Poradnik dla każdego tłumacza/moddera/mechanika…
Założyłem temat, ponieważ wielokrotnie spotykałem się tutaj z problemem wyszukiwania/porównywania zawartości w zasobach gry. Jeśli chcemy znaleźć odniesienie zawarte w pliku, daną frazę czy funkcję w skrypcie - ten poradnik pomoże w takim wyszukiwaniu.
Dla niektórych ta wiedza będzie oczywista, można zatem tylko zajrzeć dla oceny zawartości. Być może są lepsze metody niż zaprezentowane tutaj? (np. zaawansowane wyszukiwania multiskładniowe w podplikach w aplikacjach za darmo). Wszelkie konstruktywne opinie będą mile widziane.
Poradnik wykonany w wersji print-screen’owej, wszystko czytelnie opisane krok po kroku. Uznałem taką wersję za bardziej przystępną aniżeli „_suchy teks_t”.
Wszystko przejrzyście wyjaśnione na podstawie 3 różnych przykładów, zawartość w spojlerze (dla szybszego ładowania strony).
Na początek:
- Zapoznajemy się z tematem.
- Kierujemy się instrukcjami prowadzącymi krok po kroku do celu (spojlery).
Przykład 1 - szukam frazy: inventory_radiation
w plikach patcha z 12.05.2022 do OP-2.2 (inspirowane tematem polonizacji OP-2.2 → )
Jak znaleźć w/w frazę, skoro mamy kilka tysięcy plików?
Spoiler
Spoiler
Podstawą jest program Total Commander (aktualne wydanie 10.50), po uruchomieniu którego wybieramy foldery - zaznaczając je PPM (takie zaznaczenie jest zobrazowane jako kolor czerwony w menu programu). Nie będę dublował tutaj opisów, ponieważ są na screenach. Kierujemy się krokami od 1 do 15 (7 screen’ów).
Efektem finalnym jest lista z występującą frazą:
defines.ltx arhara\_items.ltx artefacts.ltx artefacts\_amkzp.ltx items.ltx quest\_items.ltx safe\_artefactinformer.script safe\_storageviewer.script container\_viewer.script ui\_storage\_viewer.script
To było celem tego wyszukiwania i ten cel został osiągnięty. Mamy tylko 10 plików do sprawdzenia zamiast 5788 plików - zawartych 191 folderach (zawartość patcha - bez folderu bin z 12.05.2022)
Przykład 2 - szukam frazy: enc_amk_recipt_soul_bengal_text
Zaczerpnięte z tematu o polonizacji OP-2.2, konkretyzując z wątku.
Forumowicz potrzebuje znaleźć w/w frazę, co zatem robię?
Spoiler
Ponownie używam Total Commander’a (na chwilę obecną jest to wersja 10.50) i robię jak poniżej:
-
Kroki od 1 do 4 (czyli 2 pierwsze screeny z 1 przykładu) powtarzam, czyli wybieram foldery - w przykładzie config i scripts
-
Zaznaczam wybraną zawartość (kolor czerwony)
-
Klikam Alt+F7
-
W oknie wyszukiwarki Total Commander’a wpisuję szukaną frazę: enc_amk_recipt_soul_bengal_text
-
Klikam - zacznij szukać
- Efektem wyszukiwania jest lista 2 plików. Tutaj dla odmiany przykład z pełną ścieżką/lokalizacją.
- Klikamy na plik i otwieramy za pomocą np. Notepada++ (może być inny edytor).
Poniżej zapis plików z opcją lokalizacji (z mojego przykładu, każdy będzie miał inną ścieżkę zapisu plików)
f:\Warsztat\S.T.A.L.K.E.R Shoc\OP-2.2\[2b] patch z dn.12.05.2022\OP-2-2\_patch\_12\_05\_2022\_unpacked\gamedata\config\gameplay\encyclopedia.xml f:\Warsztat\S.T.A.L.K.E.R Shoc\OP-2.2\[2b] patch z dn.12.05.2022\OP-2-2\_patch\_12\_05\_2022\_unpacked\gamedata\config\text\amk.xml
8. Mogę z tego dowiedzieć się, że szukana fraza dotyczy artefaktu af_spirit_4 zawartego w pliku artefacts.xml. Tym artefaktem jest „Gorący Kryształ”.
Wszystko jest opisane pokazane na screen’ach w spojlerze z zachowaniem kolejności pracy.
Przykład 3 - szukam frazy: Девушка с персями
Zaczerpnięte z tematu o polonizacji OP-2.2, konkretyzując z wątku.
Polonizujący OP-2.2 - trafia na taki problem…jak mu pomóc? Forumowicz rozwiązał zagadkę - , ale już nie powiedział jak to zrobił…oczywiście nie ma obowiązku pisać elaboratów na ten temat, ba - nikt go o to nie prosił…warto jednak zadać sobie pytanie czy podobne tematy nie pojawią się w przyszłości? Oczywiście że się pojawią i tutaj będzie o tym trzeci przykład z tekstem po rosyjsku.
Spoiler
1. Wybieramy foldery z plikami . xml , ponieważ z nich pochodzi opis/opisy. Zaznaczamy prawym przyciskiem myszy.
2. Zaznaczamy UTF8 w oknie wyszukiwania (ponieważ mamy cyrylicę w szukanym tekście).
3. Wyszukiwanie realizujemy jak pokazano na screen’ach.
4. Wiemy że szukany plik to: oksana579.xml
5. Badamy zawartość pliku - szukając rzeczonej frazy: Девушка с персями
6. Fraza prowadzi do wpisu: enc_girl_picture
7. Zaś wpis do pliku chess_items.ltx gdzie znajdziemy ścieżkę do modelu .ogf (patrz screen wyżej, pkt. 16)
8. Ścieżkę do modelu możemy odczytać z pliku chess_items.ltx , jednak do celów przykładu zaprezentuję wyszukiwanie - nie fraz lecz plików , dlatego - sprawdź co jest dalej…
9. W znalezionym modelu picture.ogf mamy ścieżkę do tekstury.
- Z pomocą np. OGF Viewer’a możemy sprawdzić teksturę. Możemy to również zrobić z HxD (Hex Editor’em) albo programem do modelowania 3D.
11. Wiemy, że szukana tekstura to prop_posters04.dds
Wszystkie screeny wstawiłem z zachowaniem kolejności wykonywanej pracy. Mam nadzieję, że poradnik przyda się tak tłumaczom jak i modderom.
Pamiętajcie…kluczem do sprawnego wyszukiwania jest wybór odpowiedniego folderu + zadane parametry wyszukiwania. Jeśli będę chciał znaleźć model . ogf w folderze tekstur to niczego nie znajdę, szukając cyrylicy bez opcji UTF8 też napotkamy problem, dlatego warto poćwiczyć z tym programem szukanie zawartości, bo jest to narzędzie niezwykle pomocne.