Odrodzony: FF - Artefakty Śmierci

Ta z jego zaplecza? Jak będziesz wracał z Bagien, możesz dla własnej satysfakcji spróbować ją capnąć, wchodząc za plecy Sidora i będąc szybszym od teleportu. Bo właściwe dotarcie do fleszki jest z któregoś teleportu na CEA, ale tylko w przypadku gdy poszliśmy tam bez PDA Gryka i rozmowa ze st.ReLockiem zakończyła się takim dialogiem ni w pięć, ni w dziewięć. Jest na niej jakaś informacja, na tym etapie gry na jakim już jesteś, nieistotna. Więc branie jej na siłę jest niecelowe. Możesz do podziemi iść bez niej.

@kondotier i o to chodzi,czyli kłopot z głowy.Próbowałem być szybszy od teleportu,ale mi nie wychodziło to dałem sobie spokój.Wracam teraz z bagien do Giga.Czy do podziemi ktoś kieruje?Wróciłem do Giga,ale on nie ma żadnych zleceń.Wracałem przez Magazyny Wojskowe i dostałem sms od monolitu.aby wykonać dwa zadania.Czy trzeba je wykonać?

Nikt od wczoraj nie odpowiedział na moje pytanie dlatego piszę post pod postem.Mam następny problem.Chodzi o podziemia Prypeci.Rozmawiałem z oboma głównymi NPC-ami,znalazłem pda Zarki i gdy wychodzę po drabinie wyrzuca mnie na powrót do Limańska.Czy to jest prawidłowa droga?

Wchodzisz po drabinie, ale gdzie? W którym miejscu? Jak rozmawiałeś z Zerowym, powinieneś usłyszeć dżwiek helikoptera, w wielkiej sali go rozwalić, a potem po platformach na szczyt i do teleportu.

1 polubienie

Nie tędy droga. Po znalezieniu PDA Zarki pniesz się w górę pod kopułę i tam szukasz drzwi przy których napisy nie są lustrzanym odbiciem. Na tyle chyba już poznałeś grażdankę, aby wiedzieć jak wygląda jej odbicie lustrzane, a jak prawidłowa.

Nie jest to łatwe, bo po drodze do ostatniego teleportu jest kupa pułapek na tych galeriach i inne ukryte teleporty. Zobacz zrzuty ekranu we wpisie gdzie dałem zapisy bezpieczeństwa, powinny Cię naprowadzić.

Dzięki @kondotier za odpowiedź.O tym lustrzanym odbiciu na dżwiach ale w Limańsku mówi Giga i tak to zrozumiałem.Jeszcze raz dziękuję.

Uwaga od o strąceniu śmigłowca jest bardzo ważna. A Ty nic o tym nie napisałeś.

Słyszałem ten śmigłowiec i wracając go strąciłem.

41 minut temu, kondotier napisał:

Po znalezieniu PDA Zarki pniesz się w górę pod kopułę i tam szukasz drzwi przy których napisy nie są lustrzanym odbiciem.

Nie zrozum mnie żle, nie żebym podważał Twoją opinię, ale…

Ja żadnych napisów na drzwiach nie widziałem. Ani normalnych, ani odwróconych. No chyba że ślepy jestem, w takim razie wybacz

Po zniszczeniu śmigłowca i znalezieniu PDA Zarki idziesz po platformach w górę.. W pomieszczeniu, do którego droga jest zawalona rupieciem, wchodzisz w teleport i mówisz TAK.

Przeniesie Cię na najwyższe piętra platform w podziemiach. Skacz po nich, w końcu dojdziesz do teleportu na Zaton. 

Dzięki @wariat za wyjaśnienie,ale ja też żadnego napisu normalnego ani lustrzanego odbicia nie zauważyłem.Na dzisiaj mam dosyć.

Z tymi napisami to chyba chodzi o to, że one są, ale w “oryginalnym” modzie od Era. Wersja 2.51 to przeróbka 2.50. W tej wersji mod został “wykastrowany” z całej dziwnej grafiki autorstwa Era. Na jego teksturach były napisy, a tu nie, bo te pochodzą z oryginału CS.

Te napisy nie są bezpośrednio na drzwiach, ale za plecami jak gdyby na tej barierce pawlacza. Jak wchodzimy od PDA Zarki po pawlaczach, to te napisy na wszystkich takich żółtobrunatnych blachach są odwrócone. A jak znajdziemy się we właściwym miejscu, to już prawidłowe. Zresztą, jak przez przypadek przy rozmowie w windzie z Pierwszym spadliśmy do szybu windy, te napisy też tam były.

Usunąłem już u siebie katalog ze zrzutami, to tych napisów nie pokażę.

