Kilka dni temu, grając w Alternativę 1.3 i mając otworzoną jedną kartę w Chromie (StalkerTeam) pojawił się nagle komunikat o braku pamięci i sugestii wyłączenia wszystkich kart (jedna) w przeglądarce. Zaskoczenie pełne. O co chodzi ? Wszedłem więc do menedżera zadań Win i zobaczyłem coś dziwnego. RAM był wykorzystywany w 89%. Miałem otworzoną jedną kartę, a procesów Google Chrome działało siedem. Zamknąłem grę. RAM spadł do 4,5 GB. Jedna przeglądarka tyle ciągnęła. Wyłączyłem ją i włączyłem. Oczywiście RAM spadł do 1,8 GB, ale po kilkunastu minutach jeden z procesów Chroma (a znowu ich było kilka) zaczął gwałtownie pożerać pamięć. Zamknąłem ten proces, zużycie spadło, ale po chwili znowu zaczęło rosnąć.
Natomiast w menedżerze zadań Google Chrome działa tyle procesów ile jest w rzeczywistości ze stabilnym wykorzystaniem pamięci.
Co zrobiłem.
-
Sprawdziłem lokalizację plików z myślą o Chrome virus * 32. Wszystko ok.
-
Przeskanowałem komp programami antyvir, m.in. SpyHunterem. Czysto.
-
Zainstalowałem najnowszy instalator Chrome.
-
Nawet dałem w element docelowy –process-per-site. To akurat nic nie dało.
-
I na końcu, zdesperowany, użyłem MemBoosta. Ten program pomógł zdecydowanie.
Ale, przecież nie o to chodzi żeby coś kombinować. Takiego obżarstwa nie powinno być. Zrozumiałbym obciążenie RAMu przy 20-u otwartych kartach, ale przy jednej czy dwóch ?
Na marginesie. Zużycie RAMu przez XR_3DA przy grze w Alternativa 1.3. używając MemBoosta. Bez niego użycie jest na poziomie 2,5 GB.