OP-2.2 - Dyskusja ogólna

Udało się.Trochę mylące jest to tłumaczenie ale można grać(tylko że trochę się trzeba pomęczyć). Kolejny problem to brak schowków które pokazuje “pokazometr”, np.

Witam.Nie wiem czy to jest jakiś bug czy ma tak być ale przy zadaniu na zapalniczkę dla Szury Ginekologa po zakończeniu znika mi kombinezon.Na filmie na YT nic takiego się nie stało.A u mnie…

Oddając to zadanie spróbuj zdjąć kombinezon lub wrzuć go do plecaka i załóż jakiś inny i zobacz czy będzie tak samo.

Witam, 

Pograłem trochę w wersje 2,2 i napotkałem drobny problem podczas wykonywania zadania związanego z kolekcjonerem. Otóż, jestem na etapie szukania w podziemiach Agropromu. Zostało mi jedno miejsce, dokładnie mówiąc w kryjówce Striełoka. Wejście blokuje ten sam telporter, który już wcześniej dezaktywowałem podczas głównej linii fabularnej. Teleportuje mnie do tunelu, dostaję komunikat by iść przez tunel, ale nie ma żadnego tam już teleportu. Czy ktoś miał podobnie? 

Jezeli dobrze pamietam z op2.1 to trzeba podczas lini fabularnej rozbic skrzynkę i zabrać teleporter.

14 minut temu, Anatolij napisał:

Jezeli dobrze pamietam z op2.1 to trzeba podczas lini fabularnej rozbic skrzynkę i zabrać teleporter.

Proszę powiedz że ta skrzynka nie jest gdzieś w kryjówce :confused: musiałbym powtarzać kilkanaście godzin gry "/ 

Jak idziesz do wyjścia  z kryjówki to po prawej stronie za tą dużą  rurą są dwie skrzynki rozbij je.

Tak… czyli zadania od kolekcjonera mogę sobie odpuścić. Do kryjówki już nie wejdę. Może trzeba uciec się do spawnera i ten teleport sobie dodać? 

Witam, 

Czy ktoś tutaj z obecnych gra w OP 2.2 z tym pakietem modów? “True Tacticul Weapons v3 dla OP-2.2”

Ja gram. 

43 minuty temu, Anatolij napisał:

Ja gram. 

Czy napotkałeś podobny problem? 

Szukam również po forum skąd modpack jest ale póki co cisza. Blokuje mi to grę. 

FATAL ERROR
[08.10.22 03:20:17.772]  
[08.10.22 03:20:17.772] [error]Expression    : no_assert
[08.10.22 03:20:17.772] [error]Function      : CXML_IdToIndex::GetById
[08.10.22 03:20:17.772] [error]File          : xml_str_id_loader.cpp
[08.10.22 03:20:17.772] [error]Line          : 135
[08.10.22 03:20:17.772] [error]Description   : item not found, id
[08.10.22 03:20:17.772] [error]Arguments     : backup_dialog1

Oraz masa wylotów przy losowych zadaniach od NPC

• ten identyfikator dialogu pochodzi z mojej modyfikacji - z tematu, a wiem to ponieważ robiłem tego moda od podstaw i działał z OP-2.2 (z patchem z 12.05.2022). Żeby różne mody działały ze sobą - trzeba je łączyć w odpowiedni sposób, wrzucone “żywcem” nie będą działać, ponieważ dochodzi do kolizji plików i jedne nadpisują drugie, innymi słowy - gdy dodajesz inną modyfikację powinieneś zobaczyć czy nie mają plików o tej samej nazwie w swojej strukturze, a jeśli mają to trzeba ja dostosowywać. Ja nie wiem jakie masz modyfikacje?, ale widocznie nadpisałeś ważne pliki potrzebne grze do działania i brakuje potrzebnego dialogu. Musisz sprawdzić co dodawałeś do gry i w jakiej kolejności były wgrywane modyfikacje, bo często kolejność ma znaczenie.

fakt dodawałem na próbę twoją modyfikację na nanokombinezon. Zrobiłem wcześniej kopie i po usunięciu twojej modyfikacji przywróciłem swoją wersje gamedaty. Jedyne modyfikacja to ten cały pakiet z postu wyżej, ma on w sobie kilkanaście różnych modyfikacji. 

