**Tytuł oryginalny:**Последний Сталкер (Last Stalker) 2020 Platforma: Cień Czarnobyla (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 26.03.2020 r. Autor:@zaurus Autorzy spolszczenia: @kobal, @mrozek, @kondotier Śr. długość rozgrywki: ok. 30 godzin
OPIS:
Spoiler
Kolejna wersja Ostatni stalker, którą autor opublikował jedynie na naszym forum, a jej głównym celem jest eliminacja błędów i niedociągnięć.
Wyeliminowano błędy podczas korzystania z teleportów.
Łatwiejszy dostęp do amunicji dla broni Warlock.
Zmiana dialogu na temat specjalnych artefaktów. Ich zebranie jest możliwe dopiero we freeplayu.
Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi projektami @zaurus-a:
Mod jest w wersji samodzielnej (zawiera już w sobie oryginalną grę) i ma wbudowany instalator. Należy uruchomić plik setap.exe, a następnie wybrać ścieżkę instalacji.
Ten mod, to wersja podstawowa z której autor zaurus usunął wszelkie niedoróbki, powodujące problemy z grą i w dalszej części moda wyloty przy zmianie lokacji. Teraz gramy już spokojnie, bez wylotów i zawisań.
Informacja dla tych którzy grali już w OS, a zechcą znów się z nim spotkać. Głównymi zmianami w stosunku do wersji podstawowej są:
Zmiana dialogu z handlarzem w bazie Czystego Nieba. Inna propozycja dostarczenia artów specjalnych.
Arty specjalne i ich zbieranie, pojawi się dopiero po ukończeniu głównego scenariusza moda. Nie wpływa to na możliwość zakończenia moda opuszczając Strefę. Tak samo, gdy zrezygnujemy z ich zbierania.
Łatwiej pozyskać już w czasie gry scenariuszowej, amunicję do gaussa.
Dalej występują niedopracowania. Po zajęciu Kordonu obojętnie czy pokojowo czy walką i wklepaniu kodu od Puliewicza, nie podniesie się główna brama w barierze. Ale bez problemu w obie strony przechodzimy boczną furtką.
I jeśli za daleko odejdziemy od bramy, może nas zastrzelić snajper, choć już nie powinien.
Po zebraniu wszystkich spec artów, w mojej grze wystąpił brak możliwości wejścia na Bagna jakimkolwiek teleportem i rozliczenia się z wziętego zadania. Wszedłem dopiero gdy autor moda oddał mi mój zapis, z którym już mogłem wejść. Jest wstawiony do tematu OS. Ale w grze ze spolszczeniem, nie będzie można go wykorzystać. Ale mógł to być mój losowy przypadek, bo powodem był niewłaściwy spawn na bagnach enpeca lub mutanta.
Do pomocy w przechodzeniu OS2020, uwzględniając fakt opóźnionej możliwości zbierania spec artów, można wykorzystać wszystkie dostępne filmiki i porady do OS.
Jeżeli ktoś doświadcza wyrzuceń do pulpitu bez żadnego okna błędu to powiem, że jest na to rada i nie ma co się zrażać.
Oczywiście należy wiedzieć, że przez pierwsze ok 30min gry mogą takie rzeczy występować randomowo. Później silnik “dotrze” się i takie rzeczy ustąpią. Solucja dotyczy głównie błędu, gdy gramy na słabszym komputerze i/lub wyrzuty zdarzają się permanentnie w tym samym momencie gry.
Mi zdarzało się to w zadaniu Perymetr → Przejdź za perymetr, gdy Grek przechodząc przez wnękę w Perymetrze miał zobaczyć Zjawę.
Poza tym warto zajrzeć do logów [ _appdata_/logs ]:
Cytat
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CBlender_default_aref::Compile
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrRender_R1\Blender_default_aref.cpp
[error]Line : 75
[error]Description :
[error]Arguments : Not enought textures for shader, base tex: prop\prop_torch_invisible
W opcjach gry należy zmienić opcję [ Wideo ] → [ Typ Oświetlenia ] → [ Oświetlenie statyczne ] na [ Dynamiczne oświetlenie obiektów ].
