Przez przypadek

Już zapomniałem ale w “łikend” zagram od nowa.

No i zrobiłem co kazali. Mod ukończony. 2 screeny z końcówki. Są zdublowane, aby wilk był syty i owca cała. Jedni chcą z HUDem inni bez.

Mod dla tych, co lubią biegać, szukać i nie musieć się zbyt mocno zastanawiać co dalej. Są momenty przegięcia, jak szukanie kluczy schowanych pod wyposażeniem labu podczas czasówki. Ale jak już wiedziałem gdzie są, to z danych 9 min, wystarczyło mi trochę ponad 5.

Laboratorium całkiem na nowo urządzone, tak że rutyna i znajomość poprzednich nie pomoże. Gierka całkiem przyjemna na słotną pogodę.

Polecam do zagrania, ale na fajerwerki się nie nastawiać.

1 polubienie

Już wiem co mnie zbulwersowało: … idź do Peruna, czemu nie do Jezusa? ale powoli daje radę - wraca pamięć dot. rozgrywki.

Pobrałem od nowa,podobno wszystkie poprawki wgrane już są.

Dla mnie jeden ze słabszych, jednolokacyjnych modów.

Plusy ?

Piękne jest rano i wieczorem. Promienie słońca przebijające się przez poranną mgiełkę, zachód słońca z paletą żółci i pomarańczy wśród zielonych liści. Tak. Pięknie. Scenariusz to też plus. Ale mały. Można go było zdecydowanie rozbudować. Natomiast duży plus za tłumaczenie. Plus też za oznaczanie wszystkich zadań na mapie. Rzecz właściwie niespotykana w obecnych modach.

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Reszta to minusy.

Latarka - pomysł niezły, ale w praktyce - porażka. Szczególnie w nocy. Mutanty i zombiaki ciągle w tym samym miejscu. Karabiny po wystrzelaniu magazynka - do naprawy. Stopień skomplikowania zadań - “bardzo” skomplikowane. Przynieś, wynieś.

Czyli generalnie. Dobrze, że krótki.

2 polubienia

Naszła mnie taka refleksja, że chyba, niektórzy oczekiwali od tej modyfikacji przygód monolitowca z krwi i kości, bezwzględnego obrońcy “Monolitu”, a tymczasem jest to opowieść o stalkerze, który właściwie tylko ociera się o Monolit. Zbieg okoliczności sprawia, że przewodnik, który prowadzi ekspedycję naukową, trafia w szeregi Monolitu. Monolit to tylko tło, punkt wyjścia dla całej historii, historii, która moim zdaniem została poprowadzona w jak najbardziej przemyślany sposób. Zadania przynieś, wynieś, pozamiataj… stalkerzy tak zarabiają, w STALKERZE jest to norma od chwili powstania Zony, aż do tej pory. Itemy, ceny, zużywanie się przedmiotów i cały anturaż, na ten temat szkoda czasu, bo jest to sprawa indywidualna, każdy ma swój gust, swoje upodobania, więc zero dyskusji. Zresztą, choćby nie wiem, jak się starał, żaden autor nie jest w stanie wszystkich zadowolić. Zawsze znajdzie się ktoś, kto chciałby inaczej… Na koniec tak ogólnie, nie bądźmy małostkowi, zanim zaczniemy krytykować, a czasem wręcz wydziwiać, warto uruchomić wyobraźnię i zastanowić się jaką grę sami byśmy stworzyli… Powinniśmy być wdzięczni zapaleńcom/pasjonatom za czas poświęcony na tworzenie modyfikacji (i perełek i tych gorszych), bo to dzięki miesiącom ich żmudnej pracy Zona wciąż żyje, a my możemy sobie parę godzin popykać.

4 polubienia

17 minut temu, gawron napisał:

Naszła mnie taka refleksja, że chyba, niektórzy oczekiwali od tej modyfikacji przygód monolitowca z krwi i kości, bezwzględnego obrońcy “Monolitu”, a tymczasem jest to opowieść o stalkerze, który właściwie tylko ociera się o Monolit.

Ja np tak miałem :slightly_smiling_face: i dlatego się zawiodłem tym modem.

Na koniec tak ogólnie, nie bądźmy małostkowi, zanim zaczniemy krytykować, a czasem wręcz wydziwiać, warto uruchomić wyobraźnię i zastanowić się jaką grę sami byśmy stworzyli.

Nie lubię tego argumentu :blush:

To, że dajemy modowi np 3-5-6 nie znaczy, że jesteśmy małostkowi. Są mody świetne, są średnie, a są i kaszany. Jak coś jest super to dajemy mu 9 czy 10 na przykład, jak takie sobie to lecimy z oceną w dół.

Zresztą jak ktoś coś tworzy i wrzuca do sieci to musi się liczyć, że nie wszystkim musi się to podobać. Ja wychodzę z założenia, że nawet złe opinie mogą się na coś przydać bo można przemyśleć, co się ludziom podoba, co można zrobić inaczej lub “lepiej”. Dla mnie każdy uzasadniony feedback jest ok. (Nie mówię akurat o naszych bo ich autor na bank nie przeczyta)

Gry produkują “nieliczni”, tak samo samochody, filmy czy też mody, a jednak oceniają je i wystawiają im oceny miliony ludzi na całym świecie.

