Na początku gry dostałem questa od Sidorowicza żeby zabić stalkera w Barze, po zabiciu jego zaatakowało mnie kilku pobliskich stalkerów w tym niestety sierżant Pliczko którego zabiłem, teraz mam problem bo właśnie wróciłem z x16 i nie mogę dostać się do Woronina bo nie ma mnie kto do niego wpuścić. Normalnie wystarczy porozmawiać z Pliczko i można by wejść tyle że jego nie ma, a jak przekroczę linie strażników to zaczynają we mnie strzelać. Ma ktoś pomysł jak przywrócić sierżanta do życia lub co zrobić żeby strażnicy mnie przepuścili?? słyszałem że trzeba pogrzebać w plikach i coś pozmieniać, ale ja się na tym kompletnie nie znam. Może kwestie dialogowe pliczka przypisać komuś żyjącemu?? tylko jak??
Obawiam się, ze tu nic nie można zrobić. Poza cofnięciem się w zapisach do feralnego momentu i powstrzymaniem się od mordu w miejscach publicznych.
A dodanie opcji dialogowych pliczki komuś innemu?? …słyszałem że takie rzeczy da się zrobić tylko nie wiem czy wtedy nie będę musiał zaczynać od nowa, a save’a niestety nie mam
Otwieraniem przejścia zajmują się skrypty a nie dialogi. Po prostu tam nie wchodź. Odwiedzanie Woronina nie jest konieczne do ukończenia gry. Ominie cię tylko kilka zadań pobocznych.
ok pewnie dam sobie z nim spokój, thx
@ markowiecki93 i inni zainteresowani
Ponieważ powstał pewien problem z wejściem do bazy Powinności bez wywoływania ich wrogości wzgledem GG, postanowiłem podać Wam sposób jak można sobie z tym poradzić dopisując do skryptu jedna funkcję, która nam pozwoli wejść bez walki i dalej realizować zadania.
Zrób sobie zawsze kopie plików, w których będziesz grzebać !
Otwieramy notatnikiem plik: " task_manager.script" znajdujący się w folderze: gamedatascripts.
W nim szukamy sekwencji kodu:
_function action\_task\_reward(actor, npc, p1, p2) get\_random\_task():task\_reward(npc, actor, p1, p2) end_
i dopisujemy jedną linijkę kodu, zmieniając go, by wygladał tak:
_function action\_task\_reward(actor, npc, p1, p2) get\_random\_task():task\_reward(npc, actor, p1, p2) db.actor:give\_info\_portion("bar\_dolg\_base\_pass") end_
W ten sposób po wykonaniu dowolnego kwestu cyklicznego, od dowolnego NPCa (np.: Sidor, Barman, Sacharow, Woronin, Łukasz i inne) uzyskamy możliwiość bezproblemowego wejścia do bazy Powinności w przypadku zgonu pilnującego wejścia Pliczki.
Identycznie możemy postąpić jeżeli grając w Soliankę, lub DMXa dopadnie nas błąd: " Jaki sen, jest strasznie!" nie pozwalający nam spać przez bardzo długi czas po wystapieniu “Czasu Strachu”. W tym przypadku postępujemy tak samo jak opisano powyżej, tylko dopisujemy inną linijkę kodu:
_function action\_task\_reward(actor, npc, p1, p2) get\_random\_task():task\_reward(npc, actor, p1, p2) db.actor:give\_info\_portion("horror\_fail") end_
Następnie po załadowaniu sejwa idziemy do dowolnej postaci NPC, która daje tzw kwesty cykliczne (Sidor, Barman, Woronin, Łukasz, Sacharow, Zachar) i wykonujemy dowolny kwest cykliczny, który ona zleca.
W momencie wykonania kwestu (jak klikniecie na frazę “Wykonałem to zadanie” w dialogu) Wasza postać zostajnie uwolniona od błędu spowodowanego ostatnim “Czasem Strachu” i niemożnością spania w jego następstwie - i może ponownie zasnąć (zarówno w stałych miejscach do spania, jak i w śpiworze).
Oczywiście w ten sposób można zaliczyć cały szereg innych kwestów, trzeba tylko znać stosowne “infoporcje” je zaliczające…
Ale to już zupełnie inna historia
Yurek, zrób z tego tutka i wrzuć do poradnika modera. Tu to szybko zginie w mrokach niepamięci a na pewno się nieraz jeszcze przyda.