Na słabszych komputerach będzie wiązało się to ze spadkiem FPS lecz można “przeskoczyć” wrażliwy moment i wrócić do starych ustawień.
Moja maszynka jest sporo mocniejsza niż ta z powyższego wpisu i przez sporo czasu gry ( powtarzanie, jak to przy testowaniu ) nie miałem ani jednego wylotu. A leciałem na maksa. Tak więc ten kto się jeszcze zastanawia, niech się bierze za grę.
Dołożyliśmy z @mrozek wszelkiej staranności, aby spolszczenie było bezbłędne. Ja przetestowałem do końca jeden z wariantów gry.
A że jest ich kilka, zależnych od wyboru dialogu, to grający może pójść tą, lub inną linią scenariusza. Na tych nie sprawdzonych liniach ( wymagałoby to kolejnej nowej gry ) coś się może, choć nie powinno pojawić.
W każdym bądź razie mod w pełni grywalny i zachęcam do zapoznania się z nim. Jest przyjemniejszy i logiczniejszy niż OS OGSR, choć tak samo wymagający.
Na końcu moda gdy walczymy na generatorach, wraz z nami biegnie gość(nie pamiętam ksywy) z którym było związane zadanie. No i w starej wersji on najprawdopodobniej tam ginął(zależy), a zadanie nam zostawało bo było chyba nawet niedokończone. Coś z tym zrobili w nowej wersji moda czy nie?
@MOS Jak po przylocie z Generatorów na Kordon skorzystasz z zaproszenia do Baru na Sortowni, to w wolnej grze się dowiesz, dlaczego Losza zginął, bez uzyskania wiadomości. A przede wszystkim, opisałeś sytuację z OS czy OS2020. Bo w obu fabuła ta sama, ale rozgrywka znacząco różna. Odwoływanie się do OS nie ma sensu.
@topur_345 A ile z tą latarką będziesz chodził? Przecież wiesz, co dostaniesz na Agropromie, więc ona pójdzie w odstawkę.
Możesz sam, z jakiegoś innego moda na CCz, przenieść plik z latarką ( ale w do odpowiedniej ścieżki katalogów - jaką Ci podał @Anton_Gorodecki .
@topur_345 Tak. Tym razem trupa nie ma, ale też nie zabierzesz dyktafonu ze stołu. Pisałem przecież, że teraz jest zmieniona rozgrywka. Odsłuchaj tylko co na dyktafonie nagrano, a przyjdziesz po niego z innego zadania. Mimo że wiesz ( z OGSR ) , że zleceniodawcę spotkasz w Limansku, to zgodnie z zadaniem w PDA oddaj fleszkę Gienii Hakerowi w Sortowni. Sprawdziłem nie oddając Gienii i zadanie oddania mu jej wisiało mi do zakończenia moda.
Chcesz to przeczytaj podpowiedź o wchodzeniu do Doliny Mroku.
Spoiler
Do DM są dwa teleporty. Pierwszy to ten tradycyjny na przeciwko Pchlego, za którym spotykasz przedstawiciela Synoptyka i grę wejścia do X18 prowadzisz z jego bandą.
Drugi teleport jest w lasku za bajorami i za nim spotkasz przyjaznych najemników. Przywódcy możesz opchnąć całą broń zabraną rozwalonym wysłannikom Pulewicza ( ma kupę kasy ). Masz do wyboru dwie opcję gry. Wziąć ich z pomocą za kupę kasy, lub im podziękować.
Tu masz ciekawą możliwość, aby tym razem zagrać inaczej niż grałeś w OGSR.
O Synoptyka przy grze z najemnikami się nie martw, on sam cię znajdzie przy chowaniu kontenera.