Witam wszystkich chętnych do przejścia ścieżką Monolitu. Ponieważ tłumaczenie Zewu Monolitu jest w toku, sądzę że ten dział przyda się wszystkim grającym.
Na początek chcę się podzielić osiągnięciem. Po wyjściu z Sarkofagu na Elektrownie, spotykamy się na początek z 4-ma chimerami. Udało mi się poradzić sobie z nimi w następujący sposób:
Na placu za płotem leży strącony helikopter a tuz obok niego stoi samochód, bodaj że cysterna. Jeśli wejdziesz w prześwit pomiędzy tymi maszynami, chimery nie dostana się do ciebie, za to ty możesz je po kolei rozstrzelać z bezpiecznego miejsca. To pozwala spokojnie penetrować ten fragment terenu, ponieważ w tym rejonie ‘operują’ tylko te chimery, a zdaje się, że gdzieś tam leży pierwsza walizka dla Salomona, która nie jest zaznaczona na mapie..
Na chimery możesz poczekać już w tym miejscu - prędzej czy później przyjdą, albo możesz je zwabić za sobą, albo robić swoje i schować się dopiero wtedy, kiedy usłyszysz ich warczenie, kiedy będą się zbliżać.
Te chimery mogłyby występować w cyrku - obserwowałem przez lornetkę jak wchodzą na budynki po pionowych ścianach a nawet wspinają się na line dźwigu wisząca nad budynkiem . W każdym razie, nie ma przed nimi ucieczki …
Snorki w Elektrowni potrafią to samo. Pobuszuj solidnie po dachach zabudowań w Elektrowni, rozwalaj wszystkie znalezione skrzynie to się nieco dozbroisz.
Snorki w Elektrowni potrafią to samo. Pobuszuj solidnie po dachach zabudowań w Elektrowni, rozwalaj wszystkie znalezione skrzynie to się nieco dozbroisz.
Ten etap mam już za sobą - rajd po teleportach i dachach zaliczyłem podczas zadania na likwidacje niewiernych. Sposób na chimery znalazłem podczas szukania wejścia do Sterowni monolitu, bo skoro nie grałem w SoC , niewiele mi mówią odniesienia do sytuacji z podstawki. Po oczyszczeniu sterowni (tu kolejny rajd po teleportach do przejścia w Sarkofag koło Salomona) Charon daje zadanie na przyniesienie leków od Doktora z Prypeci i jednocześnie mówi o przejściach które maja to umożliwić. Jednakże po zakończeniu rozmowy nie pojawiły się w moim PDA żadne nowe przejścia.
A co do snorków - widziałem po drodze co wyprawiają - chimery mogą się schować…
A czy ktoś może wie, co to za drzwi z zamkiem szyfrowym na górnym poziomie od poziomu na którym jest Charon - w bocznym korytarzu drabinka na górę i tam są.
Ale to w takim razie nie w tym modzie. Albo nie tam byłem…
Musiałem wyjść na zewnątrz i wtedy w narożniku budynku po lewej znalazłem drzwi i zejście w dół gdzie była instalacja pięciu promienników z hologramem monolitu pośrodku. Dalej były rozległe podziemia z mutantami na końcu których był szyb z drabinka do góry, ale nieaktywna - możliwe że to właśnie od tych drzwi. W każdym razie czytałem gdzieś, że w ZM nie można wejść do sterowni z Sarkofagu
W jednym z questów będziesz musiał dotrzeć do sterowni, nie pamiętam czy to zadanie od Charona czy Doktora lub jeszcze kogoś ale na pewno takie miałem. Znalazłeś już to przejście?
W jednym z questów będziesz musiał dotrzeć do sterowni, nie pamiętam czy to zadanie od Charona czy Doktora lub jeszcze kogoś ale na pewno takie miałem.
Znalazłeś już to przejście?
Spójrz do spojlera w moim poprzednim poście. To już miniony etap. Teraz jest sprawa doktora w Prypeci do którego nie mam jak dojść.
Do sterowni wiodły dwie drogi - jedna wewnętrzna, druga z dziedzińca gdzie są wraki Skotów i dużo zwłok. Co do tego wyjścia, to jeżeli nie znalazłeś tego przejścia w podziemiach to chyba nie potrafię Ci pomóc bo minęło już sporo czasu od kiedy skończyłem tego moda. Spróbuj przeglądnąć stronę z pierwszego linku, który Ci wysłałem.
