Reset BIOSU nie pomógł. Po uruchomieniu kompa wyskoczył jakiś kolorowy bios. Coś tam było z errorem, ale szybko zniknęło. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia. Komp zatrzymuje się na napisie - Trwa uruchamianie systemu windows.
Skoro miałeś bluescreena to (moim zdaniem) oznacza że system ma problem z uruchomieniem.
Jaki masz system? Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym i wyłączyć opcję automatycznego uruchamiania po błędzie. Tak na teraz moim zdaniem trzeba przeinstalować system.
To jest typowy bluescreen wskazujący na problemy z RAM system nie ma tu nic do rzeczy, przeinstalowanie mogłoby pomóc gdyby zmieniał procesor bądź płytę główną . przetestuj pamięci memtestem albo spróbuj na innym komputerze.
To że nie jest to wina systemu, bo miałby też blue sreena na starych pamięciach, a prawdopodobnie na nich system odpala. chyba że to problem z nie dopasowaniem pamięci, na stronie GIGABYTE jest lista obsługiwanych pamięci i tam są tylko trzy typy kości w rozmiarze 4GB. Być może upgrade Biosu by coś pomógł.
Jest plik biosu FC do pobrania na stronie “Zwiększona kompatybilność pamięci”.
Spoko, @kazik, mój post był tylko informacyjny. Chodziło mi o to, że system mu chodzi na starej kości, a tylko po włożeniu nowych kości, ma takie objawy. Nie miał potrzeby stawiania systemu na nowo.
Spoko, @kazik, mój post był tylko informacyjny. Chodziło mi o to, że system mu chodzi na starej kości, a tylko po włożeniu nowych kości, ma takie objawy. Nie miał potrzeby stawiania systemu na nowo.
Ja też nie miałem nic złego na myśli
Fajnie że problem się rozwiązał i to jest najważniejsze
Na Twoim zdjęciu jest widoczne oznaczenie 4G1600 czyli jest to kość o pojemności 4GB i pracuje z częstotliwością 1600Mhz.
Jeśli chodzi o punkt 4. to wybierz 16.00 i naciśnij enter.
Inny ważny parametr to widoczny na zdjęciu CL11
Jeśli chodzi o punkt 7. wpisz 11 i naciśnij enter
Twoje pamięci pracują na napięciu 1.5V
Więc w punkcie 9. wybierz 1.500V i naciśnij enter.