• jeśli usunąłeś cały folder gamedata, to jedyna możliwość aby pojawiał się błąd to wykonanie zapisu z moją modyfikacją a następnie usunięcie jej. Wczytywana gra “domaga” się plików z jakimi była zapisywana. Opcje są dwie: albo wczytujesz zapis sprzed testu mojego moda (zwróć uwagę, że kombinezonów nie może być ani w ekwipunku ani też w schowkach), albo trzeba będzie ten dialog po prostu dopisać, nawet jeśli miało to być coś błahego.

4 minuty temu, AntiCitizen napisał:

• jeśli usunąłeś cały folder gamedata, to jedyna możliwość aby pojawiał się błąd to wykonanie zapisu z moją modyfikacją a następnie usunięcie jej. Wczytywana gra “domaga” się plików z jakimi była zapisywana. Opcje są dwie: albo wczytujesz zapis sprzed testu mojego moda (zwróć uwagę, że kombinezonów nie może być ani w ekwipunku ani też w schowkach), albo trzeba będzie ten dialog po prostu dopisać, nawet jeśli miało to być coś błahego.

Zapis z twoją modyfikacją jest z przed minimum 4h gry, zajrzę na twój post i spróbuję dopisać dialog.

• mam nadzieję, że wiesz jak to zrobić.

Podpowiem, w jakimkolwiek pliku . xml zawartym w gamedata\config\gameplay

dodaj ten dialog, zachowując szyk drzewa dialogowego.

\<dialog id="backup\_dialog1"\>\<phrase\_list\>\<phrase id="0"\>\<text\>backup\_dialog1\_0\</text\>\<next\>1\</next\>\</phrase\>\<phrase id="1"\>\<text\>backup\_dialog1\_1\</text\>\<next\>2\</next\>\</phrase\>\<phrase id="2"\>\<text\>backup\_dialog1\_2\</text\>\<action\>dialogs.break\_dialog\</action\>\</phrase\>\</phrase\_list\>\</dialog\>

To drzewo pozbawione odwołań do skryptu i w takiej wersji je dopisz. Nie kopiuj go z moich plików, gdzie masz odniesienia do skryptów, więc te też musiałbyś dodawać.

4 minuty temu, AntiCitizen napisał:

• mam nadzieję, że wiesz jak to zrobić.

Podpowiem, w jakimkolwiek pliku . xml zawartym w gamedata\config\gameplay

dodaj ten dialog, zachowując szyk drzewa dialogowego.

<dialog id=“backup_dialog1”><phrase_list><phrase id=“0”><text>backup_dialog1_0</text><next>1</next></phrase><phrase id=“1”><text>backup_dialog1_1</text><next>2</next></phrase><phrase id=“2”><text>backup_dialog1_2</text><action>dialogs.break_dialog</action></phrase></phrase_list></dialog>

To drzewo pozbawione odwołań do skryptu i w takiej wersji je dopisz. Nie kopiuj go z moich plików, gdzie masz odniesienia do skryptów, więc te też musiałbyś dodawać.

Nie robiłem tego nigdy, ale spróbuje, zawsze zostaje najprostsza opcja by wgrać twoją modyfikacje od nowa. 

• jakbyś sobie nie poradził, to wstaw jakikolwiek plik . xml z gamedata\config\ gameplay i przerobię go. Wgrywając mój mod, sprawdź czy nie ma kolizji w plikach. Mój mod robiłem pod czystą wersję OP-2.2. Prawdopodobnie odpiszę jutro, bo mam masę pracy.

proszę, dziękuje z góry za pomoc.

dialogi_dd.xml (860 Bytes)

Modyfikacja  tez zmienia zadania od NPC. Może  to być brak przetłumaczenia dialogów.