Problem z dokumentami dla naukowców

Zdobyłem dokumenty w lab X1 i wróciłem do bunkra naukowców aby zdać zadanie. Problem w tym, że ten naukowiec, chyba Rej, któremu mam oddać dokumenty jakimś cudem dostał się w miejsce dla mnie niedostępne, czyli do pomieszczenia z okienkiem gdzie normalnie siedzi handlarz. Stoi w końcu pokoju i nic się nie da zrobić. Jakieś pomysły ?

Miałem taki przypadek. Ja po prostu odpaliłem granat w bunkrze. Naukowiec uciekł na zewnątrz. Jedyny problem w tym, że wtedy mieszkańcy bunkra robią się wrodzy. Więc trzeba pogmerać w game_relations.ltx, w folderze config / creatures i przywrócić im neutralność czy też przyjaźń. Chyba, że wolisz czekać aż w okolicy pojawi się jakieś stado mutantów i Rej znowu się przemieści.
Najpierw zobacz do jakiej frakcji należy Rej i ten drugi. Jak pamiętam to chyba do handlarzy. Potem stań w kącie, tak by cię od razu nie zabili. Rzuć granat. Kolesie rzucą się by cię zabić. Ty szybciutko zapisujesz grę gdy Rej wyjdzie z pokoiku. Wychodzisz na pulpit i modyfikujesz nastawienie konkretnej frakcji.Wracasz do gry i finalizujesz zadanie.

Napisz mi jeszcze jak modyfikować nastawienie frakcji :slight_smile: .

W folderze gamedata / config / creatures znajdujesz plik game_relations.ltx. Otwierasz go w notatniku. Poniżej wpisu [communities_relations] masz coś w rodzaju tabelki obrazującej stosunek do siebie poszczególnych frakcji. Ty to " actor " Zakładając że chcesz poprawić stosunki z handlarzami odszukujesz skrzyżowanie “actor” z “trader” Domyślny wpis będzie zapewne “0” zmieniasz go na “5000” Oczywiście robisz sobie kopie bezpieczeństwa pliku, jakbyś coś pomieszał. Tyle pamiętam, Robiłem to ze dwa razy w życiu :slight_smile:
Wartość 5000 to przyjaciel
Wartość 0 to neutrał
Wartość -5000 to wróg
Domyślnie handlarze są wobec ciebie neutralni więc wartość będzie “0” Z chwilą gdy któregoś ranisz gra dodaje ci punkty ujemne nadpisując sobie ten plik. Jeśli zwiększysz domyślną wartość do 5000 zapewne będziesz ich miał jako neutrałów. Tak samo jest w podstawce. Jeśli masz jakąś frakcję jako przyjaciół, nawet jeśli jakiegoś zabijesz nie robią się od razu wrogami tylko najpierw są neutralni.