Nowe przejście na Bagna

To może dobrym momentem w grze byłoby dodanie tej notki jako nagrody za kwest Kutwy na likwidację pijawek w wiosce. Kutwa jest nieśmiertelny, to zadanie jest pierwsze jakie możemy wykonać dla niego , można jeszcze zaznaczyć wyraźnie w dialogu,że za wykonanie tego zadania dostaniemy kryształ i notatkę.

Pomysł byłby dobry, gdyby nie to że ja tego kwestu wogóle nie miałem

:face_with_tongue:

Wiem nawet dlaczego :slightly_smiling_face:

Po prostu podczas mojej gry tak się złożyło, że szedłem do miejsca gdzie jest posterunek najemnmików po ulepszona giwerę dla Woronina, a że droga prowadziła przez wioskę pijawek (a ja jeszcze na dokładkę potrzebowałem na gwałt macek dla Prapora), to wszystkie pijawki w wiosce miały pecha i zmarły w wyniku zatrucia ołowiem :slightly_smiling_face:

No i potem (trochę poźniej) jak poszedłem do Kutwy - to zlecenia na pijawki w wiosce juz dla mnie nie było :confused:

Musimy znaleźć coś innego - coś co każdy gracz musi zaliczyć.

Yurek, jesteś boski i genialny. :slightly_smiling_face:

Jak tylko będzie mozna, to wypróbuję spawnera (za daleko jestem za wioską pijawek, choć to dobre miejsce). :slightly_smiling_face:

Ktoś już próbował?

Dzięki :grin:

Ten “fragment mapy” możesz sobie wyspawnować w dowolnej lokacji. Nosisz go sobie potem w plecaku. Dopiero na Agropromie, jak znajdziesz się w miejscu oznaczonym na czerwono pojawi się komunikat “Nowa droga” i uaktywni Ci się przejście na Bagna.

Dopóki nie znajdziesz się w tym właśnie miejscu, przejście NIE POJAWI się na mapie.

Ja próbowałem, a screeny z akcji masz w poście powyżej :slightly_smiling_face:

Może Sacharow na przykład po zadaniach na rozstawienie tych trzech nadajników,albo przyniesienie trzech książek z labów.Ewentualnie mamy jeszcze Wilka na Magazynach z tym że choć Wilk jest tym razem chyba nieśmiertelny to już zadanie na radiostację nie zawsze zaskakuje.Mógłby też Łukasz dawać lepszą nagrodę po wyczyszczeniu nas z gotówki po zadaniu na mózgi kontrolera :face_with_tongue:

Jak dla mnie za późno..dlaczego
Jestem w tej chwili na MW …zrobiłem wszystkie możliwe zadania ..pozostaje tylko wybór…
1…iść na Bagna..(logiczny w tym etapie gry)
2…obronić barierę i uruchomić resztę gry..ale bez Bagien to może okazać się potem błędem
Jeżeli w tej chwili nie mam przejścia na Bagna, a chce grać zgodnie z fabułą i poradnikiem gra się sypie…
Właśnie dla tego mówię, że należy dodać przejście podczas pierwszego pobytu na M. Wojskowych. Pomysł @korn06 z dodaniem notki za kwest w wiosce jest całkiem dobry…jeżeli będzie wzmianka w poradniku, w dziale przejścia to na pewno każdy je uruchomi…

OK. Tu się zgodzę z malakasem - “fragment mapy” musi pojawić się jeszcze przed obroną Bariery.
@ malakas
Czy mógłbyś napisać jakie kwesty zrobiłeś na MW do tej pory ?
Spróbuję wtedy coś dopasować i wyjmę w końcu tą notatkę o przejściu ze schowka :face_with_tongue:
Czy ktoś posiada screeny lub sejwa sprzed tego zadania od Kutwy na oczyszczenie wioski pijawek - byłoby to bardzo pomocne.

Nie rozmawiałem z łukaszem…nie broniłem bariery
Kutwa…pijawki w wiosce
Woronin ..fleszka wariata…specjalna broń…granatnik…
petrenko..zabić zdrajcę
koleś na bramie ..znajdź szczepionkę (ale on daje przejście..odpada )

Nie rozmawiałem z łukaszem…nie broniłem bariery

Kutwa…pijawki w wiosce

Woronin ..fleszka wariata…specjalna broń…granatnik…

petrenko..zabić zdrajcę

koleś na bramie ..znajdź szczepionkę (ale on daje przejście..odpada )

OK. To już przynajmniej wiem w jakim polu mogę się poruszać.

Myślę, że coś z tego wybiorę.

