Op-2 [ogsr]

Tytuł oryginalny: Объединённый Пак OGSR Engine
Platforma: Cień Czarnobyla (repack - wersja samodzielna)
Data premiery: 11.02.2021 r.
Autorzy: Proper70, Buusty, Akill | Autorzy adaptacji: Manool, prophet
Śr. długość rozgrywki:(do kilkuset godzin)

OPIS:

Spoiler

Adaptacja silnika OGSR do OP-2, czyli jednego z najdłuższych modów do Stalkera.

Główne zmiany:

• poprawiona grafika OGSE z renderami z Zewy Prypeci;
  • adaptacja najnowszej wersji STCoP Weapon Pack 3.4;
  • celowniki 3D.
  • na jednej broni można zamontować kilka różnych celowników;
  • nowe animacje, dźwięki niepełnego przeładowania, nowe modele rąk podczas zmiany kombinezonów;
  • całkowita zmiana dostępnego arsenału: wycięto wiele pistoletów (głównie tych rzadko używanych lub tzw. “cheatowych”), resztę zastąpiono podobnymi z STCoP i BaS;
  • nowy inwentarz z nowymi slotami na nóż, lornetkę, latarkę, bioradar, psi-hełm, wykrywacz artefaktów, akumulatory. Podświetlane ikony przedmiotów, wskaźnik stanu przedmiotów na ich ikonach;
  • strona techniczna: wyeliminowanie błędów, optymalizacja skryptów, configów, usunięcie zbędnego kodu, naprawa błędów, które występowały w OP-2 oraz CCz;
  • lekkie odstępstwo od koncepcji OP-2. Zmiany w spawnie i balansie, ograniczenie ilości bitew, ułatwienie niektórych zadań oraz zmiana ich dotychczasowej logiki;
  • całkowite zrównoważenie obrażeń, które zadaje protagonista: nawet zwykły AK-74 jest w stanie poradzić sobie z dobrze opancerzonym przeciwnikiem z monolitu;
  • bardziej wytrzymalsi questowi NPC z wyjątkiem protagonisty;
  • artefakt Brukowiec zwiększa udźwig;
  • rozwiązano problem z przepełnieniem zapisów gry;
  • plecak, który można wykorzystać do założenia osobistego schowka jest nieoznakowany na mapie. Ponadto gra nie zlicza przedmiotów, które się w nim znajdują.
  • celownik i tłumik można założyć/zdjąć za pomocą klawisza na klawiaturze;
  • naprawiono wpadanie pod tekstury przedmiotów. Również w przypadku, gdy wypadają ze skrzy. Przedmioty questowe nie są poruszane przez zdolności burerów, poltergeistów;
  • uproszczony system schowków: wskaźniki większości bonusowych i fabularnych schowków, wbudowana kamera teleportu oraz zwiększono wysokość skoku w kombinezonie grawitacyjnym;
  • niektóre aspekty rozgrywki można zmienić, aby dostosować je do konkretnego stylu gry: wygodna zmiana opcji bez opuszczania gry.

Pełna lista zmian w silniku OGSR - [KLIK]

Podziękowania i uwagi:

Spoiler

Twórcy silnika OGSR:

• KRodinn
  • dsh2dsh
  • joye-ramone
  • KD87
  • Georgiy-Timoshin
  • Graff46
  • @LVutner
  • ForserX
  • Nemrtvi
  • Xottab-DUTY
  • tiger-vlad

Twórcy OP-2:

• Proper70
  • Buusty
  • Akill
  • Александрыч
  • Resident Evil
  • FenRiR
  • volazar
  • kot_begemot
  • bubulyka
  • БороДа!
  • ШиЗ
  • Artem_K.
  • jgar
  • Grisli

Twórcy Narodnaja Solianka:

• Arhara
  • lsclon
  • sapsan
  • Хабарыч
  • n6260
  • SergeT
  • Dennis_Chikin
  • Shadowman

Twórcy STCoP WP:

• Ga2z
  • Mortan

Niektóre zmiany:

• KRodinn
  • dsh2dsh
  • Haarhus
  • phorumer
  • xStream

Modyfikacje, z których zaczerpnięto niektóre materiały:

