@kanon1022 Za mnie takie rzeczy pamiętają zapisy. Wgraj sobie ten zapis który Ci dałem i zobacz w sejfie osobistym ( nie idź na polanę ) ile ja tego mam. Mogłem zrobić coś więcej, np. znalazłem Trupa Teutona i drugiego trupa za kotłownią na radioaktywnej ciężarówce. A zadanie w ogłoszeniu na jego odszukanie będzie sporo później.
Są w w modzie zadania, które same się rozwiążą, po akcji na Generatorach. Ale nie to na manuskrypt. To musisz zrobić sam, a w nagrodę masz kawałek ciekawej gry i dobrą broń.
Ogrywam sobie mody Zaurusa i utknąłem. Siłowo zdobyłem Kordon, byłem na ATP Miraż, mam manuskrypt, Gienia Hakier dostał ode mnie fleszki. Powinienem teraz znaleźć 3 kontener (znacznik na MW) oraz spotkać się ze Złotym w Wiosce Pijawek. Kontenera tam nie ma (rozumiem, że tak ma być), mam dialog ze Złotym, aby doprowadzić go do ścieżki do Limańska. Ruszamy do przejścia do Rudego Lasu, są wojskowi zombi sztuk 4, jest mgła, ale przejścia nie ma. Brak znacznika na mapie.
Próbowałam kilka razy, cofając się do akcji na ATP Miraż (za pierwszym razem nie wziąłem uszkodzonego Warlocka). Co jest nie tak?
Druga sprawa, w PDA w sekcji Notatki mam wpis als_story_ar_45. Brak takiego odwołania w plikach z tłumaczeniem, w rus - jest.
Spróbowałem zapisy kondotiera — wywala mnie w trakcie ładowania symulacji życia. Teraz widzę, że sypać zaczęło się coś dużo wcześniej Po akcji na Polanie i zabiciu Duszmana grupa McClensa znika z Polany, ale nie pojawia się na Sortowni. Zadanie Pomoc najemnikom też się nie zalicza (rozmawiałem z nimi na Bagnach). Ech, peszek
@Kubuś_Puchatek Tak dawno grałem w OS2020, że szczegółów z niego nie pamiętam. Z tego mojego zapisu nie korzystaj, bo chyba jest dla wersji rosyjskiej. Tłumaczenie moda wyszło o wiele później.
Nie masz pecha, ale prawdopodobnie masz nie porobione jakieś zadania jeszcze na Sortowni. A co dotyczy tego als_story_ar_45, to czy wybrałeś dobre spolszczenie? Jeśli tak, to musisz o to zapytać autora dostosowania spolszczenia, czyli @mrozek. Ja tylko mu pomagałem.
Wyżalić się tylko chciałem . Coś nie zagrało, ale co? Szklana kula się zepsuła.
Na Sortowni nikt nie chce rozmawiać, Sida nie ma, tak jak pisałem McClens się nie pojawił (co zbagatelizowałem, dopiero z YT dowiedziałem się, że powinienem mieć jakiś dialog), znacznik na najemników (w domu naprzeciwko bunkra Sidorowicza) wisi, pomimo tego, że wysłałem ich na Bagna do Uzbeka (gdzie z nimi też rozmawiałem).
Miałem ten sam problem wcześniej, myślałem, że to dlatego, że na ATP Miraż nie przeszukałem lodówki ze Szczurem Wodnym i nie zabrałem uszkodzonego Warlocka. Cofnąłem się w zapisach — jak widać nie pomogło
Tłumaczenie jest OK. W paczce z nim są 2 wersje, różniące się sporo. Gdybym wybrał złą wersję, to objawiłoby się wcześniej. Ten brakujący wpis dotyczy hakera z Polski o ksywie OCP.
Nadal lipa na MW. Mod jest przekombinowany (to nie wada) i siłą rzeczy trudno, aby uwzględniał wszystkie kombinacje zadań.
Wróciłem do zapisu przed akcją na Polanie. McClens wrócił na Sortownię razem ze mną, pogadaliśmy, następnie razem z nim i Jałtą spacyfikowaliśmy GRU. Dalej standard: rozmowa ze Złotym (“czekaj na mnie w Wiosce Pijawek”), odbicie Kordonu, ATP Miraż (manuskrypt, Szczur Wodny w lodówce, warlock), Wysypisko, MW, kolejna rozmowa ze Złotym, marsz do przejścia (“Pamiętaj, że ja jestem twoim kluczem do Limańska”) i … przejścia brak.
Jak widać i ta kolejność jest niewłaściwa.
Spasuję tutaj, bo ilość permutacji kolejności zadań jest spora. Tak przy okazji, w oryginale sprzed lat takich problemów nie miałem.
Witać, bardzo dobry mod, bardzo dobry klimat grafa też super i ta muza ahhh np. na Bagnach u Krzemienia albo u braciaków na Sortowni bravo zachęcam koneserów, bo to chyba z dedykacją dla nich do zagłębienia się w ten projekt, jeszcze raz bravo Zaurus.
Nie mogę wyjść z martwego miasta!? Rozmawiałem z dziećmi duchami dały mi klucze monolitu , mam obie "latarki’ , mnicha i czterech żołnierzy ze sobą. Konkretnie, nie pojawia się pentagram przy bramie, w który wkłada się kucze. Może ktoś miał podobnie i dało radę.
Naprawdę chciałbym pomóc, ale w OS grałem dawno temu i nie pamiętam. Hm…
We wstawce Ostatniego Stalkera (zwykłej wersji) mamy poradnik autorstwa @Trucker64. Stanowi osobisty przebieg rozgrywki, ale kto wie - może znajdziesz kluczowe podpowiedzi: Poradnik.pdf
Znalazłem również dwa filmiki z Martwego miasta.
pograłem w tego moda i jest to odgrzewany kotlet niewiele wnosi nowego. Uwagi które pisałem do wersji poprzedniej są aktualne. Nie poprawiono optymalizacji i dalej np. w x-10 jest niesamowite klatkowanie. Freeplay jest, ale żadnych podpowiedzi na to gdzie szukać np dokumentów. W sumie dla przypomnienia moda warto zagrać ale żeby się nad nim rozczulać, nie warto.