Nowe przejście na Bagna

Może być dobrze…
..na magazyny wchodzi się przeważnie po X-16
…Dzika robi się przy X-18, ale wejścia na magazyny nie ma
…gdy ktoś chce oszukiwać fabułę, to musi zrobić minimum Krugłowa przed X-16, by dostać przejście na MW i zdać zadania z X-16 Barmanowi by otworzyła się Dzicz…na tym etapie Fant już powinien być w wiosce.

Grzebię dalej w tych schowkach i oczy coraz bardziej mi się otwierają ze zdumienia :face_with_tongue:

Okazuje się, że schowki są nie tylko losowo przydzielane podczas grania, ale nawet ich zawartość może być zmieniana przez grę w zależności od poziomu trudności gry lub rangi gracza w grze :grin:

Nie pytajcie mnie o szczegóły, bo zapisy tych działań wyglądają jak sen jakiegoś szalonego informatyka :slightly_smiling_face:

Strasznie to skomplikowane, ale na szczęście są wyjątki - schowki imienne (ten od Dzika na szczęście jest), których zawartość nie zmienia się i nie jest losowa (jeśli dobrze sobie przełóżyłem poniższy fragment tekstu)

function CTreasure:named_treasure(v)
 -- проверка, является ли тайник именным. Если да, то его наполнение не меняется
 if   v.name == "agr_secret_0000_name" --Тайник Серого
   or v.name == "bar_secret_0011_name" --Тайник Арни

Proszę trurl’a o potwierdzenie czy dobrze rozumuję.

Jeśli tak, to najpóźniej jutro będzie nowy patch do Polskiego akcentu dodający tym razem przejście na Bagna.

Przy okazji będę musiał zmienić na imienny schowek, do którego wrzuciłem mój kombinezon Huntera, bo może się zdarzyć, że przepadnie podczas losowania zawartości :slightly_smiling_face:

To po części wyjaśnia czemu zawartości schwoków różniły się u poszczególnych graczy i skąd na przykład korn06 miał exo CN na Generatorach :slightly_smiling_face:

@ Kobal

Podeślij mi na maila sejwa z momentem, gdy dostajesz info o schowku od Dzika - będę musiał sprawdzić, czy moje zmiany będą funkcjonować prawidłowo w świecie gry :slightly_smiling_face:

Dobrze ale to dopiero wieczorem będzie mozliwe.

Zgadza się

function CTreasure:named_treasure(v)
-- sprawdzenie, czy schowek jest imienny. Jeśli tak, to jego zawartość się nie zmienia
if   v.name == "agr_secret_0000_name" --Schowek Sieryja
   or v.name == "bar_secret_0011_name" --Schowek Arniego

Cały czas się uczymy…

No pakiecik mam gotowy i na megauploadzie wrzucony :face_with_tongue:

Teraz tylko jeszcze czekam na sejwy od Kobala i mogę przetestować, czy to całe mieszanie w schowkach podziała :slightly_smiling_face:

Kobalowi też dałem linka by mi pomógł w testach (bo nie wiem, czy dziś mi się jeszcze uda to zrobić :slightly_smiling_face:)

Jeśli ktoś jeszcze ma ochotę przyłączyć się do testów to zapraszam (uprzedzam z góry, że dołożyłem wszystkich starań by to chodziło, ale efekt trzeba będzie ocenić po testowaniu :slightly_smiling_face: - więc jakby co to zróbcie sobie kopie plików, które będziecie zamieniać, żeby potem nie było …)

link:

http://www.megaupload.com/?d=D8HSF0JC

Jeśli komuś uda się wykazać poprawność działania nowej łatki przede mną, ma ode mnie punkcik do reputacji za pomoc :slightly_smiling_face:

VENI VIDI VICI mogę powiedzieć :face_with_tongue: , i jeszcze Yurek jesteś wielki i to tobie należą się punkty reputacji co zresztą zaraz uzupełnię.Wszystko działa aż miło i tutaj przedstawiam krótkie fotostory z tej przygody

tu zdajemy Dzikowi quest na PDA Krysiuka

tu lokalizacja schowka z itemami od Dzika

tu zawartość tego schowka

tu sama notatka z przejściem

tu nowo odkryte przejście na Agropromie

a tu rezultat skorzystania z tego przejścia

Więc jest super..Od tej chwili Dzik jest nietykalny..:slightly_smiling_face:
Yourek gratulacje…należą się i szacun. Za dobrą robotę…:face_with_tongue:
Kobal widzę ma jakiś dobry kaftan o udźwigu 400 kg…:slightly_smiling_face:

Taak, kaftan marki “Zrób - to - Sam”…
A skoro całość działa, to będzie nowa wersja polonizacji :face_with_tongue:

To czekam na nową polonizacje, świetna robota.