A tu filmik od 25 min z ostatniej drogi w podziemiach do teleportu na Zaton. Wybrać filmik nr 11  playlisty z listy w prawym górnym rogu.

1 polubienie

Muszę się przyznać,że w tej chwili ukończyłem moda.Dzięki za pomoc @kondotier i @wariat.Bez waszych podpowiedzi byłoby trochę ciężko.Po tym jak Zoona kończy swój dialog jak dla mnie ten ostatni lot jest  trochę przydługi.To by było na tyle.

4 polubienia

No i kolejny Stalker ukończył tego trudnego moda. To się ceni Gratuluje  

1 polubienie

Nic tylko powiedzieć . Dołączyłeś do grona “koneserów”.

Ale to dopiero “mały kroczek”. Teraz czas się zabrać za Duplikaty - Odmienne światy. W nim dopiero jest pole do popisu i sprawdzenia swoich stalkerskich umiejętności. Pogląd jak autor obu modów ER rozwiązuje niektóre sytuacje w już masz. Więc te z Duplikatów nie powinny Cię zaskoczyć, ani sprawić większych problemów.

A to “przydługie” zakończenie jest preludium do Duplikatów. Zagrasz, zobaczysz coś podobnego w intro.

A ja przy okazji niewątpliwego sukcesu   , postawię pytanie. Kto będzie następnym .

Ludzie czy jest tu dostępna jakaś latarka? Nie mam jej w ekwipunku, mam tak po ćmoku chodzić? aha i jeszcze jedno, da się coś zrobić żebym “nie latał?”

Żartobliwie mówiąc, świeć oczyma, za niezaznajomienie się z podpowiedzią, jak zacząć grę. A co dotyczy latania, to przy wybraniu stalkera, nie rozwijaj skrzydeł na Kordonie.

DODANO. W modzie nie ma śpiwora ani opcji spania. Za to możesz przyśpieszać czas wielokrotnie tak, że zawsze możesz mieć dzień. I masz też wybór w specjalnym oknie pogodowym, jak jasne chcesz mieć noce. Wybierz jasną pogodę, pełnię księżyca i długi czas zmian, to zamiast nocy będziesz mieć dzień. Tylko przed długim spaniem się najedz, bo z głodu możesz nogi wyciągnąć.

Przecież latarka normalnie jest w tym modzie, w ekwipunku jej nie trzeba mieć.

To latanie da się wyłączyć, jak zabijesz kontrolera w pobliżu. Latanie kamery to efekt jego działania.

1 polubienie

18 godzin temu, wariat napisał:

Przecież latarka normalnie jest w tym modzie, w ekwipunku jej nie trzeba mieć.

No ja jej nie mam ani w ekwipunku ani nigdzie, pod klawiszem “L” też jej nie ma, trzeba ją kupić czy jak?

Dobra była pod innym klawiszem, mouse3, kto to tak zrobił to ja nie wiem

18 godzin temu, kondotier napisał:

świeć oczyma, za niezaznajomienie się z podpowiedzią, jak zacząć grę.

Przeczytałem poradnik jak zacząć grę, tak jak pisałem Ci na PW nie mogłem się dokopać do takich informacji

Cytat

A wtedy leży zadanie na Anielę, którą musimy żywą doprowadzić do Rudego lasu.

Doszedłem do tego zadania, i tam są chyba ze 4 pijawki które są chyba nieśmiertelne

Dobra postawie go od nowa w takim razie i zacznę od tych bagien

Cytat

Jest też, gdy stawiamy moda instalatorem, trajner z opcjami nieśmiertelności, nieskończonej amunicji i bez przeładowania, niezniszczalnego pancerz.

Ja czegoś takiego nie miałem, mam natomiast to w folderze z modem ale nie mam pojęcia jak z tego skorzystać, tak samo jak nie wiem jak przyspieszyć ten czas

Trudno mi bez moda opisywać szczegóły, ale to wszystko jest opisywane w dyskusji ogólnej, albo w poradnikach. Jest to bardzo istotne żebyś się zapoznał, bo musisz odpowiednio ustawić wojnę frakcji, umieć stawiać drużyny pomocnicze do zajmowania obiektów, a przede wszystkim Drużyny-Z, bo w niej jest NPC z kwestowym PDA.

A czas przyśpieszasz z przycisku pod takim oknem z ustawieniami. Dwa przyciski: 1. Przyśpiesz 2. Zmniejsz. Masz tam kilka wielkości przyśpieszenia. Dlatego najlepiej to przyśpieszenie robić na zewnątrz, tak żeby obok okna widać było dużo nieba i po jego jasności orientować się jaką porę doby mamy. Jak się np. odpowiednio rozjaśni, to trzeba szybko wycofać się z przyśpieszenia, ale nigdy Esc.