R.M.A. Restoration Mod

Na temat lagów, to pisał Ci o nich @scigacz1975 w poście 33. Musisz tę instalację zrobić z rozmysłem, bez nerwów (wiem coś o tym, jak sam kiedyś nie mogłem odpalić moda, a z mojej winy i nieuwagi był problem), a dojdziesz do sedna. Nic nie wspominasz o fsgame, czy tam masz wszystko ok?

@metek58 Fsgame podmieniłem taki jaki był w wypakowanym folderze, nic więcej w nim nie zmieniałem. Gamedata są obie wartości na true, jak sprawdzałem - nie mam pojęcia co jeszcze zmieniać. O dll-kach także nic nie wiem. Musze zgrać te z podstawy czy jak? Przepraszam za głupotę moich pytań ale jestem “świeży”.

A jaki masz sprzęt bo mod swoje wymagania ma.

Z tymi wylotami, to dziwne, zwłaszcza na początku gry. @scigacz1975 odkrył, że nie wolno sprzedawać kombinezonów stalkerom. Mnie czasem wywali, ale mam słaby komputer. Jeżeli Ciebie wywala często, to albo namieszałeś coś w instalacji, albo nasz komputer jeszcze gorszy niż mój (co jest mało prawdopodobne) :thumbsup:

Sprzęt; Lekko zagracony lapek Acer
Procek Intel Core i5, GeForce GT 540M, 4GB RAMu.
Wywala mnie teraz juz tylko czasem jak zauważyłem głownie przy dialogach, a przy starcie już w ogóle nie mam wylotów. Co mam zrobić z tymi .dll bo lagi strasznie przeszkadzają w grze.

W archiwum z modem są dwa katalogi - “gamedata” z modem i “bin” ze zmienionymi plikami dll. Oba katalogi trzeba przenieść do katalogu gry, przy czym w przypadku “bin” system zapyta czy na pewno chcesz zamienić pliki - dajesz tak na wszystkie.
Co do tych wylotów - często się zdarza błąd z kodem “c stack overflow” - przyczyną prawdopodobnie są graty sprzedane NPC-om, a najprawdopodobniej kombinezony, które zmieniają im rangę i skrypty głupieją. Ale zdarzyły mi się też dwa czy trzy zablokowania kompa, gdzie tylko magiczne klawisze windows pomogły (alt+ctrl+del) - przyznam szczerze że to mnie trochę martwi. Wydaje mi się że przyczyną tego mogą być te zmienione dll z katalogu “bin” ale mogę się mylić. Na pewno mod wymaga mocnego kompa. Może uda mi się coś na to poradzić ale na razie to nic pewnego.
Edit:
rozpakujcie i scalcie katalog bin z tym w katalogu gry - kiedy system zapyta czy zamienić dajcie tak na oba. Musiałem zacząć nową grę i zacząłem grzebać w dll-ach. Na tych w paczce uzbroiłem i umundurowałem każdego kota w kordonie i nie zaliczyłem jeszcze żadnego laga. Oprócz tego gra chodzi płynniej i nie tnie mi się tak jak na tamtych z moda.
https://dl.dropbox.com/s/jjb8esmwgv1m44l/bin.7z

3 polubienia

Mam taki błąd:*```
FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:stalkersourcestrunkxr_3daxrGamescript_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: … shadow of chernobylgamedatascriptsrx_wmgr.script:96: C stack overflow

Czy może ktoś wytłumaczyć co on oznacza?

Podmień sobie pliki w katalogu bin na te post wyżej. I nie przejmuj się tym błędem - co jakiś czas będzie Ci wyskakiwał. Chyba taki urok tego moda. Jakieś przepełnienie bufora, ale potrafi wywalać na różnych skryptach. Autorzy moda chyba troszkę przegięli z niektórymi dodatkami i niestety - “c stack overflow” będzie stałym gościem. Pamiętaj często robić zapisy. Do spolszczenia dodamy chyba autosave - to jeszcze muszę obgadać z @Metkiem i @Smoxem. Mod jest naprawdę ciekawy ale bywa zdrowo wkurzający

Dzięki scigacz1975 za wyjaśnienie.Na ruskim forum,jeśli dobrze zrozumiałem,też byli zdziwieni tym błędem i nie wiedzą skąd on się wzioł.

Moja rada jest bardzo prosta. Sprzedawać tylko u handlarzy i wtedy zobaczyć, czy pojawi się wspomniany wylot. Jeśli się nie będzie pojawiał, to oznaczałoby to, że jest to swoiste, niezamierzone utrudnienie i tak to trzeba traktować.

Przydałoby się spolszczenie do tego moda.Moim zdaniem jest on dużo lepszy i trudniejszy od Świadomości.Ten brak amunicji to dopiero wyzwanie,anomalia goni anomalię itd.