Tak też zrobiłem
Zerknij do tematu:
http://www.stalkerteam.pl/topic/4243-rady-i-porady-yurka-do-roznych-modow-stalkera/#entry40701
wypakowałem plik gamedata.dba i zmieniłem co trzeba i teraz mam pytanie czy muszę usunąć ten plik gamedata oraz czy muszę wypakowywać resztę plików??
@ markowiecki93
Jeżeli grasz w czystą wersję SHOC to musisz zrobić kilka rzeczy:
-
zrobić folder gamedata w głównym folderze gry.
-
w w/w folderze zrobić folder scripts.
-
do folderu scripts wrzucić poprawiony przez Ciebie plik " task_manager.script"
-
w pliku: " fsgame.ltx" zmienić linijkę:
$game_data$ = false| false| $fs_root$| gamedata
na:
$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata
I gotowe. Powinno zadziałać
Właśnie wczytałem starego save’a kiedy miałem iść po odbiór nagrody od barmana, podchodzę do niego i mówię mu : “Przyszedłem w sprawie zlecenia” a on na to “Dobra robota zasłużyłeś na nagrodę”. Nie dostaje nagrody a misja nadal wyświetla się w PDA (misja cykliczna zabij stalkera). Po wejściu na teren bazy strzały, a gdy biorę misję cykliczną od kapitana Kicenko żeby zlikwidować legowisko psów i likwiduje wszystkie psy (sprawdzałem dokładnie, że wszystkie) nie wyświetla mi się że misja jest zaliczona i muszę pójść po odbiór nagrody, Kicenko milczy.
Pewnie rozpakowałeś zły plik gamedata.db. Piszesz wyżej, że rozpakowałeś plik gamedata.dba. Więc musiałbyś grać na patchu 1.003 co wydaje mi się niemożliwe. W zależności od wersji gry na jakiej grasz, to powinien być plik gamedata dbb lub dbc. Każdy kolejny patch wprowadzał zmiany poprzez kolejny plik gamedata.db. Wyciągając plik task_menager.script z gamedata.dba spowodowałeś że w ostatecznej wersji gry masz jeden plik ze starej wersji gry a pozostałe z nowszej, no i to wszystko się żre teraz.
http://www.picshot.pl/public/viewset/67736 tutaj wrzucam screeny z folderu, dbb tam nie widać dbc też
Dorzucę tutaj swoją uwagę…Zabij Stalkera nie jest misją cykliczną. Misje cykliczne to takie co powtarzają się w jednakowym schemacie…przynieś artefakt, przynieś części ciała mutantow.
idziemy do dowolnej postaci NPC, która daje tzw kwesty cykliczne (Sidor, Barman, Woronin, Łukasz, Sacharow, Zachar)
..jakoś nie widać tutaj kolesia o ksywce Kicenko. Jeżeli masz na pieńku z Powinnością to idź do neutralnego handlarza Barman , Łukasz i tam kombinuj, ale nie z zabijaniem ludzi tylko coś przynieś.
//
..słyszałem że takie rzeczy da się zrobić tylko nie wiem czy wtedy nie będę musiał zaczynać od nowa, a save’a niestety nie mam
Tak jak pisze Kobal poniżej to nie jest warte tych zmian jeżeli grasz w czystą podstawkę, co innego gra z dużym modem gdzie trzeba wracać godziny gry do tyłu. Gra na opcję zapisu i tam regularnie zapisuje się postępy w grze po to by w każdej chwili była możliwość wycofania fabuły. Najdziwniejsze jest to że nie masz poprzednich zapisów z Wysypiska i Agropromu.
W takim razie grasz na jakiejś antycznej wersji gry. Moim zdaniem po prostu to olej. Mieszanie w skryptach to proszenie się o kłopoty. Wywal wszystko to co zmieniałeś i olej Woronina. Idź na Magazyny Wojskowe, zakumpluj się z Wolnością. Od nich tez dostaniesz fajne zadania poboczne a w finale będzie zadanie zabicia Woronina, więc w końcu i tak się z nim spotkasz. Po prostu skórka niewarta wyprawki. Kilka dni kombinowania z powodu dwóch czy trzech zadań pobocznych.
Możesz spróbować pomuc im w walce np. z wolnością. Wtedy powinni stać się przyjaciółmi, a jak wszystko nie wyjdzie to wczytaj sava i nie bierz od sida tego zlecenia.