Op-2 [ogsr]

@tom3kb, @Desolate Jako, że ja przy OP 2.2 nie pracowałem to za wiele tu nie pomogę, ale na pewno plik z nazwami i opisami broni nie będzie pasował z racji, że autorzy wymienili paczkę broni - na jaką to nie mam pojęcia bo OP nigdy za bardzo nie był w moim kręgu zainteresowań jeśli chodzi o Stalkera.

No, ale… tak jak pisałem - na pewno plik z opisami i nazwami broni nie będzie pasować, obstawiam, że jeszcze na pewno ui_st_mm i ogólnie pliki z początkiem ui pewnie będą się miejscami różnić treścią bo silnik OGSR dodaje na przykład wiele nowych opcji graficznych itd., których w zwykłym OP na pewno nie ma.

Wiadomo, jeżeli bardzo chce się mieć to po polsku i potrafiło się będzie przymknąć oko na brakujący miejscami tekst to można spróbować najprostszą możliwą metodą - wziąć spolszczenie OP i wrzucić je do gamedaty OP-2 OGSR (kwestia tylko czy autorzy bazują na OP 2.1 czy 2.2 - w zależności od tego trzeba wybrać odpowiednie spolszczenie) czy tam gdzie się podczas instalacji spolszczenia je wrzuca, ale trzeba się liczyć z tym, że to co jest nowe nie będzie mieć tekstu, więc jak są jakieś nowe dialogi, nowe zadania lub nowe przedmioty to nie będą mieć ani nazw, ani opisów, ale to co jest identyczne między starymi OP i tą wersją powinno być po polsku.

Z kolei najprostsza metoda na sprawdzenie co jest nowe, a co będzie na pewno pasować to pobranie sobie Notepada++, ściągnięcie mu wtyczki Compare lub ComparePlus i porównywanie każdego pliku z wersji OGSR z jego odpowiednikiem ze spolszczenia OP - wtedy trzeba głównie patrzeć na to czy w obu plikach występują te same linijki <string id=“xxxxxxxx”> gdzie x to nazwy kodowe (nie wiem jak dokładnie się to nazywa, ja je sobie tak nazywam) dialogów, broni itd. Wtedy można sobie zrobić “odsiew” tego co jest identyczne i to można wrzucić do wersji z OGSR, a te pliki, które się różnią skopiować z wersji OGSR i np. wrzucić na forum to może ktoś je dostosuje :slightly_smiling_face:Ja aktualnie pracuję nad True Stalkerem, więc nie pomogę :face_with_tongue: Ale, żeby nie być gołosłownym to chodzi o to co oznaczone na zrzucie:

Spoiler

Te “nazwy kodowe” muszą mieć identyczną “nazwę” w porównywanym pliku z OP OGSR i pliku ze spolszczenia OP w każdej linijce - jeżeli nie mają to wtedy to co jest między , a nie będzie się wyświetlać w grze jako tekst do czytania tylko wyświetli się jako ta “nazwa kodowa”. No i oczywiście jeżeli gdzieś w OP OGSR w środku, na początku czy na końcu pliku pojawiają się “nazwy kodowe” z tekstem, których nie ma w spolszczeniu OP to po tym można stwierdzić, że to jest nowo dodana treść.

2 polubienia

Nowy wygląd Abakana.

1 polubienie

Kilka nowych zrzutów.

Spoiler

Premiera nowej wersji, która była planowana na 12 maja, została przełożona na czas nieokreślony z powodu trudności związanych z brakiem ludzi w ekipie.

Pojawił się nowy film z zamkniętych beta testów kolejnej wersji moda. Dostępny na VK.

W centrum uwagi jest szturm na ATP. Co ciekawe ATP na Kordonie zostało przemianowane na КСП “Автомобилист” (nie wiem, jak tę nazwę odpowiednio przetłumaczyć, żeby uniknąć błędu). Dodatkowo jest już lokacja w modzie o nazwie ATP - fanatycy OP lub NS zapewne o tym wiedzą. Oprócz tego na nowym filmie można zobaczyć kilka dodatkowych funkcji.

Moim zdaniem, nazwa (nie wiem po jakiego kija zmieniali) КСП “Автомобилист”, to Контрольно-счётная палата “Автомобилист”. Mniemam, że jest to coś ja u nas związane z kontrolą pojazdów z dodatkowym sprawdzaniem pochodzenia. Ciężko dosłownie to przełożyć na nasze. Zakładam, że z racji potrzeby nazwania drugiej lokacji (o której wspomina @Agrael) tak frywolnie postąpiono, albo ktoś z piszących scenariusz do moda, nagle uległ pomroczności jasnej i nie mając wiedzy o znaczeniu ATP, zmienił na KSP. Jak dobry mod, to niech będzie jak tam sobie chcą - da się rady to przełożyć na nasze. :slightly_smiling_face:

Czy jest szansa na to, że wyjdzie spolszczenie do tego moda?