Powinniśmy być wdzięczni zapaleńcom/pasjonatom za czas poświęcony na tworzenie modyfikacji (i perełek i tych gorszych), bo to dzięki miesiącom ich żmudnej pracy Zona wciąż żyje, a my możemy sobie parę godzin popykać.

Zgadzam się w 100%. :grin:

42 minuty temu, tom3kb napisał:

Nie lubię tego argumentu

A dla mnie jest on kluczowy, wszystko zależy to od sposobu krytyki. Można komuś wskazać błędy i można je komuś wytknąć, taka subtelna różnica, a całkowicie zmienia postać rzeczy. Chodzi o zwykłe zachowanie w tym wszystkim elementu ludzkiego.

42 minuty temu, tom3kb napisał:

Gry produkują “nieliczni”, tak samo samochody, filmy czy też mody, a jednak oceniają je i wystawiają im oceny miliony ludzi na całym świecie.

To oczywista oczywistość. Nie mogę jednak zrozumieć narzekania typu: za szybko się wzbogacę, za szybko można się dozbroić czy za dużo amunicji przy trupach. Nie chcę kasy - nie zbieram złomu i go nie sprzedaję, za dużo amunicji - zbieram tyle ile mi potrzeba itd. Czy ktoś narzeka, że samochód ma za dużo na liczniku?

@gawron

Nie mogę jednak zrozumieć narzekania typu: za szybko się wzbogacę, za szybko można się dozbroić czy za dużo amunicji przy trupach. Nie chcę kasy - nie zbieram złomu i go nie sprzedaję, za dużo amunicji - zbieram tyle ile mi potrzeba itd

Można i tak. Wiadomo trudno znaleźć złoty środek, szczególnie, że mamy tu też takie chomiki co robią sobie udźwig postaci na 5 ton :grin: i zbierają wszystko co nie jest przymocowane na sztywno do mapy. Pamiętam parę takich modów, że już na Kordonie po kilku questach mieliśmy po kilka tysięcy naboi różnego kalibru, ja jest zwolennikiem np takiego lekkiego jej braku, gdzie myślę styknie mi czy nie albo zostaję mi niewielka ilość na plus po walce.

W niektórych modach po 30 minutach gry strach było przeszukiwać ciała, a jak jeszcze masowo lecą kombinezony z ciał to już w ogóle. :slightly_smiling_face: Niektórzy robią znowu w drugą stronę leci z ciał kupa rzeczy ale nie ma sensu nawet tego zbierać bo handlarze albo tego nie kupują wcale albo dają tyle co na oranżadę. Też niezbyt fajne podejście.

W tym modzie na początku też pomyślałem, że jest nie za fajnie z handlem, cenami, jak na początku spojrzałem na ceny. Ale po tym jak zaskoczyłem, że to krótki mod i jak znalazłem parę artefaktów wszystko w miarę jakoś działało, no i sporo mi pomógł perk dyplomacji. Modernizowałem broń i kombinezon na bieżąco nie przejmując się już kasą ale też i za bardzo nie było sensu nawet zarabiać tej forsy na jakieś fanty.

Ps: zerknąłem sobie jak tego moda oceniają na rosyjskich stronach, średnia to jakieś 7/10 to nie byłem jakoś bardzo surowy, mnie bardziej zawiódł scenariusz bo liczyłem właśnie na coś konkretnego od strony Monolitu.

U nas mod też chyba jakichś większych emocji nie wzbudził patrząc po temacie. Ja bym go ocenił jako taki typowy średniak, zagrać i zapomnieć, po początkowych zapowiedziach miałem inne wyobrażenie o tym modzie, no i niestety troszkę się jednak rozczarowałem.

1 polubienie

Przez przypadek ukończyłem tego moda
Całkowicie o nim zapomniałem, ale dzisiaj się ''spiąłem" i dokończyłem, bo zostało mi tylko laboratorium.
Cóż..z początku sądziłem, że będzie to opowieść o fanatycznym monolitowcu, który nie zawaha się przed niczym, a na końcu odkryje prawdę i utraci swą wiarę.
Jednak stało się inaczej, stopniowo poznajemy prawdę i odkrywamy to, kim byliśmy i jak się znaleźliśmy w centrum zony.
Ot zwykły przewodnik, który jak to @gawron wspomniał " Jedynie ociera się o Monolit ".
Czy mod jest słaby ? .. - nie sądzę. Jest on napewno przemyślany, ale zabrakło mi w nim bardziej skomplikowanych zadań, więcej wątków pobocznych itp.
W szybki sposób możemy dorobić się kasy i kupić najwyższy sprzęt, jaki oferuje nam handlarz, statystyki podnieść dzięki bardzo dobrym artom. Mod jest bardziej nastawiony na poznawanie fabuły niż walkę z wrogami.
A ile żre nasz bohater.. ola boga, ja nie wiem jak on został przewodnikiem, o jego kondycji nie wspomnę, bo zadyszki dostaje co chwila ( a bambetli przy sobie nie miałem prawie w ogóle tyle, co jedna apteczna, broń i jakieś pierdoły, które nie ważą zbyt wiele ) Tak więc siłą rzeczy nie nadaje się na Monolitowca, chyba by zbankrutowali na handlowaniu jedzeniem z najemnikami, gdyby Tichon został na stałe w ich szeregach.

