnowany przedmiot da przejście (oczywiście, że dał - bo inaczej bym o tym nie pisał :slightly_smiling_face:)

http://img338.imageshack.us/img338/6276/42894865.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/3122/94188826.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/1389/35601109.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/9198/13833432.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/6104/63478235.jpg

http://img814.imageshack.us/img814/9804/77934189.jpg

1 polubienie

Czy możliwe jest wprowadzenie zmian do skryptu, które na przykład usunęłyby czynnik losowy? W ten sposób prędzej czy później każdy otrzymałby info o tym przejściu, no chyba że nigdy nie obszukuje trupów, ale wtedy sam sobie jest winien… Jakoś wolałbym te metodę niż konieczność spawnowania przedmiotu…

Możnaby zmienić któryś z istniejących kwestów, tak by w nagrodę oprócz tego, co jest przewidziane w scenariuszu, otrzymać ten “fragment mapy”.
Oczekuję na propozycje :face_with_tongue:
Weżcie pod uwagę, że będzie to trudna sprawa, bo będzie wymagała wyczucia kiedy dodać to przejście - bo nie może być ono na przykład wcześniej niż to, które daje nam Fanat, ale z drugiej strony nie może też być dawane za późno, bo fabuła nie ruszy dalej.
Jeśli ktoś będzie miał propozycję, to oczekuję, że dołączy ze dwa screeny z proponowanego kwestu (będą znacznym ułatwieniem przy wprowadzaniu zmian).

Ja uważam że istniejący mechanizm jet w porządku jedynie trzeba osunąć z niego czynnik losowy - niech po obszukaniu tych 3 weteranów i 5 mistrzów pojawia się informacja. A jeżeli jeśli jeszcze jakiś trigger, to niech będzie przynajmniej stały - żeby było wiadomo co zrobić. Chyba łatwiej jest podpiąć istniejąca procedurę i gotowy schowek pod jakieś wydarzenie… chociaż chyba w ten sposób proponuję właśnie to, co Yurek…
Jest pytanie - jeśli 3 weteranów i 5 mistrzów to nie wszystko, to gdzie szukać tego co jeszcze jest potrzebne i co świadczy o tym, że jeszcze coś jest? Może lepiej właśnie to COŚ znaleźć i wtedy będzie wiadomo co zmieniać.
Albo po prostu umieścić tę mapę i/lub w innym schowku, który jest bardziej prawdopodobny do znalezienia?

BRAWO YOUREK…
Jednak miałem rację co do notatki…to ona otwiera przejście nawet kupiona w sklepie…ale zabicie tych pięciu to zbyt dużo za taka notatkę. Czy nie można jej umieścić na stałe w jakiejś szafce lub stałym schowku w świecie gry. Oczywiście nie za wcześnie..np. w piwnicy Wioski pijawek na MW..to kawałek gry już po Fancie…jednocześnie nie jest za późno by pchnąć fabułę bagien..?

Właśnie ten czynnik losowy i jego efemeryczność była dla mnie impulsem by elitarną i unikalną egzę dać jako nagrodę za kwest, a nie jako znajdźkę ze schowka. Mechanizm schowków jest w założeniu prosty, ale jednak praktyka pokazuje, że coś się dzieje w skryptach schowków o czym nie mamy pojęcia - no bo jak wytłumaczyć, że na tylu grających w Soliankę na naszym forum tylko JEDNEJ osobie trafił się ten schowek na ATP (ja go nie dostałem mimo, że jestem pewien, że zatłukłem wystarczającą ilość niemilców :face_with_tongue:). W związku z tym, że mechanizm ten nie jest do końca przez nas rozpracowany, nie zalecałbym kombinowania ze schowkami i “fragmentem mapy”. Chowanie go gdzieś po kątach też może być zawodne - a nuż jakiś NPC go weźmie, zginie i śmieciarz zrobi swoje …
Ze wzgdlędu na wagę “znaleziska” i jego znaczenie dla gry, jestem za tym, by “wyjąć” ten przedmiot ze schowka i dorzucić go jako nagrodę dodatkową za kwest. Otwarte pozostaje pytanie do którego ?

Jeżeli nie można w piwnicy ,gdzie jak sądzę NPC nie mogą się dostać ..(tu mogę się mylić)…proponuję dołożyć do Łukasza…oni są daleko…ale powinno to być jednak na MW…nie dalej
..do którego ..do byle jakiego chodzi o odblokowanie ewentualnego braku dojścia na Bagna…

To może dobrym momentem w grze byłoby dodanie tej notki jako nagrody za kwest Kutwy na likwidację pijawek w wiosce. Kutwa jest nieśmiertelny, to zadanie jest pierwsze jakie możemy wykonać dla niego , można jeszcze zaznaczyć wyraźnie w dialogu,że za wykonanie tego zadania dostaniemy kryształ i notatkę.

Yurek, jesteś boski i genialny. :face_with_tongue:
Jak tylko będzie mozna, to wypróbuję spawnera (za daleko jestem za wioską pijawek, choć to dobre miejsce). :slightly_smiling_face:
Ktoś już próbował?