To może dobrym momentem w grze byłoby dodanie tej notki jako nagrody za kwest Kutwy na likwidację pijawek w wiosce. Kutwa jest nieśmiertelny, to zadanie jest pierwsze jakie możemy wykonać dla niego , można jeszcze zaznaczyć wyraźnie w dialogu,że za wykonanie tego zadania dostaniemy kryształ i notatkę.
Pomysł byłby dobry, gdyby nie to że ja tego kwestu wogóle nie miałem
Wiem nawet dlaczego
Po prostu podczas mojej gry tak się złożyło, że szedłem do miejsca gdzie jest posterunek najemnmików po ulepszona giwerę dla Woronina, a że droga prowadziła przez wioskę pijawek (a ja jeszcze na dokładkę potrzebowałem na gwałt macek dla Prapora), to wszystkie pijawki w wiosce miały pecha i zmarły w wyniku zatrucia ołowiem
No i potem (trochę poźniej) jak poszedłem do Kutwy - to zlecenia na pijawki w wiosce juz dla mnie nie było
Musimy znaleźć coś innego - coś co każdy gracz musi zaliczyć.
Yurek, jesteś boski i genialny.
Jak tylko będzie mozna, to wypróbuję spawnera (za daleko jestem za wioską pijawek, choć to dobre miejsce).
Ktoś już próbował?
Dzięki
Ten “fragment mapy” możesz sobie wyspawnować w dowolnej lokacji. Nosisz go sobie potem w plecaku. Dopiero na Agropromie, jak znajdziesz się w miejscu oznaczonym na czerwono pojawi się komunikat “Nowa droga” i uaktywni Ci się przejście na Bagna.
Dopóki nie znajdziesz się w tym właśnie miejscu, przejście NIE POJAWI się na mapie.
Ja próbowałem, a screeny z akcji masz w poście powyżej
Może Sacharow na przykład po zadaniach na rozstawienie tych trzech nadajników,albo przyniesienie trzech książek z labów.Ewentualnie mamy jeszcze Wilka na Magazynach z tym że choć Wilk jest tym razem chyba nieśmiertelny to już zadanie na radiostację nie zawsze zaskakuje.Mógłby też Łukasz dawać lepszą nagrodę po wyczyszczeniu nas z gotówki po zadaniu na mózgi kontrolera
Jak dla mnie za późno..dlaczego
Jestem w tej chwili na MW …zrobiłem wszystkie możliwe zadania ..pozostaje tylko wybór…
1…iść na Bagna..(logiczny w tym etapie gry)
2…obronić barierę i uruchomić resztę gry..ale bez Bagien to może okazać się potem błędem
Jeżeli w tej chwili nie mam przejścia na Bagna, a chce grać zgodnie z fabułą i poradnikiem gra się sypie…
Właśnie dla tego mówię, że należy dodać przejście podczas pierwszego pobytu na M. Wojskowych. Pomysł @korn06 z dodaniem notki za kwest w wiosce jest całkiem dobry…jeżeli będzie wzmianka w poradniku, w dziale przejścia to na pewno każdy je uruchomi…
OK. Tu się zgodzę z malakasem - “fragment mapy” musi pojawić się jeszcze przed obroną Bariery.
@ malakas
Czy mógłbyś napisać jakie kwesty zrobiłeś na MW do tej pory ?
Spróbuję wtedy coś dopasować i wyjmę w końcu tą notatkę o przejściu ze schowka
Czy ktoś posiada screeny lub sejwa sprzed tego zadania od Kutwy na oczyszczenie wioski pijawek - byłoby to bardzo pomocne.
Nie rozmawiałem z łukaszem…nie broniłem bariery
Kutwa…pijawki w wiosce
Woronin ..fleszka wariata…specjalna broń…granatnik…
petrenko..zabić zdrajcę
koleś na bramie ..znajdź szczepionkę (ale on daje przejście..odpada )
koleś na bramie ..znajdź szczepionkę (ale on daje przejście..odpada )
OK. To już przynajmniej wiem w jakim polu mogę się poruszać.
Myślę, że coś z tego wybiorę.