Chociaż skłaniam się najbardziej jednak ku kwestowi Kutwy (mimo, że ja miałbym wtedy problem w grze [no dobra, żartuję - coś bym wymyślił :face_with_tongue:]), lub kwestowi Pietrenki.

Co Wy na to ?

Kwest Kuchmistrza na wronie jajka :face_with_tongue: Też z bazy Wolności…

Pomysł byłby dobry, gdyby nie to że ja tego kwestu wogóle nie miałem

:face_with_tongue:

Wiem nawet dlaczego :slightly_smiling_face:

Po prostu podczas mojej gry tak się złożyło, że szedłem do miejsca gdzie jest posterunek najemnmików po ulepszona giwerę dla Woronina, a że droga prowadziła przez wioskę pijawek (a ja jeszcze na dokładkę potrzebowałem na gwałt macek dla Prapora), to wszystkie pijawki w wiosce miały pecha i zmarły w wyniku zatrucia ołowiem :grin:

No i potem (trochę poźniej) jak poszedłem do Kutwy - to zlecenia na pijawki w wiosce juz dla mnie nie było :slightly_smiling_face:

A ja nie miałem kwestu Łukasza na likwidację najemników na MW, bo wcześniej ich zlikwidowałem. To może lepszym momentem będzie , gdy ta notka będzie nagrodą Woronina za przyniesienie tego ulepszonego karabinu?

A ja nie miałem kwestu Łukasza na likwidację najemników na MW, bo wcześniej ich zlikwidowałem. To może lepszym momentem będzie , gdy ta notka będzie nagrodą Woronina za przyniesienie tego ulepszonego karabinu?

Albo jeszcze w barze kwest Woronina na likwidację ataku najemników? Tylko musimy się zastanowić, jak bardzo ma być otrzymanie tego przejścia ‘zapewnione’ w trakcie przechodzenia scenariusza. Kwesty w rodzaju tego, który podałem powyżej nie są konieczne do przejścia dalej i niektórzy mogą je opuścić. Jeśli ma być pewnie - to trzeba mapę podpiąć pod kwest z 'głównego nurtu" scenariusza, w rodzaju oddania dokumentów wojskowych z Agropromu albo dokumentów z laboratorium w Dolinie Mroku. Tylko czy naprawdę musimy prowadzić za rękę i niemal 'zmuszać ’ do otrzymania tego przejścia? Przejście w nagrodę za odparcie najemników w Barze jest przykładem kwestu ‘pobocznego’ który jednak może dać wymierne korzyści…

Z tym kwestem Woronina na likwidację ataku najemników jeszcze lepszy pomysł. Bo zawsze jest możliwość że ktoś pójdzie na MW , znajdzie tą unikalną snjperkę, wyrzuci ją bądź sprzeda i zadania nie da się zaliczyć. Według mnie tę notkę, powinno się dostać za kwest na który trzeba dostać zlecenie i nie da się go wykonać wcześniej samemu, a tak jest z tym odparciem najemników. Tylko trzeba wyraźnie zaznaczyć w dialogu, że za wykonanie tego kwestu dostaniemy unikalne info z przejściem.

Tutaj się nie zgodzę z Wami…dlaczego
Przejście nie powinno być do wzięcia na etapie Baru ..za wcześnie i dlatego proponowałem Magazyny. Kwesty Woronina można łatwo uruchomić wcześniej …wchodząc przez okno obok Petrenki…więc nie jest to bezpieczne.
Magazyny to ostatni dzwonek przed Radarem i to tam należy ukryć tą notatkę ,jako ostatni sposób dostania się na Bagna..tym samym uratowania gry, jeżeli takiego przejścia nie mamy. Teoretycznie może to być również nagroda za likwidację przysiółka i oddziału Czachy. Każdy sądzę wykonuje ten kwest.

A może dobrym miejscem będzie któryś z kwestów Siaka na Radarze?

Podczas zadań w Dolinie Mroku wykonując questy Dzika na sam koniec dostajemy namiar na schowek na Magazynach Wojskowych.Może przejście wsadzić do tego schowka ? Myślę że wszyscy robią te questy a jak nie no to trudno.Przecież generalnie z uzyskaniem przejscia na Bagna od Fanata nie ma znów takich dużych problemów