Wersję moda można sprawdzić w lewym dolnym rogu ekranu, w menu głównym Wygląda to tak: CP-2 + OGSR Engine + upd. 11Feb2021
Ostatnie cyfry to data wydania najnowszej nieoficjalnej aktualizacji.
Autor korzysta, ale nie czerpie na własność prac innych twórców i przyznaje, że w większym stopniu jest tylko swego rodzaju “kolekcjonerem” przydatnych innowacji i modów.
W przypadku wszelkich pytań, problemów i sugestii skontaktuj się z autorem tej adaptacji. Kontakty i jego sposoby znajdują się poniżej.
Podczas napotkania warto przesłać pełny log i dokładny opis działań prowadzących do problemu.
Jeśli brakuje na liście podziękowań jakiegoś z autorów wykorzystanych opracowań - napisz, dodamy.
Miłej gry!
–=6.‎07.‎2022 r.=–

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Modyfikacja jest w wersji samodzielnej i nie wymaga instalacji podstawowej wersji gry. Wystarczy wypakować archiwum z modem do wybranego folderu.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

• Yandex - [KLIK]
  • TeraBox - [KLIK]
  • Yandex (Torrent) - [KLIK]
  • TeraBox (Torrent) - [KLIK]

Źródła:

Dubel.

2 polubienia

Ciekawe dlaczego zdecydowali się na OP 2 zamiast przenieść OP 2.1 na OGSR?

@edit

A dobra już wiem :blush: w 2.1 jest nowy silnik, inne skrypty i konfigi dla niego.

3 godziny temu, tom3kb napisał(a):

A dobra już wiem :blush: w 2.1 jest nowy silnik, inne skrypty i konfigi dla niego.

@tom3kb - jesteś pewien? W wersji 2.2 mamy silnik x64, ale w OP-2.1 jest dalej na 32 bity i mamy CTD w sylu “out of memory”.

Szczerze - wolałbym takiego OP-2.2 w wersji na OGSR’rze. Gra byłaby płynniejsza i dawała większe możliwości moddingu…jest do tego więcej modeli i wiele dobrych animacji. Nie wiem czemu ekipa tworząca OP-2.2 nie zdecydowała się na nowy silnik?, w dobie dzisiejszych możliwości - używanie leciwego X-Ray’a to trochę “strzał w kolano”…Wiadomym jest, że łatwiej przenieść z moda z wersji 32 bity na 64 zamiast na nowy silnik, ale powrót do wersji 2.0 - podczas gdy grało się w 2.1 to trochę odbieranie sobie nowych zadań i wątków fabularnych. Nie wiem czy skusiłbym się na tą wersję po grze w OP-2.2? Raczej bym spasował…

Ciekaw jestem opinii graczy, ja raczej zostanę w wersji 2.2

Był już temat z tym OP-2 na OGSR, a tutaj widzę “Op-2 [ogsr]”.

@AntiCitizen to była odpowiedź twórców tej adaptacji, nie dali sobie rady ze zmianami w OP 2.1 i zaadaptowali OGSR na wersję 2.0.

Taka trochę sztuka dla sztuki, w przypadku OP 2.1 byłyby większy sens takiej modyfikacji tak jak piszesz. No ale nikomu nie można zabronić, chcieli, zrobili, na pewno znajdą się tacy co pograją.

2 godziny temu, AntiCitizen napisał(a):

Był już temat z tym OP-2 na OGSR, a tutaj widzę “Op-2 [ogsr]”.

To prawda, mój błąd. Nie zauważyłem, że mieliśmy już tego moda na forum. Wstawka @Pancerniak ma pierwszeństwo, bo była pierwsza :slightly_smiling_face: Połączyłem oba tematy i wprowadziłem drobne poprawki do #1 postu, a wcześniej zrobiła to @Meta.

Pojawił się pierwszy ‘hotfix’.

Spoiler

Хотфикс.
Ссылка на скачивание: https://disk.yandex.ru/d/xt7JztW1sIWT_w

Изменения (Скрыть контент)

• Движок обновлён до версии 2.1.394: исправлен критический баг, когда файловая система пыталась открыть файл по физическому пути, но при этом файл находился в db-архиве.
  • Тесселяция теперь работает на худовых моделях.
  • Добавлена доп. отладка по шейдерам.