Chociaż skłaniam się najbardziej jednak ku kwestowi Kutwy (mimo, że ja miałbym wtedy problem w grze [no dobra, żartuję - coś bym wymyślił ]), lub kwestowi Pietrenki.
Pomysł byłby dobry, gdyby nie to że ja tego kwestu wogóle nie miałem
Wiem nawet dlaczego
Po prostu podczas mojej gry tak się złożyło, że szedłem do miejsca gdzie jest posterunek najemnmików po ulepszona giwerę dla Woronina, a że droga prowadziła przez wioskę pijawek (a ja jeszcze na dokładkę potrzebowałem na gwałt macek dla Prapora), to wszystkie pijawki w wiosce miały pecha i zmarły w wyniku zatrucia ołowiem
No i potem (trochę poźniej) jak poszedłem do Kutwy - to zlecenia na pijawki w wiosce juz dla mnie nie było
A ja nie miałem kwestu Łukasza na likwidację najemników na MW, bo wcześniej ich zlikwidowałem. To może lepszym momentem będzie , gdy ta notka będzie nagrodą Woronina za przyniesienie tego ulepszonego karabinu?
A ja nie miałem kwestu Łukasza na likwidację najemników na MW, bo wcześniej ich zlikwidowałem. To może lepszym momentem będzie , gdy ta notka będzie nagrodą Woronina za przyniesienie tego ulepszonego karabinu?
Albo jeszcze w barze kwest Woronina na likwidację ataku najemników? Tylko musimy się zastanowić, jak bardzo ma być otrzymanie tego przejścia ‘zapewnione’ w trakcie przechodzenia scenariusza. Kwesty w rodzaju tego, który podałem powyżej nie są konieczne do przejścia dalej i niektórzy mogą je opuścić. Jeśli ma być pewnie - to trzeba mapę podpiąć pod kwest z 'głównego nurtu" scenariusza, w rodzaju oddania dokumentów wojskowych z Agropromu albo dokumentów z laboratorium w Dolinie Mroku. Tylko czy naprawdę musimy prowadzić za rękę i niemal 'zmuszać ’ do otrzymania tego przejścia? Przejście w nagrodę za odparcie najemników w Barze jest przykładem kwestu ‘pobocznego’ który jednak może dać wymierne korzyści…
Z tym kwestem Woronina na likwidację ataku najemników jeszcze lepszy pomysł. Bo zawsze jest możliwość że ktoś pójdzie na MW , znajdzie tą unikalną snjperkę, wyrzuci ją bądź sprzeda i zadania nie da się zaliczyć. Według mnie tę notkę, powinno się dostać za kwest na który trzeba dostać zlecenie i nie da się go wykonać wcześniej samemu, a tak jest z tym odparciem najemników. Tylko trzeba wyraźnie zaznaczyć w dialogu, że za wykonanie tego kwestu dostaniemy unikalne info z przejściem.
Tutaj się nie zgodzę z Wami…dlaczego
Przejście nie powinno być do wzięcia na etapie Baru ..za wcześnie i dlatego proponowałem Magazyny. Kwesty Woronina można łatwo uruchomić wcześniej …wchodząc przez okno obok Petrenki…więc nie jest to bezpieczne.
Magazyny to ostatni dzwonek przed Radarem i to tam należy ukryć tą notatkę ,jako ostatni sposób dostania się na Bagna..tym samym uratowania gry, jeżeli takiego przejścia nie mamy. Teoretycznie może to być również nagroda za likwidację przysiółka i oddziału Czachy. Każdy sądzę wykonuje ten kwest.
Podczas zadań w Dolinie Mroku wykonując questy Dzika na sam koniec dostajemy namiar na schowek na Magazynach Wojskowych.Może przejście wsadzić do tego schowka ? Myślę że wszyscy robią te questy a jak nie no to trudno.Przecież generalnie z uzyskaniem przejscia na Bagna od Fanata nie ma znów takich dużych problemów
Jeśli chodzi o miejsce gdzie powinna pojawić się notka o przejściu, to będę nieugięty razem z malakasem - MW są miejscem idealnym. Gracz nie dostanie się za wcześnie na Bagna, a w razie jakiejś klapy z Fanatem, nadal będzie możliwość kontynuacji gry.