Zrobienie tego nie było aż takie trudne … ale dzieki za dobre słowo :slightly_smiling_face:

Kobal minimalnie mnie uprzedził w zdaniu raportu z akcji (tylko dlatego, że musiałem wprowadzić szereg zmian w grze by jego sejwy u mnie podziałały (nie korzystam z pewnych dodatków, które on ma zaimplementowane) i zgodnie z obietnicą dostał ode mnie punkcik :slightly_smiling_face:

Przez chwilę miałem pewne wątpliwości, czy u Dzika za każdym razem dostajemy info o schowku w nagrodę za kwest. Po prostu nie pamiętam, czy ja info o tym schowku dostałem, ale patrząc na konstrukcję kwestu Krysiuk/Dzik muszę po prostu nie pamiętać tego faktu (oj dawno temu to było :slightly_smiling_face:). Pamietam natomiast, że u mnie ostatni dialog z Dzikiem wyglądał inaczej - dostałem jeszcze klucz do magazynu Dzika w tym budynku, gdzie jest przetrzymywany więzień z Powinności. W dialogu z sejwa od Kobala nie ma mowy o tym kluczu :face_with_tongue:

Okazuje się, że owszem są dwa warianty rozmowy z Dzikiem (z otrzymaniem klucz i bez tego klucza), ale na szczęście dla nas obie kończą się otrzymaniem przez gracza informacji o schowku na MW.

Poniżej oba dialogi:

Dobra, tu masz klucz od podziemi i wskazówkę na jeden dobry schron. Co prawda gościu, z którego zdjałem to info, był niezłym draniem, łajza parszywa... Ale towar powinien być niezły... Na północy Magazynów wojskowych, przy skraksowanym helikopterze...\nMasz jeszcze sposób otrzymania Skrętaka - trzeba opatrunek, konserwę, głowę tuszkana i kiełbasę wrzucić w  Galaretę...Dobra, tu masz wskazówkę na jeden dobry schron. Co prawda gościu, z którego zdjałem to info, był niezłym draniem, łajza parszywa... Ale towar powinien być niezły... Na północy Magazynów wojskowych, przy skraksowanym helikopterze...\nJeszcze jest sposób otrzymania Skrętaka - trzeba opatrunek, konserwę, głowę tuszkana i kiełbasę wrzuciś w Galaretę ...

Tak więc dodatkowe przejście na Bagna od teraz będziemy otrzymywać od Dzika :slightly_smiling_face:

Przy okazji poprawiłem też mój schowek Huntera, tak by był schowkiem imiennym, którego zawartość nie podlega zmienności losowej - czyli jak ktoś spełni warunki konieczne, to dostanie kombinezon i pewną fajną niespodziankę ode mnie :slightly_smiling_face:.

Obie zmiany są ujęte w pliku, do którego link jest w poście wcześniejszym.

Aha, jeszcze jedno - nie jestem pewien jaka jest rola Krysiuka w całym tym interesie - nie wiem, czy w przypadku jego przedwczesnego zgonu (co się zdarza i wtedy kwest idzie po linii alternatywnej) otrzymamy info o schowku :slightly_smiling_face:

Wygląda wszystko na to, że tak …

Ale dla pewności lepiej zadbajcie o to, żeby Krysiuk Wam przeżył :confused:

Ja ze swej strony dodam że mimo iz w dialogu z Dzikiem nie ma nic o kluczu to Zbrojownia w bazie bandytów zostaje otwarta.Jezeli zaś chodzi o Krysiuka to nie wiem bo nigdy mi nie zginął natomiast w poradniku pisze że w wypadku jego śmierci można uzyskać info o PDA alternatywną drogą.Od kogos tam sie to kupuje za piwo bodajże.Krysiuk stoi sobie zawsze w fabryczce na Kordonie na przeciw ATP i zginąc moze tylko jesli w trakcie jego obecnosci będziemy robić questa z Separatorem lub ochroną Chalawy.Jedyne o co bym sie martwił to czy dostaniemy schowek jesli spróbujemy oszukać Dzika przy pierwszym jego queście na przyniesienie rzeczy z rozbitego helikoptera.Jest tam kilka opcji.Oddać wszystko ( zalecana ) oddać część i nie oddać nic.Przy tej ostatniej Dzik zapewne sie obraza i wcale nie dostajemy drugiego questu.