Gdybym miał wystawić ocenę .. no takie 7/10
Miła odskocznia od modów gigantów.

Spoiler

3 polubienia

Witam, może ktoś wie gdzie znajdę Serafina i Medalion? :^

@Szeregowy_Killer - Wiem ale nie powiem.

Zażartowałem. Obejrzyj filmik, jest krótki i pokazuje nie tylko te arty.

Serafina znajdziesz, jak będziesz wykonywał zadanie w CHU Jubileuszowy. Bez zadania nie ma się co pchać.

Medalion 3min. Oko smoka 4 min. Serafin 4.50 min

https://www.youtube.com/watch?v=3mVEw6ifijI

Obejrzyj i ten, jeśli zechcesz. Wszystkie schowki w modzie.

https://www.youtube.com/watch?v=OWEFHWFhr0s

1 polubienie

3 minuty temu, kondotier napisał:

Medalion 3min. Oko smoka 4 min. Serafin 4.50 min

oko smoka w sumie znalazłem przypadkiem już w 1 godzinie gry w tego moda co mnie bardzo zaintrygowało :slightly_smiling_face:

Dziękuje, bo nie mogłem znaleźć informacji nigdzie w necie o tym po polsku czy angielsku :f

Druga sprawa. Nie mogę znaleźć kodu do drzwi w tym kompleksie wewnątrz bąbla.

Pooglądaj od 12 min.

https://www.youtube.com/watch?v=UIE3wG3PLNw&list=PLWAk0bGIcEl2v_RqSYKTBcocGZdPGG_0w&index=5

Okej mod ukończony. Według mnie mod ma świetny klimat, te promienie słońca i zielona Prypeć to aż raj. Pełno ciekawych schowków oraz tajemniczych miejsc, fabula jest dosyć krotka ale bardzo realistyczna. Mi się ogółem podobało oraz brak wylotów i daje 8/10

3 polubienia

Ktoś wie gdzie jest ten zdrajca z fotografii?

@Cheekie_Breekie_Man - Szczegółów moda już zapomniałem. Jeśli to złodziej co okradł tych z pralni to masz go 42 min.

https://www.youtube.com/watch?v=DzNpYSIPMGA&index=4&list=PLWAk0bGIcEl2v_RqSYKTBcocGZdPGG_0w

Ale chyba wcześniej trzeba zrobić zadania na dostawę zaopatrzenia do kina.

@kondotier
Dziękuje

Stalkerzy pomóżcie,jak wydostać się z anomalii bo zabraniu zapisków Hurona z Warzywniaka ?,bo nie mogę rozkminić wyjścia.

@blacho - Te gwieździste anomalie jak trafisz na właściwą, zmieniają kolor. Jeśli jednak nie trafisz na właściwą, to nawet jak wcześniej znalazłeś, następuje reset i trzeba zaczynać od nowa.

Tyle pamiętam, że pierwsza to jest ta, jakbyś szedł w stronę księgarni. Tylko do anomalii podejdź, aby zmieniła kolor, nie przechodź. Potem chyba trzecia, czwarta i na koniec druga. Sprawdź podana kolejność. Zapamiętaj, czy zaskoczyło. Trochę cierpliwości i sam znajdziesz.

A tu masz gameplaya, od 17.30 min. jak przechodzić.

https://www.youtube.com/watch?v=z0x3Y6M6BDw

Jak dotąd mod sprawuje się znakomicie, niestety natrafiłem na przeszkodę. Nie otwierają się te drzwi w laboratorium które jest w bąblu. Kod prosty do odgadnięcia, sprawdziłem nawet materiał video i się zgadzał z tym co odgadłem, ale po wpisaniu nie kręci się koło a drzwi stoją niewzruszone.

Sam bąbęl choć prostą lokacją jest i małą to upchaną niebezpieczeństwami co krok. Zabrałem apteczki i naboje ale nie wziąłem najważniejszego - granatów by odrzucić te najlepsze arty od bąbli teleportacyjnych.

edytka: dziwne, oglądałem różne videoporadniki i w jednym kod był taki a w drugim inny. Nic to, drzwi otwarte i mam nadzieję że już nic mnie nie spotka przykrego.

edytka2: mod ukończony, autorom spolszczenia podziękowania bo mod dobry, z pomysłami. Walk mało i całe szczęście, do postrzelania są inne mody, głównie te na bazie Zewu Czarnobyla (bo nikt się nie kwapi robić skryptów czy dodatkowych bajerów do niego, tylko grafika).

1 polubienie