Dalej drążę moda; do postu wyżej dałem załącznik z panoramicznymi celownikami - nieźle to się prezentuje. Warto dokładnie sprawdzać schowki i gąszcz na lokacjach. Mam już egzo Wolności ze schowka i natknąłem się w Zapomnianym Lesie na fajny artefakt. Ciekawie tez wygląda od strony graficznej kwestia snu - widać na screenie.
Jak to jest z danym modem? Wprowadza wyłącznie zmiany pod kątem zawartości tzn. pod kątem ilości broni, czy też są widoczne zmiany w fabule gry? Czy takową modyfikację można zarekomendować osobom, które nie miały styczności z innymi modami, czy raczej bardziej doświadczonym “stalkerom” ze względu na poziom trudności i ciekawe, nietypowe rozwiązania?
Widzę, że po Waszych komentarzach opinie tego moda są pozytywne w większości. Domyślam się też, że grywalność tej modyfikacji również jest na wysokim poziomie. Z chęcią z czasem wypróbuję tego moda zwłaszcza, że “modyfikacje militarne” bardzo mnie interesują prócz tych, które wprowadzają mniejsze bądź większe zmiany w fabule, bądź całkowicie.
Są widoczne zmiany w fabule gry - czyli nowe zadania typu “znajdź i zabij”, czy “poszukaj i przynieś”, ale też pozmieniane niektóre zadania z podstawki. Przykładowo “znajdź broń Powinnosciowca” kieruje nas na Topiel, czy żeby zakończyć fabułę zniszczeniem Świadomości Z trzeba iść na Zaton po deszyfrator (w oryginale jest w hotelu w Prypeci). Ot, taka odmiana.
Jako że zakończyłem już zasadniczą grę mogę poinformować, że freeplay istnieje Tyle, że nowych zadań nie zauważyłem, można co najwyżej polatać po lokacjach i porobić zadania poboczne ominięte wcześniej.
Jest to o tyle łatwiejsze, że we freeplayu możemy kupić neutralność najemników i monolitu (w czasie gry tylko bandytów i wojska). Więc martwić się trzeba tylko o mutanty - wystarczy Sajga i trochę śrutu
No i dodatkowo
Spoiler
Po zniszczeniu Świadomości Z wyłączyły mi się WSZYSTKIE anomalie na WSZYSTKICH lokacjach
Możemy też zakończyć freeplay opuszczeniem Zony - to tez nowy dialog u Sidorowicza seniora i juniora
Tak z ciekawości - zauważyliście, ze zarówno koty, jak i miauczące dinozaury (poniżej na screenach) nie atakują stalkerów ?
Znalazłem info (co prawda dla wersji 4.0 moda, być może tu jest podobnie) że zadanie jest zbugowane i jest na to TA POPRAWKA (napisano że w większości przypadków wymagana jest nowa gra).
W poradniku wideo wygląda, ze to zadanie na wzrywczatkę dla Leśnika jest do zrobienia. Chyba, że gość tam ma jakąś inną odmianę tego moda, niż my tutaj gramy.
Ale u mnie też nie idzie tego zadania zrobić. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, bo jest jeszcze inne zadanie na znalezienie materiału wybuchowego i to drugie udało mi się zrobić.
Po podczepieniu granatnika pod AK znaleziony w ukryciu Striełoka, nie widać go na ikonce w inwentarzu. Te fix ma to naprawić: Nie sprawdzę bo tego AK się pozbyłem.
Ja również w 4.0. Na Jupiterze miałem pierwszy i jak na razie jedyny wylot, do tego bez loga. Poza tym mam za sobą wszystkie lokacje z Zewu. Za zadanie na klucz dla Pomidorowa, dostajemy kombinezon - całkiem fajny. Za PDA z X-8 od Sacharowa dostajemy ulepszony egzoszkielet z białym noktowizorem, te wdzianko ma fenomenalne parametry. We Wschodniej Prypeci znalazłem skrzynkę z dynamitem - ale na razie jeszcze nie miałem zadania na nią.
Również ja, grając na 4 wersji, nie mogłem wykonać zadania na materiał wybuchowy dla leśnika. Wziałem zadanie, piknęło, jest w PDA, ale nie ma znaczka na mapie z lokalizacją. Wiedząc gdzie powinien być, poszedłem tam, ale go nie było. Wgrałem tego fixa na naprawę, zadanie od początku i to samo. Czyli jednak trzeba by było grać od nowa, a nie mam najmniejszego zamiaru tego robić.