@jurek48, spolszczenie idzie całą parą. Graj na razie w Świadomość-Z, bo jest już do tego moda polonizacja. Jak z “łatwością” sobie poradzisz z tym modem, to jak znalazł, pojawić się może już spolszczenie do Restoration. Ale trzeba trochę jeszcze wytrzymać, bo jest w tym modzie masa nowego tekstu, a co za tym idzie i nowe misje. To dobry znak. Przyznaję, trudności w nim nie brakuje i mniemam, że niewielu nerwowo wytrzyma ten mod do końca.

1 polubienie

Szczególnie te automatyczne karabiny maszynowe w Martwym Mieście :geek: .

Witam :slight_smile: Wróciłem do moda Restoration jeszcze raz. Ale tym razem problem już w wiosce kotów :frowning:

Po zabiciu bandytów dostaję od Sidorowicza komunikat o nowej misji.Przy próbie dialogu pupit z logiem:

*```
FATAL ERROR

[error]Expression : !phrase_dialog->m_PhraseVector.empty()
[error]Function : CPhraseDialog::SayPhrase
[error]File : E:stalkersourcestrunkxr_3daxrGamePhraseDialog.cpp
[error]Line : 140
[error]Description : No available phrase to say, dialog[escape_trader_start_dialog]

Jak grałem poprzednio tego nie było :(

//

log błędu wstawiamy w klucz

Braki w plikach tekstowych z podstawki jest powodem wylotu. Trzeba uzupełnić katalog pol i rus w modzie. Wklejasz pliki bez zgody na zamianę.

Link do plików: http://www.sendspace.pl/file/657f82e276d0456b418b4fa .

Przy tłumaczeniu tego moda, natknąłem się na wzmiankę handlarza Sidora, a sens był mniej więcej taki, że należy słuchać komunikatów radiowych i stosować się do poleceń. Może to jest przyczyną wylotów, bo nie toczy się gra zgodnie z założoną przez fabułę moda kolejnością. Zalecam dokładne czytanie kwestii rozmów, bo widzę, że są po dokładane lub zmienione rozmowy, które standardowo były w innych modach, czy nawet podstawki. Handlować zalecam tyko z handlarzami i nie brać kilku zadań, tylko metodą - “zrobisz, bierz następne”. To moja sugestia, a i tak każdy zrobi, jak mu będzie pasowało.

Zacząłem grę od początku, zrobiłem parę misji w innej nieco kolejności i tym razem dialog z Sidorem jest!
Zalecane przez Ciebie dokładne czytanie rozmów ma sens, ale jeszcze trzeba dobrze znać rosyjski
Pozdrawiam

@tedyt, miałem na myśli mod już spolonizowany! Rzecz jasna, że nieznajomość j. rosyjskiego jest barierą u sporej liczby graczy. Ale od czego jesteśmy. Tłumaczymy dla wygodnego i zrozumiałego grania. To jednak chyba trafiłem z tym stwierdzeniem, że zadania trzeba robić za koleją i nie hurtowo. Z zasady brało się po kilka zadań (zlecenia na mutanty, artefakty, ubić jakiegoś stalkera, czy przynieść broń) i być może, te zadania mają jakiś związek, z późniejszymi zgrzytami. Tak, czytanie tekstów rozmów, to podstawa wykonania poprawnie misji, czy zadania pobocznego. Trzeba jednak czekać na nasze spolszczenie, wtedy wszystko pójdzie jak po maśle.
Też pozdrawiam.

Przy tłumaczeniu tego moda, natknąłem się na wzmiankę handlarza Sidora, a sens był mniej więcej taki, że należy słuchać komunikatów radiowych i stosować się do poleceń. Może to jest przyczyną wylotów, bo nie toczy się gra zgodnie z założoną przez fabułę moda kolejnością. Zalecam dokładne czytanie kwestii rozmów, bo widzę, że są po dokładane lub zmienione rozmowy, które standardowo były w innych modach, czy nawet podstawki. Handlować zalecam tyko z handlarzami i nie brać kilku zadań, tylko metodą - “zrobisz, bierz następne”. To moja sugestia, a i tak każdy zrobi, jak mu będzie pasowało.

Potwierdzam - mod jest dość wrażliwy na odstępstwa od fabuły. Natomiast wzięcie kilku zadań na jednej lokacji może skutkować błędem przy wczytywaniu save-a np. “brak dalszych danych”

lub …

*```

• [x-ray]: economy: strings[4783 K], smem[0 K]
    stack trace:

0023:04F6371B xrGame.dll

[error][ 87] : Parametr jest niepoprawny.

Proszę o pomoc.Wczoraj próbowałem uwolnić powinnościowca z celi u bandytów w Dolinie Mroku i gdy naciskam przycisk to nie ma żadnej reakcji.Dzisiaj tak samo.próbowałem kilka razy się cofnąć w grze ale to nic nie dało.Dzisiaj zrobiłem reinstalkę moda i też nie zadziałało.