Polonizacja Solianka 24.12.11 + polski akcent

Po dwóch tygodniach wytężonej pracy nad wersją REPACK polonizacji Solianki, w dniu dzisiejszym udało mi się przygotować świąteczny prezent dla wszystkich forumowiczów stalkerteam.pl :tada:
Przeniesienie wszystkich poprawek (zarówno literówek, gramatycznych jak i błędów skryptu) znalezionych podczas testów moda opartego na Soliance (DMX 1.3.4) w dniu dzisiejszym zostało zakończone powodzeniem :grin: .
Osobiście sprawdziłem funkcjonalność wersji REPACK zarówno z poziomu nowej gry, jak i z poziomu załadowania sejwów zrobionych jeszcze na poprzedniej wersji polonizacji z 20.01.11 z polskim akcentem.
Wszystko gra i buczy :+1:

Poniżej podaję link do nowej wersji polonizacji:

Solianka PL + polski akcent (24.12.11) REPACK: Pobierz z naszego serwera

Autorzy polonizacji moda (czyli Trurl3 i Yurek) NIE WYRAŻAJĄ ZGODY na uploadowanie polonizacji na inne serwery.

Wersja 24.12… polonizacji Solianki zawiera następujące poprawki:

• poprawki literówek i błędów gramatycznych polonizacji 20.01.10
  • dodano oficjalny HUD stalkerteam.pl
  • drobne poprawki Pistoletu Gaussa (zwiększono magazynek do 10 naboi i umożliwiono strzelanie ze zwykłych kaset Gaussa - strzał jest nieco słabszy niż z kasety Super-Gauss, ale dostepność amunicji jest lepsza, a pistolet jest genialny na mutanty )
  • poprawki opisów otrzymywanych przejść
  • liczne poprawki opisów parametrów artefaktów
  • poprawka, która umożliwia przeniesienie dekodera z hotelu w Prypeci do schowka na czas wykonywania kwestu z Gawrem i zapobieżenie w ten sposób jego utracie w momencie gdy Gawr okrada GG
  • zmodyfikowano dostepność embrionów potrzebnych do kwestu Swibłowa
  • poprawiono błąd występujący podczas kwestu na Bagnach dotyczący plecaka dla Myśliwych z Czerwonego Lasu. Mitka (Mitiaj) po wpłaceniu przez GG za niego okupu przetrzymującym go stalkerom nie oddawał podczas rozmowy plecaka koniecznego do zaliczenia kwestu w Czerwonym Lesie. Po rozmowie odchodził i nic więcej nie dawało się z nim wskórać. Jeżeli zginął przed przekazaniem okupu za niego, dostajemy normalnie SMS od Sidora i w/w plecak dostaniemy od handlarza. Obecnie błąd został poprawiony i Mitiaj oddaje plecak GG podczas rozmowy po wpłaceniu okupu.
  • poprawiono i spolszczono w kilku miejscach tekstury
  • poprawiono sytuację, gdy gracz nie chce walczyć z w/w śmigłowcem i płaci Rodakowi 100000 rubli - teraz GG także otrzymuje koordynaty przejścia do Szpitala.
  • poprawiono brak opisu w PDA zadania na otwarcie sejfu w Prypeci przez Korna
  • poprawiono kombinezon Huntera (podniesiono wrażliwość na ostrzał z broni palnej)
  • poprawiono możliwość pozyskania łap bibliotekarza w inny sposób niż z ciał zabitych mutantów
  • poprawiono brak reakcji Tiumieńskiego na wykonanie kwestu z zaopatrzeniem w Martwym Mieście
  • poprawiono akcję z zestrzeleniem helikoptera na Generatorach (otrzymamy od Rodaka na czas akcji RPG-7)
  • poprawiono dialog z Kłem w przedszkolu w Prypeci, w którym Solianka odsyłała gracza pod nie istniejący adres www profilu Arhary na jednym z rosyjskich forów internetowych
  • poprawiono spawn zmutowanego kontrolera i kwest ze zrobieniem mu zdjęcia za pomocą Fotopistoletu
  • poprawiono plik “all.spawn” i zmieniono nieprawidłową lokalizację przejścia Limańsk - Martwe Miasto. Teraz przejście spawnuje się tam gdzie powinno - czyli w piwnicy z karabinami, gdzie pierwszy raz przechodzimy do Martwego Miasta.