Miałem problemy z Krugłowem. Nie chciał pójść po utorowaniu mu drogi. Dzicz sprawdzona w każdym zakątku, żadnego mutanta czy NPCa. No to go zostawiłem i poszedłem na Jantar. Sacharow miał za niego zastępcę. Tyle, że kasy za pendrajwa nie będzie. Ale mam jej tyle, że mi nie zależy. No i autor moda miał kiepski pomysł, wyposażając Krugłowa w granatnik. Ileś razy sam się zabił, strzelając przez siatkę bramy. Nawet sprzedanie mu automatu i amunicji, niewiele pomagało.
Ktoś pytał, czy można moda polecić niedoświadczonym graczom. Ja bym tego nie zrobił.
Choćby tylko za taką widoczność, o innych przegięciach nie wspomnę.
Zawsze można sobie ciut poczitować, i dopisać ten materiał wybuchowy któremuś z handlarzy.
explosive_charge
Jest troszkę mieszania, bo trzeba zedytować zarówno plik danego handlarza, jak i plik quest_items.ltx, ale się da (wiem, bo nie mając innego wyjścia sam tak zrobiłem). Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę zrobić taki fix dla Sacharowa na Jantarze, lub Pomidorowa w Prypeci.
Tak w ogóle, to zacząłem oglądać poradnik do tego moda, i okazuje się, ze we freeplayu jest jeszcze trochę nowych zadań
Tutaj wideoporadnik z przejścia całego moda - 23 filmy po kolei :
Jestem we freeplay. Mod fajny - przyjemna rozgrywka. U siebie nie stwierdziłem takich problemów z widocznością jak - nie mam pojęcia od czego to zależy. Problem z widzeniem ma GG kiedy dostaje się pod wpływ wszelkiego typu promieniowania, kiedy jest ranny i głodny. Wylot miałem tylko jeden - bez loga - o czym pisałem wyżej. Jak dla mnie: mod do polecenia dla graczy. Stopień trudności nie przesadzony a i fabuła trochę inna i mnogość lokacji i sprzętu - zadawalająca.
Te efekty jakie pokazałem, to skutki spawnu pogody. @cichy, piszesz że od początku miałeś słoneczną pogodę. Mnie się ona przytrafia tylko na Bagnach. I wtedy tych problemów z grafiką nie ma. Na innych lokacjach mam albo burze z wyładowaniami, albo gęstą mgłę jak na wcześniejszych screenach. Nawet w czasie mgły pojawiają się cienie od słońca ( choć w opcjach mam wyłączone ) dające niezbyt udane efekty graficzne.
No cóż, dał mi mod taki spawn, to się męczę. Ciekawe jak długo dam radę.
Mod na pewno zadowoli tych, co i tak do każdego moda dodają minimody na zmianę uzbrojenia. Tu tego robić nie będą musieli, bo co krok, to nowy typ broni, albo w trupie, albo w schowku. I do tego amunicji w nadmiarze. Ale mnie to nie kręci. Zabrało mi adrenalinę, czy wystarczy amunicji na zadanie, broń będzie odpowiednia do zadania, a pancerz nie straci swoich zdolności obronnych.
Jedną z zalet tego moda jest bieg czasu. Przyśpieszenie go w modzie w stosunku do realnego, jest tak dobrane, że gra się z przyjemnością, bo nie mamy nocy co pół godziny gry. A noce załatwia łatwo dostępny śpiwór, z możliwością spania zwiększaną co godzinę i wielokrotnością spania pod rząd.
Tego fixa na materiał wybuchowy dla leśnika trzeba dodać do #1 z informacją, że jest konieczny.
Myślałem, że to freeplay i i mnie uświadomił, że jestem w błędzie. Po zniszczeniu Świadomości i przejściu wszystkich portali lądujemy na CEZAS 2. Idąc widzimy znaczniki na żółto osób na dachu budynku. Po drabinie z boku dostałem się na dach i tu niespodzianka: (Zulus z ZP) Witalik - handlarz stoi obok grupy naukowców. Przechodząc ponownie kolejne portale za nimi dostałem się do bunkra sterowania Monolitem - tego z Doppelganger 7.63. I tu spotkałem Doktora Monolita. To rozpoczęło kolejną linię zadań. Mamy ruszać do Limańska w poszukiwaniu… Zbunkra wydostajemy się teleportem i lądujemy na Kordonie u Sidora.