Witajcie stalkerzy parę ładnych lat temu też prosiłem o pomoc w “podrasowaniu” starego kompa i bardzo mi pomogliście
Nadszedł czas i na teraźniejszego kompa który też ma pare latek i może uda się coś z niego jeszcze wykrzesać.
Nie ukrywam że będę starał się kupować używane “graty” i powoli wymieniał z racji braku czasu na granie, ale chciałbym przygotować go w miarę na stalkera 2 bądź inne gierki
Mój set:
Płyta - gigabyte z370p d3 cf
Procek - i5 8400 2.80 GHz
Ram - 16gb
Grafika - geforce gtx 1060 6gb
Zasilacz - nie pamiętam na tą chwilę, sprawdzę to dopiszę.
Idzie jeszcze coś z tej płyty głównej wykrzesać? co warto byłoby wrzucić żeby jeszcze posłużył parę latek.
Oczywiście wiem że za wiedze się płaci i jestem w stanie za pomoc zapłacić
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Grafe najłatwiej zmienić, na coś nowszego/szybszego to już zależy ile masz na to kasy, poszukaj sobie np rtx 2060, rtx 3060, lub od AMD rx 6600, może coś starszego… zamiast 6600
Proca możesz zmienić na i7 9700(+2 jaja więcej) ALE ceny używanych proców są kompletnie nie do przyjęcia. Kupisz taniej, szybszego proca w sklepie(inny socket/nowszy) jak dać wydymać się na alledrogo.
A i7 8tysięcy to nadal 6 rdzeni, więc zamieniasz pałkę na kijek. I nadal ceny z pupy na tym całym allejaja. W podobnych pieniądzach/taniej kupisz ryzena 5600 + B550 i masz szybszy/nowszy komp, ewentualnie i5 11400f + płyta pod niego też wyjdzie taniej jak ten syf 8 i 9 generacji który jest za chore pieniądze.
Ogólnie rozważał bym opcję zmiany grafy na mocniejszą bo proca masz jeszcze jako takiego, ramu też masz ok.
Następna opcja nie modernizować twojego zestawu, tylko sprzedaj cały i kupić coś “nowego” używanego.
Super, dziękuje bardzo za pomoc
Chyba zrobię tak jak piszesz, tylko grafikę zmienię i jeszcze trochę pośmiga.
A powiedz mi wkładać rtx 3060 czy lepiej dorzucić i kupić rtx 3060ti?
Witam możecie mi pomóc z wyborem drugiego dysku ssd m2 do mojej płyty głównej msi b650 gaming plus wifi i jakie informacje trzeba podesłać najlepiej PW .Może też więcej pamięci bo mam 2x16 ram .
Na chwilę obecną bym się wstrzymał z wymianą ramu i ssd, ceny w ostatnim miesiącu skoczyły dwukrotnie w górę. Za miesiąc lub dwa ceny powinny się ustabilizować bo obecnie koszt ramu 32 GB i dysku 1TB gen4 w okolicach od 1500 pln.
Ile masz złącz/slotów na M.2 PCIe 4.0 x4 ?? Jakie dyski masz w tej chwili podłączone?
Ilość ramu póki co wystarczy ważne jest jaki to ram ? 6000MHz czy 3400MHZ.
EDIT
masz 2 sloty M2 . Czy obecny twój SSD to jest twój dysk C:\ ?? Podaj jego parametry prędkość etc.
Ja tam wystrzałów nie widzę i przestańmy w końcu robić z siebie z nas dziadów. Najniższa krajowa cuś koło 5ooo średnia około 9000 a tutaj rwetes i biadolenie , że coś 500 zeta kosztuje …coś co kupujesz raz na 5 lat. A ile to ma kosztować ? tyle co paczka fajek ??
No i wiesz średnio to z moim kotem mam po trzy nogi
Ale też masz trochę racje z tym dziadowaniem, tylko to jakoś tak falszywie psychologicznie działa bo jak np ktoś co dzień paczkę fajek kupuje to nie patrzy, że w dwa miechy taki ram wypala, a tu jak zobaczy, że ma od razu tysiaka wydać to tak jakoś inaczej się czuje chociaż tak jak mówisz na kilka lat mu to wystarczy.
CRUCIAL E100 1TB SSD …340zł.
WD Blue SN5000 1TB SSD …370zł.