Readme Polski Akcent…

W wersji 20.01.11 dodano spolszczone tekstury z PDA (kwest na Gauss Gun, kwest na Grawikombinezony oraz mapkę schowka Striełoka)

W wersji 18.01.11 dodano spolszczone tekstury różnych notatek i mapek w PDA, dodano tekstury z logo STALKER TEAM w różnych miejscach, w różnych lokacjach (np.: tablica na wejściu na terytorium Bar i tablica Arena).

W wersji 13.01.11 usunięto losowość otrzymywania drugiego przejścia na Bagna i poprawiono stabilność ‘schowka Huntera’ na bagnach, gdzie znajduje “kombinezon Huntera” (SEVA z hełmem Metro 2033) i niespodzianka by Yurek.

W wersji 11.01.11 dodano fix do ‘polskiego akcentu’ pozwalający używać miniguna razem z egzoszkieletami CN oraz poprawiono naukowy kombinezon SEVA CN, dodano SEVA z hełmem Metro 2033 (“kombinezon Huntera”). Poprawka błędu skryptu schowka w pakiecie “polskiego akcentu”, dodano HUDy dla obu nowych egz i kombinezonu Huntera.

W wersji 28.12.10 wprowadzono dwa dalsze egzoszkielety “Czystego Nieba” z polskim godłem, oraz polską flagą na ramionach.
MODYFIKACJE by Yurek pomocy udzielili: Wheeljack [egza elitarna] & utak3r [sEVA z hełmem Metro 2033])

1. Zwykła egza do kupienia u Zimnego na Bagnach.
  2. Elitarna egza - otrzymasz ją od Demobila po załatwieniu najemników na Warlabie i rozmowie z nim (najpierw pożegnać się z Panterą !)
  3. Unikalna egza - otrzymasz ją od Swibłowa w wyniku wykonania dla niego kwestu. (NOWY KWEST SOLIANKI by Yurek [pomoc przy tworzeniu tekstu dla kwestu: trurl3 & malakas]).

W wersji 18.12.10 poza drobnymi poprawkami dodano ‘polski akcent’

• egzoszkielet Czystego Nieba otrzymuje polskie godło na ramionach i jest możliwość kupienia go u Zimnego na Bagnach

UWAGA !!
Polonizacja nie została przetestowana pod kątem kompatybilności z innymi dodatkami do Solianki !!

Ewentualne dodatki instalujecie na własne ryzyko !!

4 polubienia

Mam prytanie…Czy nowa polonizacja zawiera w sobie patch z 3.09.10 i czy trzeba instalować plik z folderu bin znajdujący się w dodatkach Solianki.

Polonizacja nie zawiera patchy z 20.08 i 03.09 w wersji RUS i należy je zainstalować. Plik ‘bin’ trzeba zainstalować

Wiem ze głupie pytanie, ale nigdy nie musiałem wrzucać polonizacji…gdzie to trza wrzucić? :smiley:

Instalator uruchamiasz - wypakowuje Ci do katalogu (nazwij go jak chcesz). Z tego katalogu bierzesz gamedata i nakładasz na gamedata samego moda ze zgodą na zamianę plików - i po sprawie .

A jeśli ta Sola będzie w formie .db? Wystarczy wrzucić gamedate z polonizacją?

Jeśli właściwie zainstalowano mod, tzn:

Instalacja moda:

• tj .folder gamedata skopiujesz do katalogu ze Stalkerem.
  • oraz nie instalowałeś wcześniej żadnych modów, to otwórz plik fsgame.ltx i zmień linijkę:

*```
$game_data$ = false| true| $fs_root$|na:$game_data$ = true| true| $fs_root$|

wówczas priorytet mają pliki zawarte w gamedata, dlatego zmieniając plik **fsgame.ltx** masz pewność, że pliki polonizacji zostaną uwzględnione w grze.

Nie spoko, już rozpakowałem unpackerem bo musiałem coś tam zmienić.

Nie mogę wypakować tego spolszczenia " nieznana metoda kompresji"

Znając Yurka, to pewnie nie trzeba wypakowywać, tylko zainstalować

Pobrany plik spolszczenia jest spakowany (.7z) . Próbuję go wypakować winrarem i 7-zip , komunikat jest taki sam. Próbowałem też wersję z patchem i wszystko wypakowuje sie normalnie. Muszę jednak użyć tej wersji ,bo ta z pathem gryzie się z wersją solianki pobraną z torenta. Szkoda że nie ma tej polonizacji na innych serwerach. Można prosić o reupload tego pliku?