Nowy Arsenał ( Wersja 4 - 7 )

Artefakty w tym te lepsze najlepiej zakupić u Pomidorowa w Prypeci zachodniej.

Zanim do niego dotarłem, miałem wszystkie z jego wyboru, nawet po kilka. Szybka wymiana na Piramidkę i po sprawie. Ale przeszukiwałem wszystkie ujawnione schowki i przeglądałem każdego trupa. A leżące na ziemi nietrudno znaleźć, bo błyszczą z daleka.

Poszukiwane artefakty najlepiej widać w porze wieczór lub świt, ale nie wszystkie można spotkać.

A co do twoich w/w “różowych” obrazków to jakaś dziwna opcja - może to jakiś paradny predator ;).

No i stało się. Mod ukończony na 100%. A zakończeń ma kilka, w zależności jak zagramy.

Teraz kilka subiektywnych uwag dotyczących moda.

Zamysł stworzenia moda z fabułą podstawki i zadaniami dodatkowymi, z lokacjami z innych podstawek i innych modów prawie się powiódł. Grało się ciekawie. Ale. Ale to mod dla dobrze znających podstawki i mających za sobą też sporo modów.

Grając, podobnie jak w innym modzie (Hardwardmod), trzeba wykonywać zadania z podstawki równolegle z nowymi. Z tymi drugimi nie należy się spieszyć i wchodzić na lokacje, na których jeszcze nie byliśmy zgodnie z fabułą podstawki. Wejście na nie nie spowoduje zablokowania gry, ale możemy “uszkodzić” zadania z fabuły, znajdując i pozbywając się itemów fabularnych, albo zrobić zadania poboczne za wcześnie. Gdy przyjdziemy na lokację zgodnie z fabułą podstawki, mamy wtedy niekonsekwencję logiczną.

Co zaś dotyczy nowego zakończenia moda, związanego z działaniem jako monolitowiec, to mam bardzo i to bardzo ambiwalentne odczucia.

Jest ono jakoś niezręcznie “przyklejone”. I nie wiedząc że takie jest, można go nie wykonać. Albo jest to przypadkowe zakończenie, które “dostało się” do moda, bazującego na innym modzie - albo autorzy moda nie dopracowali tego zakończenia. Dlaczego tak sądzę? A no dlatego, że pojawia się ni w pięć, ni dziesięć, kiedy odmawiamy współpracy z monolitem. U mnie się pojawiło, gdy Esc przerwałem napisy końcowe. A aż się prosi, aby zakończenie jako monolitowiec było z automatu, kiedy zgadzamy się na współpracę, zaraz po filmowej wstawce, kiedy Striełokowi przypinają do głowy elektrody. Wtedy zakończenie miałoby logiczny sens. I od samego początku powinniśmy być monolitowcem, a nie dopiero po włączeniu Mózgozwęglacza. A nawet wtedy status GG nie jest zgodny z tym, co znamy z podstawek. Atakują nas mutanty i zombi, a naukowcy na Jantarze i ochrona bunkra jest obojętna. To samo na Przedzoniu. Stalkerzy obojętni, choć ci w kociarni na Kordonie byli wrodzy.

Spoiler

A teraz mała uwaga na temat ogołocenia ze sprzętu, przy wykonywaniu zadania dr. Monolita. Dla atrakcyjności gry, wcale nie musimy pozostawiać naszego wyposażenia gdzieś w schowku. Raz, że dostęp do niego będzie dopiero po dłuższej wędrówce po strefie, a dwa, że na tej lokacji na której działamy, jeśli nie pójdziemy na rympał, możemy znaleźć broń, amunicję, artefakty niezbędne do spokojnego wykonania zadania.

Spoiler

Broń w schowkach.

A zdobycznej broni mamy taki nadmiar, że trzeba ją wyrzucać. Drugie tyle wyrzuconej, spadło na ziemię.

Braknie nam tylko wdzianka, choćby zwykłej kurciny. O niej chyba autorzy moda zapomnieli. Ale rozliczając to zadanie, możemy kupić (kasa nam nie zniknęła) nawet egzo monolitu, nie gorsze od tego od Sacharowa.

