Twórcy NLC 6 nie maja zamiaru tworzyć oficjalnego poradnika. Oto mój niewielki przewodnik po NLC 6:
Przewodnik po NLC 6 By Leshik
Pytanie: Jak zdobyć dokumenty dla Wilka?
Odpowiedź: Trzeba iść w ślad za elektrami, wziąć dokumenty i szybko pobiec z powrotem.
P: Gdzie jest kontener dla Sidorowicza?
O: Idźcie w stronę wojskowych pod mostem i nie dochodząc do nich skręćcie na wschód według kompasu, potem idźcie w stronę krzyża (Tam biega wieczne stado dzików) i nie dochodząc do niego w krzakach znajdziecie ten kontener.
P: Sidorowicz dał sakiewkę. Z amunicja niby wszystko jasne. A co z apteczkami i opatrunkami? Szybkie klawisze [ i ] teraz nie działają?
O: Działają, po prostu apteczki i opatrunki trzeba ładować do transportówki, przy czym nie więcej niż 2 apteczki i 4 opatrunki.
P: U mnie Wergas unosi się nad krzesłem i nie chce rozmawiać, co robić?
O: To normalne. Zacznie rozmawiać dopiero po uratowaniu Żwawego.
P: Nie mogę znaleźć kurtki Żwawego. Napisano, że jest przy zwalonym drzewie, ale tam jej nie ma.
O: Pochodźcie wokół drzewa. Jesli powiedziano, że przy drzewie, to nie znaczy, że tuż przy nim.
P: Markery na mapie zadań, i markery trupów na mini-mapie nie są przewidziane?
O: Nie. Twórcy maja taki pogląd na świat Zony.
P: Pojawił mi się w inwentarzu “Czarny znak”, ja go wyrzucam, a on i tak się pojawia z powrotem, jak się od niego uwolnić?
O: Czarny znak - zemsta maruderów, stalkerzy, mający zwyczaj obszukiwania wszystkich trupów, często stają sie jego szczęśliwymi posiadaczami. Pozbyć się można przez spryt, albo szukając porady u bywałych stalkerów - na przykład w Barze.
P: Wychodzę z podziemi INP Agroprom i od razy wszyscy wojacu rzucają sie na mnie, jak ich zabić? Broń i pancerz jeszcze dość słabe.
O: Po wypełnieniu zadania w podziemiach, trzeba biec spowrotem, a nie do wyjścia na bazę wojskową. Potem idziemy do Szerstiouka i dogadujemy się z nim w sprawie zakupu dokumentów wojskowych.
P: Nie mogę znaleźć Rudego. Gdzie go szukać?
O: Jest w tunelu na Agropromie.
P: Gdzie znaleźć Leszego?
O: Na Kordonie w rejonie tunelu kolejowego, na zwalonym drzewie.
P: U wielu jest ścieżka scenariusza na miksturę dla Wergasa, a u mnie tylko ścieżka na kubek. Jak zacząć zadanie poszukiwania mikstury?
O: Trzeba mu oddać coś do remontu i po naprawie pojawi sie dialog.
P: Gdzie jest wspólnik Dzika?
O: Tam gdzie przejście z Wysypiska na Zapomniany Chutor.
P: Przyprowadziłem Oksanę do przejścia na Kordon, a ona stoi i nie rusza się. Co robić?
O: Jeśli przejdziesz na Kordon nie czekając na nią, to ona pojawi sie w domu Wergasa.
P: Gram na statyce i czasem za dnia wszystko zalane jest czerwonym kolorem, prawie jak na początku emisji. Czy można to jakoś poprawić?
O: Na razie nie, problem jest znany, ale rozwiązania nie znaleziono. Pojawia sie właśnie na statyce, a mod jest optymalizowany pod dynamikę.
P: Czemu u mnie w obrzynie celownik skacze jak u pijanego?
O: Z obrzyna strzela się bez celowanie.
P: Czy można w Sanatorium ukryć się przed emisją?