Rozumiem, ze w Zonie czasem trzeba pooszukiwać, ale ja jakoś staram sie grać fair ze wszystkimi frakcjami, które chcą ze mną gadać. W ten sposób zaprzyjaźniam się zwykle ze wszystkimi oprócz wojska, monolitu, bandytów (poza DM), zombiaków i mutantów :slightly_smiling_face:

Niech zostanie tak jak jest. W ten sposób zawsze będzie jakiś element niepewności. Najważniejsze, że pozbyliśmy się tej losowości uzyskania info o przejściu. Teraz każdy przynajmniej ma szansę i może wpłynąć w taki czy inny sposób na swój los, a nie jest zależny od jakiegoś widzimisię gry :face_with_tongue:

@ Kobal

U mnie za pierwszym wejściem na Kordon, gdy miałem spotkać Krysiuka, znalazłem go, a jakże, ale martwego w środku bodajże elektry :slightly_smiling_face:

I nie robiłem wtedy kwestu z Sepatorem lub Chalawą :slightly_smiling_face:

Pomogło ponowne wejście na lokację - wtedy w innym miejscu powstała ta anomalia, która mi Krysiuka zabiła :slightly_smiling_face:

No ale to tylko taki mój Soliankowy los … Nie ułatwia mi ten mod obcowania z nim od samego początku - ale za to go kocham :slightly_smiling_face:

Niech zostanie tak jak jest. W ten sposób zawsze będzie jakiś element niepewności. Najważniejsze, że pozbyliśmy się tej losowości uzyskania info o przejściu. Teraz każdy przynajmniej ma szansę i może wpłynąć w taki czy inny sposób na swój los

Bardzo słuszne..kozacy mogą oszukać Dzika w D. Mroku, ale niech nie narzekają na brak przejścia na Bagna, po śmierci Fanta…:face_with_tongue:

Tak na marginesie to ten mod trochę poprawił sytuację bandytów w DM zawsze skazywanych na śmierć…

Mała wąpliwość. Uaktualniałem a raczej przenosiłem poradnik na testową strone i wyczytałem w Kwestach Dzika, że za oszyskanie PDA Krysiuka dostaje sie wstepp do zbrojowni w bazie bandytów. NAtomiasat o schowku nie było ani słowa. Czy to informacja nieaktualna, czy niepełna?

Informacja w Poradniku jest niestety niepełna :face_with_tongue:
Trzeba ją uzupełnić, ale nie wspominaj w poradniku, że w tym schowku będzie info o przejściu - niech przynajmniej niektórzy mają niespodziankę :slightly_smiling_face:

Obejrzałem sobie wprowadzone zmiany i przez chwile zastanawiałem się, czy by nie pozostawić mapy w schowku na ATP, ale … lepiej nie, poza tym świetnie zmieniłeś tekst opisu… zew Monolitu… dobre.
Pytanie - czy ten klucz do ‘skarbca’ to pewnik? W dialogach nie ma nic na ten temat… Jeśli pewnik, to można dodać do dialogu…

Ja mogę potwierdzić że wczoraj przy teście mimo iż w dialogu z Dzikiem nie było mowy o kluczu to zbrojownię bez problemu otworzyłem

Jeśli będzie jeszcze jedno potwierdzenie zrobię zmianę w dialogu. Nie każdy domyśli się, żeby po rozmowie z Dzikiem iść do zbrojowni, zwłaszcza, że każdy chyba próbował wcześniej ja otworzyć :face_with_tongue:
Dobrze byłoby też wyedytować teksturę informacji o przejściu i zmienić tekst na polski…

Jeśli będzie jeszcze jedno potwierdzenie zrobię zmianę w dialogu. Nie każdy domyśli się, żeby po rozmowie z Dzikiem iść do zbrojowni, zwłaszcza, że każdy chyba próbował wcześniej ja otworzyć :slightly_smiling_face:

Dobrze byłoby też wyedytować teksturę informacji o przejściu i zmienić tekst na polski…

Myślę, że zmiany w dialogu nie wprowadzaj - po coś te dwa dialogi są w grze (nawet jeśli w jednym z nich nie ma mowy o Zbrojowni u Dzika). Poza tym w tej zbrojowni to z tego co pamiętam, to głównie wódka jest, reszta to jakieś drobiazgi (ale dobrze by było gdyby ktoś to potwierdził). Poza tym może można otworzyć kratę do tego pomieszczenia bez klucza (strzał w kłódkę) tak jak do zbrojowni Wolności na MW ?

Jeśli chodzi o podmianę tekstu w opisie przejścia na obrazku - podeślij mi tłumaczenie, a ja postaram się coś z tym zrobić :face_with_tongue:

OK, niech zosatnie jak jest. Swiat sprzyja ciekawym, a kto nie sprawdza, ten nie ma… Co do obrazka, to zamieszczam tłumaczenie:
“Przejście z Agropromu na Bagna.
Szkoda, że ścieżka otwiera się w radioaktywnym obszarze i dobre 10 metrów idzie się przez radiację. Trzeba wziąć ze sobą więcej antyradów”