Kingston NV3 2TB PCIe Gen 4 x4 NVMe M.2 2280 …640zł
jeśli ma to być dysk następny D,E:\ itd. jako magazyn danych etc.
SAMSUNG 990 EVO Plus 2TB SSD …640zł.
lub KINGSTON KC3000 2TB M.2 PCIE NVME … 720zł
…gdybyś zechciał ten który masz ‘WD Black SN770’ zrobić dyskiem na dane a systemowym nowego Samsunga, KC3000 o lepszych parametrach.
Z wszystkich wymienionych powyżej każdy ma lepsze odczyty niż twój aktualny SSD który masz. Dlatego wspomniałem o możliwości zmiany dysku systemowego.
W chwili obecnej mam ten jeden dysk podzielony na C-353 GB, D-799GB, E-708GB , chciałbym dokupić 2 , 2TB i zrobić jakoś z tym porządek system mieć na osobnym dysku te scalić jakoś a ten nowy mieć cały. Ram to tak jak wysłałem tylko z podświetleniem .Ogólnie mówiąc chciałbym mieć system na osobnym sporym dysku i dobrym , teraz system mam na C i mało miejsca dużo zabiera pulpit i inne rzeczy i jak to wszystko ogarnąć aby pasowało do siebie.Mam chyba tylko dwa miejsca na te szybkie dyski ssd m2 i 4 miejsca na jakieś hdd bardzo się nie znam wszelkie informację wysłałem w załączniku .Pamięci RAM DDR5 Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB Tak to wygląda dysk F jest dyskiem zewnętrznym
Mając odpowiednie oprogramowanie możesz z tym dyskiem WD zrobić co zechcesz. Powiększyć C:\ do 500 GB ( chociaż faktycznie już je masz), połączyć partycję D z E …wszystko bez utraty danych. Nadal fizycznie masz 1-en dysk. I miejsce na drugi.
…co to znaczy osobnym ? Znaczy to , że drugi dysk np. dodany 2TB Kingston NV3 miałby być nowym C:\ w całości ?
Na dysk systemowy C , 500GB to aż nad to miejsca. I tyle aktualnie masz.
Dyski dzielimy na partycje głównie ze względu na bezpieczeństwo danych. Jeśli w jakichś sektorach dysk padnie to zwykle nie do odzyskania jest jakaś mała część jednego z trójki C, D lub E jak u ciebie. Zaraza uszkodzonych bad sectorów szybko się rozprzestrzenia ale tylko w zakresie uszkodzonej danej partycji np. D. Profesjonalne odzyskiwanie danych z uszkodzonych dysków jest b.drogie i nie ma 100% skuteczności. Odzyskiwanie danych z uszkodzonych dysków SSD jest 5x droższe i 5x mniej skuteczne a w zasadzie nie do odzyskania. Ale o tym ci nikt nie powie.
ps.
A pulpit proponuję przenieść na inny dysk. Niech dysk systemowy zostanie systemowym a nie najbardziej zapracowanym,zaśmieconym dyskiem.
Chociaż myślałem o całkiem osobnym dysku z systemem .Nowy dysk ma być na jakieś gry , a ten pierwszy połączyć w jeden dysk z osobnym dyskiem C z systemem 500 GB a pulpit ma 89 GB i mam mało miejsca na innych dyskach. A jak bym się zastanowił nad zmianą płyty głównej z trzema miejscami na dyski ssd m2 to jakbyś to widział , wtedy jakiś osobny dysk ssd m2 750 GB na sam system i dwa osobne po 2 TB na dane i gry tylko jaka płyta i dyski aby pasowały do siebie . Najlepiej dyski jednej firmy i dobra płyta , ale jaki tego byłby koszt,jeden dysk ten który mam byłby chyba OK.Albo kupić bardzo dobry dysk 4TB i podzielić go na 2 po 2TB i już bez płyty głównej i ten co mam zostałby na system i pulpit które rozwiązanie byłoby lepsze bo tańsze to wiadomo , że to bez płyty .Tylko czy te dyski 4TB są bardzo dobre lepsze są chyba mniejsze.Chyba zdecyduję się na taki dysk https://www.x-kom.pl/szukaj?q=1186370 tylko nie wiem czy z radiatorem czy bez , płyta ma swoje radiatory ale .