Z tego co wiem, w NS5 przejścia wewnętrznego nie ma. Przejście wewnętrzne znalazłem i potarzam - TEN KWEST JUZ ZALICZYŁEM. Problem mam z następnym który wymaga dostania się do Prypeci. Nie mam pojęcia jak tam dojść. Charon dając zadanie powiedział, że daje przejścia. Ale w PDA nie ma. NA rosyjskim forum wyczytałem, że przejście jest tam, gdzie pojawiałeś się w Sarkofagu podczas gry w SoC. ALe ja nie grałem w SoC. Pamiętasz gdzie to jest? Gdzie w sarkofagu pojawiałeś się po przejściu z Elektrowni (po walce z e specnazem, BTR-ami,. helikopterami i snajperami - tyle wyczytałem). Może przejście jest, ale niezaznaczone…
Do Sarkofagu wchodzi się po okrągłych metalowych schodach . W tym modzie jak pamietam dowódca stoi na pietrze , trzeba zejść na dół po schodach i cofać się korytarzami do tyłu.Poprzez wyrwę w ścianie… Na końcu tych korytarzy znajdziesz te metalowe schody . Jak pamiętam tam jest wyjście przy metalowych drzwiach. Doszedłem do leków dla dowódcy i dałem spokój , nie lubię grać po rosyjsku.
No dobra, znalazłem drugie wyjście z sarkofagu - mini-mapka jest mała i nie zmieściło się, dopiero jak poszedłem w drugi kąt to się pokazało.
To wyjście jest w samym końcu podziemi sarkofagu. Tam jest sztolnia z kręconymi schodami zerwanymi na dole i jest przejście do hangaru z wagonem skąd można wyjść na zewnątrz. A tam jest grupa monolitowców i Diakon, który prosi o pomoc przy likwidacji wojskowych. Za pomoc daje Grozę.
.
Tylko nie wiem co dalej. Jak dotrzeć do Prypeci. Poza tym pozycja Naznaczonego nie odzwierciedla się na mapie w PDA - tylko jak sie wycentruje na postaci, to sięgnięcie myszka do środka mapy wywołuje fiszkę Naznaczony albo Samotnik, zależy jak się najedzie .
Problem pozostaje - jak dotrzeć do Prypeci.
A tak w ogóle okazuje się, że to co nazywa się “Zew Monolitu” jest piracką kopią Nowego Scenariusza 5 i było za wschodnią granicą zarówno sprzedawane na płytach przez handlarzy jak i dołaczane do czasopism tematycznych. W każdym razie na forum AMK nawołują do nieinstalowania “Zewu Prypeci” ale do instalowania orygoinału ze strony. Ciekawe…
Nabrałem niedobrych podejrzeń i chcę sprawdzić ile w nich jest prawdy. Ściągam wszystkie składniki z rosyjskiej strony i mam zamiar ruszyć droga prawdy: zainstalować po kolei wszystkie elementy o których jest mowa na rosyjskiej stronie a potem zobaczyć, czy będzie różnica.
trurl3, przejście do Prypeci jest przy stadionie. Pewnie znowu nic Ci to nie powie… Spróbujmy tak: 1. Jesteś w dużym hangarze z wagonem (zaraz po wyjściu z wiadomego Ci już pomieszczenia) 2. Wychodzisz z hangaru i kierujesz się w lewą stronę - droga sama Cię prowadzi pomiędzy zabudowaniami równolegle do szyn kolejowych. 3. Dochodzisz do dużej bramy i teraz kierujesz się na prawo. 4. Idziesz koło wraków pojazdów i zwłok - po prawej stronie masz puszczony górą rurociąg. 6. Przechodzisz mostkiem na drugą stronę i w oddali widzisz znowu dużą bramę. 7. Podchodzisz do niej i powinieneś już mieć przejście do Prypeci. 8. W Prypeci 'lądujesz na Stadionie". 9. Dalej już sobie poradzisz.
Dzięki, tego mi brakowało. Aktualnie tłumacze główny plik z rozmowami z NS5 i muszę przyznać, że faktycznie akcja ostro zakręca gdzieniegdzie . Podoba mi sie to.
Jak skończę Soljankę chętnie zagram w tego moda przetłumaczonego przez Ciebie trurl3. Najbardziej niecierpliwie czekam na tajne Tropy, bo nie grałem a widziałem screeny i czytałem o zmienionej fabula. pisałem już, że Zew monolitu ma “obciętą” końcówkę, może w nakładce jest pełna fabuła.
A wyszedłeś z Sarkofagu na Czarnobyl (nie czarnobyl-2)? Do tego hangaru z wagonem i potem na zewnątrz, gdzie wzdłuż hali elektrowni idzie tor kolejowy? Tam powinieneś spotkać się z Diakonem i powinieneś pomóc mu pokonać żołnierzy, bo potem tamtędy będziesz szedł do Prypeci. Na mapie masz znacznik - Do Mózgozwęglacza (w prawym dolnym krańcu mapy) a to jest błąd, powinno być - Do Prypeci. W polonizacji poprawię.
No wychodziłem z Sarkofagu na Czarnobyl. Szedłem do Hangaru z wagonem i szedlem wzdłuz hali, nikogo tam nie spotkałem ani Diakona i nie było żadnych strzelanin, tylko coś tam na początku gry pomogłem im zabić wrogów i potem rozmawialem z takim co błagał o litość i apteczkę. Ale nadal nie ma przejścia do Prypeci. Wszystkie bramy są pozamykane.