Mam inne zdanie.
Przecież nikt nikomu nie każe włączać podświetlenia obudowy.
, zgoda, ale zapłacić więcej za to musisz. Mam bardzo złe doświadczenia z podświetlanymi wentylatorami i powiedziałem - nigdy więcej. Być może te droższe są lepsze, nie wiem i raczej nie będę tego sprawdzał.
Ostatnia zmiana…na pewno w tym roku. Jednak zdecydowłaem się na nie integralną kartę ale że ja muszę miec wszystko na już to zaopatrzyłem się w jedyna aktualnie dostępną.
Witam, ostatnio mam wysokie odczyty temperatury karty na HWMonitor , przy obciążeniu GPU ma 75, czyli znośnie, ale memory i hot spot mają po 107, czyli nie znośnie. Myślałem o wodnym chłodzeniu, ale może wystarczy dać nową pastę…Jak nie to może ktoś podesłać pomysł na chłodzenie wodne, chodzi o cały system. I czym to może być spowodowane? A zauważyłem to bo wiatraki na karcie od jakiegoś czasu zaczęły wariować,
Czyściłeś pc? jak nie to lepiej to zrób, wymiana pasty też może coś dać polecam Thermal grizzly. A może obudowa słabą wentylację powietrza ma? Jaką budę masz? Ew. dokup do budy jakieś wentylatory. Ja o chłodzeniach wodnych nic nie powiem bo nigdy takiego nie zakładałem a słyszałem że dosyć ryzykowne są ale za to bardzo dobrze zbijają temperaturę.
Możesz też pokombinować z prędkością wentylatorów
edit: Jaką ty kartę masz w ogóle? Bo według mnie 75 stopni to dużo, u mnie GTX 1070 100% Obciążenia przez 24h ma max 59 stopni
Polecam ci go otworzyć, przeczyścić z kurzu, szczególnie wiatrak od procesora i karty graficznej, no i wymień pastę termoprzewodzącą, chyba że nie jesteś pewny co do rozbierania chłodzenia to polecam ci się udać do serwisu z swoją własną pastą, tak jak przedtem pisałem polecam thermal grizzly kryonaut.
Kurzu nie było prawie w ogóle, ale po zmianie pasty hot spot poszedł 20 stopni w dół. Co ciekawe temperatura GPU ma tylko 2 stopnie mniej… czyli promieniuje od żródła No i najważniejsze że wiatraki siedzą cicho