@Anton_Gorodecki - A Twoja ocena dotyczy 7.63 czy 7.64? Bo o ile pamiętam, to w 7.63 Odmienne światy tych zadań w “świecie realnym” było bez liku. Było co robić. Zawsze można było do czegoś strzelić, lub pogłówkować jak uciec. Fakt, w z’ONIe alternatywnej było ich już znacząco mniej, bo chyba ona jest zarezerwowana dla 3. części. Jesteśmy w niej oby poznać lokacje i zgodnie z otrzymanym zadaniem znaleźć wszystkie przejścia.
Natomiast w 7,64 Zagadki północnej strefy zony, przynajmniej w tym fragmencie gry, od początku do spotkania z Zarką ( grałem tak, aby ją spotkać jak najwcześniej ) tych zadań też mi brakowało ). Wg. LIQUIDATORa, z tej wersji usunięto np. Gestapo i chyba banderowców, więc może i inne zadania też.
A do pomysłu ERa na dwie zony, światy równoległe i przemieszczania się pomiędzy nimi, trzeba przywyknąć. Świat alternatywny dopiero się tworzy, więc jest niekompletny. To całkiem inna bajka niż gry STALKER, nie wspominając pozostałe mody.
@kondotier “bez liku” to zadań jest w OP-2. W 7.63 ich liczba zamyka się w okolicach 150 (we wszystkich rzeczywistościach) - i moim zdaniem jak na tak dużego (ilość lokacji) moda, jest to po prostu mało. Co prawda większość czasu (o ile ktoś gra bez poradników) eksplorujemy przejścia i same lokacje aby dowiedzieć się co i jak, co w znacznym stopniu jest esencją moda, i co zresztą bardzo mi się spodobało.
Jak do tej pory, zgadzam się z tobą w całości. Ale poczekajmy, co przyniesie Źródło. Nazwa moda dość frapująca, bo raczej powinna być synonimem Exitu czy Finału.
@Anton_Gorodecki- mam pytanie. Czy pamiętasz, gdzie znajdujemy wszystkie Skoczki? Czy mógłbyś zrobić uzupełnienie swojego poradnika, właśnie o taką informację?
Wstawiłeś chyba też screena z opisem tych przejść na powalonym pniu na MW. Ja w poprzedniej grze, też taki wstawiłem, a teraz znaleźć nie mogę. Możesz zdublować?
W poradniku cichego są od razu po wejściu do niego pootwierane spojlery. U mnie spowodowało to miganie obrazu i informację, że jest spowalniana przeglądarka.
Parę godzin temu w dziale z problemami pisałem o swoich perypetiach na Topiach. Kiedy je opuściłem, miałem w PDA zadanie spotkania się z przedstawicielem Świadomości w sprawie papierów Psi - pięść. Papiery miałem, więc poszedłem, oddałem i odebrałem rzeczy które mi zabrał, w tym Artefakty śmierci. Grubo wcześniej, dowlokłem do pieczary podzonia Lukę, Ducha i Kła, doprowadzając do ich ożywienia.
" W pamięci" ( albo na kartce ) mamy zadanie Fejka na zebranie wiedzy o wszystkich teleportach w z’ONIe. Miałem je, więc poszedłem. Przekazałem mu i on wysłał mnie do Striełoka ( jest też informacja na ekranie ). Pognałem więc do Baru, licząc że Striełok pośle mnie dalej “deptać Zonę”. A co mnie spotkało, zobaczcie na screenach:
do tego moda nie może być poradnika. Jedynie porady ogólne i do poszczególnych zadań. Bierze się to stąd, że nie jest to liniówka i nie ma dwóch takich samych gier. cichy zrobił poradnik na podstawie swojej gry, ale nikt potem takiej gry nie był w stanie powtórzyć.
W modzie masz kilka wiodących motywów i swobodną rozgrywkę dla ich wypełnienia.
Masz zebrać dokumenty psipięści, odnaleźć najważniejsze przejścia w z’ONIe i ZONIE dla Fejka, odnaleźć ciała znanych stalkerów i ich ożywić. Inne podpowiadane masz na bieżąco i je wykonujesz.