No , dajesz czadu Poważny sprzęt z górnej półki. Zastanawia mnie tylko, dlaczego wybrałeś takie raczej przeciętne chłodzenie procesora? Da radę schłodzić ten procesor?
Nie przechowuję plików w takiej ilości, jakoś nigdy nie było potrzeby , ale możliwe ze wezmę 1 TB zamiast drugiej 250
Podobno żadna z gier nie wykorzystuje 32 Gb Ram, ale może to już nieaktualne. A do innych profesjonalnych rzeczy - jak granie - ten komputer nie posłuży.
640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć. - Słowa która mógł powiedzieć Bill Gates ale dziś już z tego się wycofał . Ciekawe czy masz problemy z Out Of Memory w Stalkerze z taką ilością ramu .
Gratuluje zakupu !
Co do RAM 16GB spokojnie wystarczy chyba, że zajmujesz się zawodowo projektowaniem w aplikacjach graficznych.
Wtedy RAM`u nigdy dosyć
Musu nie ma, to zależy od zasobności portfela posiadacza komputera. Ale zauważ jedno - zarówno programy użytkowe, jak i gry stają się coraz bardziej pamięciożerne, i tyn trynd będzie się raczej z biegiem czasu tylko nasilał.
Popatrz - gra wydana w lutym 2018, czyli ponad rok temu :
Wymagania sprzętowe Kingdom Come: Deliverance
PC Windows
Rekomendowane: Intel Core i7-3770 3.4 GHz / AMD FX-8350 4.0 GHz, 12 GB RAM , karta grafiki 6 GB GeForce GTX 1060 / 8 GB Radeon RX 580, 40 GB HDD, Windows 7/8 64-bit Minimalne: Intel Core i5-2500K 3.3 GHz / AMD Phenom II X4 940 3.0 GHz, 6 GB RAM, karta grafiki 2 GB GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870 lub lepsza, 40 GB HDD, Windows 7/8 64-bit
Wiem, to tylko jedna gra (więcej nie chciało mi się przyznaję szukać), ale za kilka miesięcy, rok czy półtora wyjdą nowe. A z Twoim komputerem jakoś kiepsko widzę, że ograniczysz sobie ustawienia jakiejś gry
Oczywiście, zawsze można następną parę 2x8 GB w razie potrzeby dokupić, to nie jest raczej problem
Jakoś specjalnie nie gram w nowe gry, ale grałem w Elexa i Metro Exodus i 8GB Ramu mi wystarczyło. 16GB powinno owi wystarczyć do następnej wymiany kompa
Oczywiście, udało mi się zakończyć Metro Exodus z dobrym zakończeniem, ale łatwo nie było. I tak, chociaż nie wiem dlaczego, nad Morzem Kaspijskim Damir został z Giul.
Możliwe ze nie uratowałeś wszystkich więżniów, czasem pilnujący też byli więżniami, poza tym trzeba ocalić tego walczącego na ringu przed mini bossem zanim go zabije.
Dobre wieści dla moich “fanów” Jako że moja kochana żona obiecała nie dochodzić swoich wierzycielskich praw co do pożyczki przez 6 miesięcy, będę mógł tym bardziej spełnić swoje obietnice , myślę ze już w przyszłym tygodniu.
z tym RAMem trochę ma rację… a trochę przesadza. Bo generalnie 16 powinno wystarczyć…
… chyba, że używasz Chrome, to i 32 będzie za mało
A serio - w obecnie wydanych grach różnica między 16 i 32 w dualu jest marginalna. Jakieś testy które widziałem na YT pokazują, że to 1-5 klatek w zależności od tytułu i apetytu na zasoby. Raczej nie sądzę, żeby był sens się teraz w to pchać, bo wykluczając zastosowania profesjonalne o których pisał , to jeszcze przez kilka lat wiele się w temacie gier nie zmieni.
A nawet jeśli, to 2x8 można zastąpić 2x16.
Co do procesora: nie dość, ze i9, to jeszcze k… Bałbym się, że po podkręceniu uzyska już własną świadomość
Spokojnie, to był żart Nie wiem jak jest teraz, bo przeszedłem ponad rok temu na Operę, ale swojego czasu Chrome miał wyjątkowy apetyt na RAM, który dodatkowo rósł w miarę “jedzenia”.
Takie moje 3 grosze.
Nadal uważam, że do gier spokojnie starczy 16GB RAM.
kupił ASUS GeForce RTX 2080 Ti ROG Strix OC
która na pokładzie ma 11GB GDDR6 RAM.
Kiedyś ilość RAM na GPU nie miało znaczenia czy jest na karcie 1GB czy 2GB.
Producenci gier nie brali tego pod uwagę i gry głównie korzystały z RAM w kompie.
Wiele od tego czasu się zmieniło i teraz gry bardziej bazują na RAM na GPU.
Podsumowując ma teraz 16GB + 11GB na karcie = 27 GB RAM.