Ciekawe. Wczoraj wstawiony, a już tyle postów, no i ta ocena 4,9. Rzadko widuje się taką wysoką ocenę. Trzeba przyjrzeć się temu modowi bliżej.
Dziś znalazłem stronę z opisami tego moda…http://stalkermod.ru/MODYI-Teni-CHernobyilya/oblivion-lost-remake.html.
Mówi się o 18 lokacjach i nowej wielowątkowej fabule, niestety na razie nie znalazłem listy lokacji…Stare Wysypisko, Bagna, Ciemny Parów, Generatory, Stare Bagna i Martwe Miasto na pewno.
Zacznę pobierać moda i zobaczymy co jest w środku.
//
Mod po rozpakowaniu ma 6,63 GB.
I co, ktoś testował moda? Prosiłbym o mini-recenzję i stabilność.
Instalacja no Polską platformę:
- Po rozpakowaniu wywalamy plik XR_3DA.exe z katalogu bin - jest dla Rus podstawki.
- Kopia katalogu rus z przemianowaniem na pol (gamedataconfigtext).
- Tworzymy plik localizatiom.ltx - jego zawartość oprócz standardowej to odniesienie do wszystkich plików text (można to robić samemu ale wystarczy, że ja męczyłem się 10 minut :teehee: - wystarczy skopiować to co poniżej); postać powinien mieć taką:
*```
[string_table]language = polfont_prefix = ;_cent ;_westfiles = stable_bio_name, stable_dialog_manager, stable_dialogs_agroprom, stable_dialogs_bar, stable_dialogs_darkvalley, stable_dialogs_escape, stable_dialogs_military, stable_dialogs_yantar, stable_game_credits, stable_statistic_caption, stable_storyline_info_agroprom, stable_storyline_info_bar, stable_storyline_info_escape, stable_storyline_info_garbage, stable_storyline_info_yantar, string_table_enc_equipment, string_table_enc_mutants, string_table_enc_social, string_table_enc_weapons, string_table_enc_zone, string_table_general, string_table_items, string_table_level_tips, string_table_outfit, string_table_tasks_bar, string_table_tasks_escape, string_table_tutorial, string_table_ui, ui_st_inventory, ui_st_keybinding, ui_st_other, ui_st_pda
i wklejamy drania tu: gamedataconfig
4. Wklejamy katalogi gamedata i bin do gry ze zgodą na zamianę plików.
5. Dodajemy parametr " -nointro" po spacji w elemencie docelowym w skrócie gry na pulpicie.
6. Idziemy walić drani  .
Nie ma jakichś lepszych linków do moda? Z torrentów strasznie wolno idzie, góra 10 kb/s. A w innych trzeba się rejestrować.
Obecnie najszybym żródłem jest Yandex.Disk. Wystarczy kliknąć na Save to Yandex.Disk i ściągnąć z własnego konta. Rejestracja jest szybka i nie trzeba podawać żadnego adresu e-mail. Pobieranie trwa około trzech godzin.
Znalazłem taki torrent:
Szybko się pobiera. Zaraz przetestuję moda, napiszę jak działa.
Testowałem na rosyjskiej wersji, działa na statycznym oświetleniu znakomicie. Nie bardzo kumam tylko, co w pierwszej misji zrobić. Mapa Zony taka jak w buildzie 1935.
Tylko czekać na spolszczenie. Przywrócono starego kontrolera ![]()
Zgadzam się z Fryko ,mod stabilny. Szkoda ,że zadania nie mają odzwierciedlenia na mapie w PDA .Mam nadzieję ,że tłumacze wezmą tego moda na warsztat.
Dziwi mnie tak małe zainteresowanie tym modem .
Nowy patch dodający między innymi mapę globalną. Pozostałe zmiany:
Dodana globalna mapa
Naprawione większość skryptowych wylotów
Odnowiono parametry broni
Dodane bildowskie chitmarki
Dodane rozszerzone opcje w ustawieniach gry
Dodana nowa pogoda + nowa pogoda dla Wysypiska z bilda 1472
Naprawiony wylot z braku partikla
Naprawiony krok w tył
Odnowione szejdery
Naprawiony wylot przy starcie gry
I wiele innych.
Link do patcha: http://rusfolder.com/37058354
Link do patcha na normalnym hostingu: http://www.sendspace.pl/file/6860ed59d4ce6e839196735
Źródło: http://stalkermod.ru/MODYI-Teni-CHernobyilya/oblivion-lost-remake.html.