@The_oofed_one Ja Ci mogę napisać od razu, że na pewno nie z pod “mojego pióra” :face_with_tongue: Nie grałem nigdy w OP, ani NS, nie znam postaci, świata, fabuły + mod jest ogromny, więc jeżeli miałoby być spolszczenie to jedynie gdyby Metek i Yellow je dostosowali.

Pokaz moda na AP-PRO Showcase 2024:

Trochę pograłem w tego moda (“trochę” czyli według statystyk wykonałem ponad 200 zadań) i muszę przyznać że jest tu na forum o tym modzie zdecydowanie zbyt cicho.

To że ładnie ten OP-ek wygląda to widać nawet na trailerach, dodawać nic tu nie trzeba (chociaż według mnie niektóre ikony broni wyglądają okropnie), natomiast o samej rozgrywce i zmianach niewiele widać i słychać, a tego jest wiele.

Ta wersja OP-ka jest znacznie ułatwiona, bardzo łatwo się w to gra. Zadania zbierackie i schowki są bardzo ułatwione (zwłaszcza Kolekcjoner) i zadania zbierackie są skrócone by było lżej w to grać. Broń zadaje teraz śmiertelne obrażenia nie tylko nam ale też naszym wrogom. Do tego momentu przez większość gry używałem różnych odmian AKM-ów i wszystkie dawały radę.

Nieco zmieniona jest też ekonomia i wymiana barterowa.

Pół roku temu ukończyłem OP-2.2 (pisałem o tym w odpowiednim temacie) i sięgając po tą wersję OP-ka bardzo się zdziwiłem jak wielu upierdliwości i chorych rozwiązań dodano do wersji 2.1 i 2.2, a czego tutaj nie ma (m.in. szczurów roznoszących zarazę, żab, biomas, zarażonych zombi i wiele, wiele więcej innych głupich rozwiązań).

Generalnie jest to przyzwoicie uproszczona wersja starego, dobrego OP-ka z ciekawą fabułą i (czasami) trudnymi schowkami, jak dla kogoś zwykłe OP-ki były trudne i przegięte to tutaj raczej takiego problemu by nie miał, zwłaszcza że tu usunięto wiele udziwnień względem 2.1 i 2.2 które sztucznie wydłużały grę.

Jak ktoś cierpi na niedobór modów i choć trochę umie po rosyjsku to powinien sięgnąć po tego moda.

A jeżeli jakimś sposobem ten mod doczekałby się polonizacji byłby moim skromnym zdaniem chyba najlepszym z serii OP, bez masy idiotycznych rozwiązań i z prostymi/łatwo przystępnymi schowkami. Zmian jest oczywiście więcej, ale żeby je odkryć polecam zagrać, bo nie sposób wymienić wszystko w jednym poście.

I na koniec trochę obrazków.

Spoiler

1 polubienie

Aktualizacja do moda(20.10.2025):

Google Drive: https://drive.google.com/file/d/1CNc-B3gsGnUvvmjVK35F1wuf94JJUaXP/view?usp=sharing

Terabox: cpogsr_update.rar - Share Files Online & Send Larges Files with TeraBox

OP2 OGSR(20.10.2025) spolszczenie.zip (2,9 MB)

Tłumaczenie samoróbka zrobiona na bazie tłumaczenia do OP-2 2.09. Należy usunąć appdata\user.ltx, aby uniknąć wylotów.

W miejsach gdzie tekst różnił się od oryginalnej wersji gry, przetłumaczyłem go maszynowo. W niektórych miejscach tekst może być całkowicie nieprzetłumaczony albo może być błędny.

1 polubienie

W modzie nadal trzeba schowki robić poza mapą, czy już nie kradną ?

Nadal kradną.

OP2 OGSR(20.10.2025) spolszczenie V0.3.zip (14,8 MB)

Nowa wersja spolszczenia. Poprawiłem parę błędów i przetłumaczyłem parę rzeczy, których nie znalazłem wcześniej.

PO INSTALACJI NALEŻY USUNĄĆ appdata/user.ltx , ABY UNIKNĄĆ WYLOTÓW. Jeśli crashe nadal występują, to polecam jak najszybciej zmienić lokację i zrobić tam zapis.

1 polubienie