@Marcus_Polonus mam wielkie pojęcie o configach, znam zawartość każdego pliku na pamięć i wiem za co odpowiadają wszystkie wartości oraz jak je poprawnie ustawić. Znam też formułki na przeliczanie obrażeń z uwzględnieniem wszystkich innych składników (typu pancerze, leki przeciwbólowe, rodzaj amunicji, kondycja pancerza, poziom trudności). 2 lata dłubania w plikach, testowania, przeglądania for dla modderów, rozmów z Balathruinem, Alunem i innymi modderami się opłaciła 
Angielski rozumiem doskonale, ale tłumaczenie choćby jednej takiej opowiastki zajmuje niewyobrażalnie długo. Tą co podałeś za przykład - rozumiem wszystko, ale tłumaczenie tego jest nieprawdopodobnie czasochłonne. Mogę spróbować, zajmie pewnie jakieś 10-25 minut.
Mógłbym pomóc, ale jak na razie mam bardzo mało czasu i kończę swój projekt, w którym także przerobiłem gameplay. W sumie nadal przerabiam. Ciekawe kiedy skończę, myślę że jestem tak w 3/4 a robię to już od roku i dwóch miesięcy.
Mod o którym mówisz zdaje się być CoP’em ze skryptami z CoC’a. Czyli poprawkami i nowymi funkcjami z MSO + dodatki od Aluna. Wszystko co wymieniłeś jest w CoC’u.
Bardzo mi się podoba że zmieniasz odrzut broni. Mam nadzieję że to ci wyjdzie. Bo to największy minus każdej paczki broni. Na balans Sztucznej inteligencji, symulacji, “consumables”, wyposażenia, dropu, broni i pancerzy mam opracowany idealny wzór, który zawsze przenoszę, bo bez niego nie da się grać.
Co do STCoP? Dlaczego to wybrałeś? Jest w nim dużo niedoróbek a sporo broni nie pasuje i psuje balans. No i jest miliard kałachów, aż rzygać się chce.
Jeszcze jedna bardzo ważna kwestia: stawiasz na realizm (żeby rozgrywka była bardzo frustrująca i tylko dla masochistów) czy przyjemność z gry?
Mam dzisiaj trochę czasu więc mała propozycja. Mógłbym sprawdzić system obrażeń i medykamentów:
Możesz podesłać pliki damages.ltx, immunities.ltx, m_stalker.ltx, actor.ltx, outfit.ltx, weapons.ltx, items.ltx (jak podzieliłeś to daj tylko te z medykamentami) i folder z ulepszeniami pancerza? Chcę zobaczyć jak ci to wyszło. A, no i folder z configami broni. No chyba że nie zmieniałeś hit_power, a dla wszystkich ustawiłeś jednakową. Jak tak to daj pliki odpowiedzialne za granaty, czyli zapewne w_f1.ltx i w_rgd5.ltx
Jak ci się nie chce, wyślij foldery creatures, misc i weapons, no chyba że zmieniałeś standardową lokację tych plików w system.ltx.