Dzięki @cichy dodamy do 1 postu…malakas
@ gawron
Niech Cię nie dziwi… Po prostu jest wysyp nowych modów, a tłumaczy zbyt mało.
Zacznij go po RUS, sprawdź stabilność, a wtedy będzie go mozna ustawić w kolejce do tłumaczenia ![]()
FAQ (Frequently Asked Questions) czyli częste pytania do moda, nieco skromny, ale starczy . Resztę dam w poradniku
.
P:Dokąd zanieść aktówkę w pierwszym zadaniu Żaby?
O:Wychodzisz z wsi na drogę, przechodzisz ją i do oporu do skały. Dalej na prawo i takm, zanim dojdziesz do Niwy.p:Gdzie szukać artefakt w drugim zadaniu Żaby?
O:Wychodzisz ze wsi na drogę. Skręcasz na lewo i idziesz do mostu. Tam na górze mała wieża, on wewnątrz jej.P:Gdzie szukać schowek Striełoka?
O:Otworzyć zadania w PDA i obejrzeć informację o tym zadaniu. Wszystko od razu stanie się zrozumiałe.P:Gdzie szukać akta na NII Miedpribor dla Żaby?
O:W budynku, jak i w oryginale na trzecim piętrze w centrum pokoju na bufecie.P:Znalazłem czerwone akta na NII Miedpribor, gdzie szukać dalej?
O:Pierwsze dwie części leżą na lokacji NII Miedpribor: 1 - na pierwszym piętrze w głównym kompleksie, 2- w środkowym kompleksie na dachu. Następujące części trzeba szukać według wskazówek z tych dokumentów.P:Gdzie szukać artefakt z polecenia Żaby na Wysypisku w hangarze?
O:Jak wchodzisz do hangaru, z prawej strony i z lewej strony są jamy. Skaczesz w skrajną prawą - tam będzie korytarz. Jak tylko wyjdziecie w pomieszczenie, gdzie z lewej strony z dołu ścielą się rury - na nich leży.P:Znalazłem akta w hangarze na Wysypisku u trupa wojennego, co robić z nimi?
O:Pomówicie o nich z Żabą, on powie że robić dalej.P:Gdzie szukać bazę Powinności?
O:Na lokacji Bar w budynku z napisem “WARZYWA”. Znaleźć można takim sposobem: jak będziemy wychodzić z Wysypiska w Bar - idziemy prosto po drodze. Jak obok będzie wieża ciśnień - z lewej strony od niej i jest ten budynek.P:Gdzie szukać akta w x18?
O:W samym dole laboratorium. Tam was czeka burer.P:Tymczasem przechodząc x18, znalazłem drzwi z kodem, gdzie szukać hasło od nich?
O:One potrzebne dalej w fabule, będziemy szukać kod, w laboratorium nie trzeba.p:Gdzie szukać pijawki Strongława z polecenia Barmana?
O:Przy wejściu do fabryki Rostok trzeba iść po prawej stronie, następnie pierwszy obrót na prawo. Tam będzie sterta wszelkich gratów. Do zawału nie idziemy - skręcamy na lewo. Wchodzimy do wnętrza pomieszczenia, znów na lewo - tam będą schody w dół, schodzimy. Postępujemy za znakiem Powinnościowca. Leczymy rannego, podążamy za znakami trzech zabitych. Tam spotykamy Strongława.P:Gdzie szukać strzelbę Myśliwego z Baru?
O:Po drodze z Baru na Ciche Pagórki trzeba skręcić na prawo. Tam będą dwa (“wchodiabielnych”?) w domu. W jednym z nich karabin.P:Według wskazówki z dokumentu 3 ja muszę dostać czwarty z budynku na Cichych Pagórkach, lecz tam nic nie ma, gdzie je znaleźć?
O:Trzeba pomówić z liderem ugrupowania “Grzech” i spełnić jego zadanie, po tym on otworzy nam pokój z dokumentami.
O:Można zabić lidera ugrupowania Grzech i drzwi otworzy się.P:Na Radarze wciąż zabija psi-promieniowaniem, że robić?
O:Trzeba wyłączyć psi - instalację Dzięcioł-1 z polecenia Barmana.p:Jak otworzyć drzwi w x-10?