Ten kto da radę zagrać w oryginale, powinien się na tego moda pokusić.

3 polubienia

Mi to zakończenie też pozostawiło lekki…powiedzmy…niesmak. Na Starym Jantarze obiecujemy radzieckiemu zwiadowcy (występującemu jako generał Wehrmachtu), że nie oddamy urządzenia Doktorowi Monolitowi. Ale nie ma innej drogi, jak wykonać zadanie “Droga monolitu” - czyli tej obietnicy nie jesteśmy w stanie dotrzymać. A przełaziłem wzdłuż i wszerz całą Zonę, i gadałem ze wszystkimi NPC, żeby sprawdzić, czy nie da zrobić innego zakończenia…

2 polubienia

I jeszcze kilka screenów z tego moda. Gdyby nie odpowiedni temat, kto by zgadł, że to stalker.

Spoiler

2 polubienia

Jakie są sposoby dostania się na ukryta lokację oprócz linii fabularnej.

Nie ma innych, tylko zgodnie z fabułą.

Dzięki za info, ale mimo tego dalej pokombinuję

Nie dałem rady, gram prawie od nowa ale!!! nie zawieram żadnych sojuszy za kasę, wyskakuje mi misja na ukrytej lokacji inaczej nie ma opcji, uwaga autora: …uważaj na sojusze, nabrała odpowiedniego znaczenia.

Po pójściu do Martwego Miasta przez Skrytą Dolinę:

[details=]

FATAL ERROR

[error]Expression    : !object->used_ai_locations() || ai().level_graph().valid_vertex_id(object->m_tNodeID)
[error]Function      : CALifeSwitchManager::add_online
[error]File          : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\alife_switch_manager.cpp
[error]Line          : 64
[error]Description   : Invalid vertex for object 
[error]Arguments     : af_ice22746

stack trace:

[/details]

Czyżby jakiś artefakt wpadł w tekstury? Próbowałeś dostać się tam innym przejściem?

Kamil190 nawet cie lubię za zacięcie i szukanie innej drogi

Desperacja połączona z chęcią przemożną dostania się tam gdzie inni już byli.

W razie czego coś co już było a może pomóc, kto kombinuje ten ma, krótkie włosy a …:

http://stalker-mods.clan.su/load/s_t_a_l_k_e_r_ten_chernobylja/s_t_a_l_k_e_r_ten_chernobylja/prostranstvennyj_tonnel/5-1-0-1768?XaklCtv

p.s ale lipa! a co byłeś tam! nie ale koleś kumpeli mojej siostry mi mówił, że… .

Spatial_Subway_SoC 2017.7z

1 polubienie

No nic, będę musiał ominąć MM z powodu tego błędu. Nic się nie stało są inne zadania, nie tylko na Grozę-1.

• co się odwlecze, to nie uciecze. Do MM masz przecież jeszcze wejścia z Jantaru i Limanska. Tak że możesz zrobić jeszcze to zadanie, ale trochę powędrujesz. To wejście z Limanska:

To ta brama za skrzyżowaniem.

Spróbuję, ale wątpię żeby to się udało.

Prawdopodobnie dobra myśliwska broń:

Jeśli to kis23 czy jakoś tak, to jest to mała armatka. Tylko o amunicję ciężko. Ja się jej wcześniej pozbyłem, bo broni nie miałem, a potem tego żałowałem.

A przy wchodzeniu z innych teleportów do MM, będziesz miał inny spawn i powinieneś wejść.

Dzięki , przejście z Limańska na Martwe Miasto działa.

Jednak nie, gra sama się zatrzymuje jak chcę podejść bliżej do miasta.

Kamil190, spróbuj czegoś nowego w kwestii przejścia/teleportacji:

//stalkerteam.pl/applications/core/interface/js/spacer.png

• spróbuj zmienić ustawienia graficzne. W modzie jest kilka niedopracowań graficznych.