Jeśli chodzi o to czy przejście to powinno być dostępone dla graczy - to też raczej dyskysja jest zbędna - jedno wejście na lokację to po prostu porażka.
Podopba mi się pomysł Kobala z tym schowkiem od Dzika.
Niestety nie mam sejwa na tą okoliczność, ani żadnych screenów (najlepiej opisu tego schowka na MW - taki jak dał korn06). Nie ukrywam, że byłoby to WIELKIE ułatwienie w modyfikacji (jak ktoś ma to proszę o podzielenie się )
Gdyby sposób ze schowkiem od Dzika przeszedł, to na pewno nie należałoby informować gracza, że ta informacja w tym schowku jest - powinien odkryć to dopiero po opróżnieniu tego schowka
Pomysł na nagrodę za likwidację oddziału Czachy też nie jest zły, ale jest to kwest z oryginalnego SHOC i trzeba będzie go szukać w rozpakowanych plikach oryginału
To wieczorem przepatrzę swoje zapisy i spróbuję ci zrobić te screeny.Z tym że jak pamietam to nie był typowy schowek z opisem tylko taka skrzynia niedaleko helikoptera.Nie wiem czy był na nią znacznik schowka
Podczas zadań w Dolinie Mroku wykonując questy Dzika na sam koniec dostajemy namiar na schowek na Magazynach Wojskowych.
Kobal kto i za co daje ten schowek.?
…Gdyby sposób ze schowkiem od Dzika przeszedł, to na pewno nie należałoby informować gracza, że ta informacja w tym schowku jest - powinien odkryć to dopiero po opróżnieniu tego schowka…
Bardzo mądra myśl, można to zostawić jako niespodziankę dla gracza…oszczędzi to pracy,niepotrzebnych zmian w plikach, a odniesie spodziewany efekt.
To wieczorem przepatrzę swoje zapisy i spróbuję ci zrobić te screeny.Z tym że jak pamietam to nie był typowy schowek z opisem tylko taka skrzynia niedaleko helikoptera.Nie wiem czy był na nią znacznik schowka
Jeśli to nie jest schowek typowy, to może być problem …
Ale screeny zrób (zwłaszcza dialogi), sejw tuż przed otrzymaniem info o schowku też byłby mi potrzebny (jakby co to ślij na maila, albo kontakt na PW).
@ malakas
To, że roboty by było znacznie mniej to jasne
Ale chodziło mi raczej o to, że gdybyś wiedział o tym, że w tym schowku jest ważne info o przejściu to byś zasuwał z Kordonu tylko po to, by to info dostać
A tak - niespodzianka (no przynajmniej dla niektórych )
To zadanie na PDA Dzika,szukamy Krysiuka,potem biegamy po kilku schowkach , załatwiamy Krysiukowi przejscie do Baru itp.Po wszystkim odnosimy PDA Dzikowi dostajemy klucz do zbrojowni i jeszcze DZik nam mówi o schowku.W schowku jest egzo bandytów jakaś broń cos tam jeszcze.Tak to zapamietałem.Sprawdze dzisiaj jak wróce do domu
Myślę, że to jest właśnie ten schowek, o który nam chodzi
Trzeba będzie wprowadzić małe zmiany w warunkach condlist (tak, by ten schowek NA PEWNO się pojawił - obniżyć rangę tych czterch bandytów, których trzeba kropnąć )
Pytanko do Was - czy to będzie dobry moment w grze i jak to się ma fabularnie w osi czasu do akcji z obroną wioski kotów na Kordonie i Fanatem ?
To chyba dobry pomysł. Namiar na schowek dostaje się dość wcześnie, ale realizacja następuje dopiero na MW. Wymaga tez pewnego wysiłku, ponieważ kwest ‘Krysiuka’ jest dość pracochłonny i takie przejście może być dobrą nagrodą za wytrwałość. Prawdopodobnie można sobie to zadanie odpuścić, ale… jak już powiedziałem, bez pracy nie ma kołaczy.
Poza tym z wypowiedzi Yurka wynika, że nie powinno to być bardzo kłopotliwe w realizacji, bo schowek jest typowy.