O:Na piętrze, którym pojawiamy się jest fleszka naukowego, na niej kod.P:Na Radarze akta wpadły pod ziemię, jak je dostać?
O:Trzeba przejść na lokację.P:U mnie lider Wolnościowców Chrom zaciął się w jednym miejscu i nie chce rozmawiać. Co robić?
O:Taki bug być może, jeżeli dostać się na lokację Ciche Pagórki, jak pójść z Jantaru na Jasny Promień. Cofnijcie się w zapisie do Cichych PagórkówP:Gdzie znaleźć Dziennikarza?
O:Następnie, jak znajdziecie wszystkie 7 części dokumentów, Dziennikarz przyśle wam wiadomość o tym, że czeka na terytorium na Jasnym Promieniu. Szukać go trzeba w domach na pagórkach,koło miasteczka.P:Przy próbie przebicia się do przejścia na Generatory zabija psi-promieniowanie, że robić?
O:Trzeba znaleźć maszynę. Nieopodal powinna była stać Niwa, lub wziąć w Prypeci uaz lub kamaz.
Przypis: psi-promieniowanie może być nie u wszystkich.P:Gdzie znaleźć istotę Świadomości w wojennym laboratorium?
O:Wewnątrz są dwa szyby kopalniane. W jednym schodzicie na sam dół, włazicie w drugi i leziecie na sam wierzch. Dalej wszystkie będzie zrozumiałe.
ŹRÓDŁO: http://ap-pro.ru/forum/35-8912-1
Yurek, nie dziwi mnie brak spolszczenia tylko po prostu małe zainteresowanie tą pozycją.Gram po RUS. Na Kordonie,Wysypisku,Agropromie,Barze,Rostocku,Magazynach wojskowych bez pulpitu.Wyloty sporadycznie zdarzają się przy przechodzeniu na lokacje.Fabuła -nic nowego,ale moim zdaniem MOD ma klimat ,o co przy tym wysypie coraz trudniej,a co najbardziej mnie interesuje.
Mod niezły, ale levele są takie… Surowe? Żadnych innowacji, ot tak wyciągnięte z buildów. Ale klimat ma, nie powiem. Jedyne, co mnie na razie denerwuje, to Wielki Żółty Karlik w laboratorium. Powinno być strasznie, a wyszło trochę komicznie.
Wielki karlik nawet nie komiczny ,moim zdaniem po prostu niezrozumiały.Szczegół ,jestem na Jantarze u Profesora ,bez wylotów nie licząc pulpitów przy przechodzeniu na lokacje.
Moda skończyłem przechodzić i pisać poradnik do niego, pomimo problemu technicznego występującego tylko u mnie :ermm: . Wyloty podczas przechodzenia na lokacje. Niepowtarzalny klimat i te całkowicie zmienione lokacje - o fabule nie wspominam - nowa w 100% . Wart przejścia. Polecam.
Ostatnie zrzuty ekranu z gry - po nich film dostępny po skończeniu moda.
Gratuluje przejście moda.
Gdy utknąłem w Alternatywie to pomyślałem że zainstaluje OLR ale moja znajomość Rosyjskiego nie jest zbyt imponująca i doszedłem do momentu gdy miałem pomóc gościowi w eskorcie. Pierwsze kwesty były banalne więc nawet ktoś kto nie zna dobrze ruskiego powinien sobie poradzić.
Proszę o pomoc.Za każdym razem wyrzuca mnie do pulpitu bez loga gdy próbuję zdać zadanie Barmanowi na zabicie pijawki.Nawet na nowo zainstalowałem moda i to samo I tak od dwóch godzin.Zmniejszyłem też ustawienia na minimum i nie pomogło.
Mam problem z przejściem z Wysypiska do Baru ponieważ wylatuję na pulpit z oto takim logiem:
*```
FATAL ERROR [error]Expression : fatal error[error]Function : CModelPool::Instance_Load[error]File : E:stalkersourcestrunkxr_3daxrRenderModelPool.cpp[error]Line : 111[error]Description : [error]Arguments : Can’t find model file ‘physicsstulstul_1ń.ogf’.
To samo dotyczy przejścia z Agropromu na Jantar...może ktoś poradzi co z tym zrobić, bo stanąłem na dobre... :wallbash: :wallbash: :wallbash:
Spróbuj tak…ma działać.
W katalogu gamedata meshes physics stul skopiować plik stul_1a.ogf i wkleić pod nazwą stul_1ń.ogf