Jeśli chodzi o miejsce gdzie powinna pojawić się notka o przejściu, to będę nieugięty razem z malakasem - MW są miejscem idealnym. Gracz nie dostanie się za wcześnie na Bagna, a w razie jakiejś klapy z Fanatem, nadal będzie możliwość kontynuacji gry.
Jeśli chodzi o to czy przejście to powinno być dostępone dla graczy - to też raczej dyskysja jest zbędna - jedno wejście na lokację to po prostu porażka.
Podopba mi się pomysł Kobala z tym schowkiem od Dzika.
Niestety nie mam sejwa na tą okoliczność, ani żadnych screenów (najlepiej opisu tego schowka na MW - taki jak dał korn06). Nie ukrywam, że byłoby to WIELKIE ułatwienie w modyfikacji (jak ktoś ma to proszę o podzielenie się :slightly_smiling_face:)
Gdyby sposób ze schowkiem od Dzika przeszedł, to na pewno nie należałoby informować gracza, że ta informacja w tym schowku jest - powinien odkryć to dopiero po opróżnieniu tego schowka :grin:
Pomysł na nagrodę za likwidację oddziału Czachy też nie jest zły, ale jest to kwest z oryginalnego SHOC i trzeba będzie go szukać w rozpakowanych plikach oryginału :face_with_tongue:

To wieczorem przepatrzę swoje zapisy i spróbuję ci zrobić te screeny.Z tym że jak pamietam to nie był typowy schowek z opisem tylko taka skrzynia niedaleko helikoptera.Nie wiem czy był na nią znacznik schowka

Podczas zadań w Dolinie Mroku wykonując questy Dzika na sam koniec dostajemy namiar na schowek na Magazynach Wojskowych.

Kobal kto i za co daje ten schowek.?

…Gdyby sposób ze schowkiem od Dzika przeszedł, to na pewno nie należałoby informować gracza, że ta informacja w tym schowku jest - powinien odkryć to dopiero po opróżnieniu tego schowka…

Bardzo mądra myśl, można to zostawić jako niespodziankę dla gracza…oszczędzi to pracy,niepotrzebnych zmian w plikach, a odniesie spodziewany efekt.

To wieczorem przepatrzę swoje zapisy i spróbuję ci zrobić te screeny.Z tym że jak pamietam to nie był typowy schowek z opisem tylko taka skrzynia niedaleko helikoptera.Nie wiem czy był na nią znacznik schowka

Jeśli to nie jest schowek typowy, to może być problem …

Ale screeny zrób (zwłaszcza dialogi), sejw tuż przed otrzymaniem info o schowku też byłby mi potrzebny (jakby co to ślij na maila, albo kontakt na PW).

@ malakas

To, że roboty by było znacznie mniej to jasne :face_with_tongue:

Ale chodziło mi raczej o to, że gdybyś wiedział o tym, że w tym schowku jest ważne info o przejściu to byś zasuwał z Kordonu tylko po to, by to info dostać :slightly_smiling_face:

A tak - niespodzianka (no przynajmniej dla niektórych :grin:)

Kobal kto i za co daje ten schowek.?

To zadanie na PDA Dzika,szukamy Krysiuka,potem biegamy po kilku schowkach , załatwiamy Krysiukowi przejscie do Baru itp.Po wszystkim odnosimy PDA Dzikowi dostajemy klucz do zbrojowni i jeszcze DZik nam mówi o schowku.W schowku jest egzo bandytów jakaś broń cos tam jeszcze.Tak to zapamietałem.Sprawdze dzisiaj jak wróce do domu

Słuchajcie.

Właśnie znalazłem coś takiego (po informacji od Kobala :slightly_smiling_face:)

[mil_borov_secret]
target = 9062
name = mil_borov_secret_name
description = mil_borov_secret_descr
items = medkit_army,3,exo_bandit_outfit,mutant_tushkano_cocoon
condlist = {=npc_rank(master) +bandit_krisyk_done} 4
community = bandit

Myślę, że to jest właśnie ten schowek, o który nam chodzi :grin:

Trzeba będzie wprowadzić małe zmiany w warunkach condlist (tak, by ten schowek NA PEWNO się pojawił - obniżyć rangę tych czterch bandytów, których trzeba kropnąć :face_with_tongue:)

Pytanko do Was - czy to będzie dobry moment w grze i jak to się ma fabularnie w osi czasu do akcji z obroną wioski kotów na Kordonie i Fanatem ?

To chyba dobry pomysł. Namiar na schowek dostaje się dość wcześnie, ale realizacja następuje dopiero na MW. Wymaga tez pewnego wysiłku, ponieważ kwest ‘Krysiuka’ jest dość pracochłonny i takie przejście może być dobrą nagrodą za wytrwałość. Prawdopodobnie można sobie to zadanie odpuścić, ale… jak już powiedziałem, bez pracy nie ma kołaczy.
Poza tym z wypowiedzi Yurka wynika, że nie powinno to być bardzo kłopotliwe w realizacji, bo schowek jest typowy.