Изменённые файлы: bin_x64

I takie małe doprecyzowanie. Wstawiony link jest do modyfikacji - czyli tak jak w opisie instalacji - najpierw OP 2, patch\łatka jak w opisie, opisywana tu modyfikacja OGSR z link’u, itd. Dopisek o oryginalnej grze dotyczy gry Stalker. Chciałbym się mylić…

A pkt.5 proponowałbym przeredagować na:

1. Instalując aktualizacje działaj tak jak przy wersji podstawowej. Upewnij się tylko przed instalacją, że nie ma żadnych zbędnych plików/folderów.
1 polubienie

Demonstracja nowych shaderów. Nowa wersja tego modzika ma się podobno ukazać w pierwszej połowie br.

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=1WGLNoqpKCE

Źródło: [KLIK]

2 polubienia

Czy ktoś już uruchomił tego moda? Pobrałem go z odsyłacza w #1, ale już podczas pobierania miałem wątpliwości, że względu na nikły jego rozmiar.

Po zrobieniu ( porada z forum moda ) skrótu pulpitowego i uruchomieniu, dostałem taki komunikat.

Albo w #1 brak jest jeszcze odsyłacza do podstawowego OP2, bo to wygląda mi tylko na ostatni patch. No i gdzie to OP2 można znaleźć? Mamy na forum.

Jest sens dalej próbować?

@Pancerniak Co Ty na to?

@kondotier Na rosyjskojęzycznym forum w opisie instalacji jest napisane aby zainstalować najpierw OP-2.09 z fixem 2. Pobrać z tej strony: https://stalkerportaal.ru/load/teni_chernobylja_repack/obieedinennyi-pak-2-repack-ot-serega-lus/131-1-0-2062

Tylko że to torrent.

I zainstalować. A potem dopiero wrzucić ten OGSR. I uruchamiać go z bin_x64.

@Pancerniak Pobieram to OP2 jakie jest dostępne z wstawki na naszym forum. Na tej stronie “SeregA-Lus” na odsyłaczu wyświetla się dodatkowy napis że materiał jest nieaktualny. A szkoda, bo aktualizacja dzisiejsza.

Chyba jednak przerwę to pobieranie i poczekam aż się to wszystko uporządkuje. Na razie więc spokój z tematem.

Pobrałem wszystko tak jak napisał Pancerniak czyli OP-2 do tego patch plus fix i na to ten mod. Gra działa tylko jedyny problem dla mnie to język rosyjski

Linki zostały zaktualizowane.

12 maja, a więc w rocznicę premiery OP-2 rozpoczną się beta testy moda. Takową wersję otrzymało już kilka youtuberów. M.in. TheWolfStalker i Kramer.

Prezentacja na streamie Kramera:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=hVfhkUGxixk

Wymagania systemowe:

System wyświetlania kul/HUD Visual Bullets:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=Jdb0nJvKx_Q

Mod jest już dostępny w otwartych beta testach.

Linki w #1 poście zostały zaktualizowane.

Filmik z animacjami dla przecierania maski p-gaz podczas deszczu, włączania latarki i noktowizora.

1 polubienie

Kilka fotek z nowej wersji moda. Nowa aktualizacja zostanie wydana 12.05.2024 r.

Spoiler

Szczerze? Nie sądziłem, że OP kiedykolwiek będzie tak ładnie wyglądał.

1 polubienie

Da radę zaadaptować jakoś spolszczenie od zwykłego OP-2?

A zwykły OP 2 nie miał spolszczenia gotowego? Jeśli zmienili tylko grafikę a nie zadania to powinno działać.

@Desolate możesz wrzucić i zobaczyć jak wygląda ale już wiadomo, że całkowicie zamienione uzbrojenie więc choćby w tym ile masz zmian pewnie do tłumaczenia. No i ciekawe jak z wszystkimi zadaniami zbierackimi czy nie trzeba by zmieniać opisów bo być może szukać trzeba innych giwer.

Jak zajrzy @Szczepan9205 to może podpowie ci w czym szybko można porównać czy są zmiany w plikach, dialogach, zadaniach to byś wiedział czy dużo tego czy mało.