Tyle znalazłem
Говорили пережить “час ужаса” на энергетиках без сохранения или откатиться
Odpowiedź mówi, żeby przeczekać czas strachu na energetykach bez zapisu-wgrywania albo wrócić do wcześniejszego stanu gry.
Grezzly , играй, пока сам не уснет, есть энергетики - принимай. Как вырубится - переждешь следующий ЧУ и все будет нормально, психоз пройдет
Tu znowu radzi żeby grać, póki sam nie uśnie, jeśli są energetyki - przyjmować. Jak straci przytomność - przeczekać kolejny Czas Strachu i powinno być OK, psychoza minie.
Grezzly Не сохраняйся во время ЧУ.
Kolejna porada - nie zapisywać gry w trakcie Czasu Strachu
Наверно можно просто ЧУ отключить, выспаться и включить опять, если уж есть такая необходимость. Я его сразу отключаю, квестовые неписи мрут из-за него, на их головы и так напастей хватает
Tu jest: Na pewno można wyłączyć Czas Strachu i wyspać się, jeśli jest taka konieczność. On go od razu wyłącza, bo kwestowi NPC-e giną podczas niego, i tak dość jest ataków na nich .
Generalnie można wysnuć wniosek, że Twoja przypadłość związana jest w jakiś sposób z Czasem Strachu. Być może zapisałeś grę w tym Czasie i to jakoś utkwiło w Twojej grze. Wiem z doświadczenia, że gra w sejwach zapamiętuje wiele rzeczy - np. zacząłem grac w wersje rosyjska i w międzyczasie wprowadziłem polonizację - niestety, pozostała część rosyjskich tekstów m.in. imiona tych postaci, które już spotykałem… Być może tu jest tak z Czasem Strachu. Pewnie powrót do wcześniejszego sejwa sprzed momentu, kiedy to się zaczęło, uleczyłby problem ale… ja też nie wracam do początku z powodu tych rosyjskich napisów w grze 
Kolejna wymiana porad:
Pytanie
Камрады, пдскажите, плиз! Соль предпоследняя, дошел до старой деревни (первый раз) - и невозможность поспать: (Какое спать? Страшно!) Кто-то помню сталкивался, просветите,плиз, как избавиться.
Odpowiedź
Indeez-68, это у тебя скорее всего результат неудачного сохранения/загрузки во время последнего Часа Ужаса. Варианта два, откатиться назад или дождаться следующего ЧУ и преодолеть его без сохранений/загрузок.
Jest to prawdopodobnie rezultat nieudanego zapisu gry w trakcie Czasu Strachu. Możliwości są dwie: wrócić do wcześniejszego stanu gry albo doczekać kolejnego Czasu Strachu i przeczekać go bez zapisu/wczytywania gry.
No i na koniec Twoja, wypisz wymaluj, sytuacja:
Gram w Sol z 19.04 spotkałem się z problemem snu u Naznaczonego - no nie chce spać, kiedy klikasz na śpiwór… Szukanie nie dało rezultatu, może ktoś poradzi, gdzie w plikach pogrzebać
I czym to się skończyło?
Pół nocy szukałem rozwiązania - “Jaki sen - Jest strasznie”. I Rozwiązałem w prosty sposób. Przeszło 36 godzin bez snu, zaczęło się dwoić w oczach. Dobra, będzie 48 godzin - powinien sam usnąć. (o nie - te liczby można określić tylko w przybliżeniu. 36 czy 42?) No więc, dwoiło się w oczach 6 godzin czasu gry (ok. godziny w realu) i w końcu zasnął. Nawet bez śpiwora. Stracił przytomność. Za to teraz powrócił normalny sen.