O: Nie, ukryć w Sanatorium nie ma. Dopiero w patchu do wersji 6.007 dodano ukrycia
P: Wypełniłem zadanie Sidrycza, ale dlaczego on nie daje zadania na zdobycie dokumentów wojskowych?
O: Przejdź się do Wysypiska, pomóz Biesowi, Jurikowi i Sieryjowi, idź do Propora … Wtedy Sidortowicz przekona się, że można ci takie zadanie powierzyć i wezwie do siebie spowrotem.
P: Strzelam, strzelam… Ale ci, do których strzelam, maja to gdzieś!
O: Lepiej nie kupować nabojów u handlarza w Dolinie Mroku, sprzedaje ślepaki.
P: Stale mio okradają schowek. Co robić?
O: Po prostu włóż tam z 5 grantów.
P: Kładłem się spać ze stalkerami a raz niedaleko od mutantów. Kiedy się budzę ze stalkerami, to czasami mam pusty plecak, a jak spałem koło mutantów, to obudziłem się trupem (sic!). Co to znaczy?
O: Kiedy GG idzie spać, życie w Zonie nie zamiera. Mogą cie okraść, zabić i w ogóle zrobić cokolwiek. Stalkerzy cie okradli, a mutanty zagryzły podczas snu.
P: Kto daje przejście z Wysypiska do Doliny Mroku?
O: Przejście daje Dimon Orzech za zwrócenie TOZ-34.
P: Kto daje koordynaty przejścia do Czerwonego lasu?
O: Po wypełnieniu zadania na kabla daje Łukasz.
P: Kto daje przejście do Mglistego gąszczu?
O: Też Łukasz po wypełnieniu zadania na dynamit.
P: Przyjaźnię się z “Wolnością”, ale kiedy przyszedłem na Barierę, wszyscy stali się wrogami. Dlaczego?
O: To wszystko sprawka kontrolera, on ich wziął pod swoja kontrolę. A jak wiadomo, żeby stalkerzy znowu stali sie przyjaciółmi, trzeba zabić kontrolera.
P: Gdzie znaleźć duplikat pojemnika z posterunku?
O: W barze u Chudego.
P: Jak pozbyć się trupów uczonych na Bagnach?
O: Wrzucić trupy w anomalię.
P: A co zrobić z Wróblem w zadaniu Michałycza?
O: W tej części moda - nic, dalszy ciąg będzie dostepny w pełnej wersji.
P: Załatwiłem Krysiuka i przyniosłem PDA Dzikowi, ale on go nie przyjmuje. co robić?
O: Krusiuk ukrył PDA w swoim schowku i odda go dopiero wtedy, kiedy wypełnisz wszystkie jego kwesty.
P: Gdzie można dostać przejście z Baru na Magazyny Wojskowe?
O: Albo kupić u Informatora, albo wypełnic zadanie z Krugłowem na Dziczy.
P: Skąd wziąć przejście na Dzicz?
O: Barman da przejście po tym, jak przyniesiesz mu dokumenty z X-18.
P: Kto może naprawić zupełnie zużyte pancerze i broń?
O: Zupełnie zuzyte rzeczy może naprawić tylko Worer, który jest na lokacji Bar.
PP: Jak się dostać do Sidorowicza, jeśli Stas ochroniarz nie żyje?
O: Kiedy przychodzisz do bunkra, tam gdzie stał Stas widać domofon(albo coś w tym rodzaju), podchodzisz i naciskasz [f], wtedy Sidorowicz otworzy drzwi.
No i na koniec troche innych informacji: NLC 6 “Początek” - to tylko PIERWSzA część moda. W danej części moda niedostepne są lokacje Radar, Czarnobyl, Prypeć. A dalszy ciąg pojawi się nie wcześniej, niż za pół roku. Jesli chodzi o Wróbla, Kła, Ducha, 3-ci skaner, Oksanę i Włada, kubek Wergasa, fleszkę Psychola, 2-gi schowek Striełoka i inne niezakończone historie - czekajcie na kolejną część.
Wielu rzeczy nie ma w tej części moda, więc i Przewodnik ni może by pełny. Po wyjściu przedłużenia Przewodnik będzie uzupełniany..