Witam.Testowałem te dzwięki z NS+DMX 1.3.4 i powiem że bardzo mi się podobają zwłaszcza chodzenie po piaszczystym podłożu jak i po trawie teraz to ma wyrażniejszy dżwięk ,teraz to nabiera bardziej realistycznego odgłosu,zdało by się zrobić dzwięk po strzale taki z lekkim polotem jak by dzwięk się roznosił jak to ma SVD snajperski w DMX ,reszta to moim zdaniem dobra robota.
mam propozycje co do muzyki.
Menu :
Dark Interval by Kelly Bailey
GamePlay :
Lustmord - Black Star
Halgrath - He led me through the Dark Caverns
Among The Ruins - Kammarheit
The Starwheel - Kammarheit
The Empty Hollow Unfolds - raison d’être
Co wy na to ?
Witam.Testowałem te dzwięki z NS+DMX 1.3.4 i powiem że bardzo mi się podobają zwłaszcza chodzenie po piaszczystym podłożu jak i po trawie teraz to ma wyrażniejszy dżwięk ,teraz to nabiera bardziej realistycznego odgłosu,zdało by się zrobić dzwięk po strzale taki z lekkim polotem jak by dzwięk się roznosił jak to ma SVD snajperski w DMX ,reszta to moim zdaniem dobra robota.
Sorki ale wycofuję się z tworzenia audio do broni. /:
Ale co do pytania, da się zrobić huk wtórny po wystrzale, lecz silnik gry nie zabardzo pozwala na wykonanie takiego pliku audio.
sprawdziłem sound-mod’a dopiero dziś i jestem rad z faktu wydania go, bowiem prezentuje się znacznie lepiej niż vanill’owa oprawa dźwiękowa. Jednakże jest pewna część wymagająca uzupełnienia - jak mawiał Lebiediew:
w każdej beczce miodu znajdzie się łyżka dziegciu
dźwięki nie są skomentowane, tzn. brakuje konfiguracji zapewniającej właściwą reakcję NPC’ów. Akurat pomijasz dźwięki broni dlatego w kontekście braku komentarza .ogg sytuacja nie wymaga interwencji. W przypadku dźwięków broni - AI przeciwnika interpretuje wystrzał z broni zapewniając lepszą reakcję na zagrożenie, ale podstawą do tego jest komentarz .ogg do pliku. Poradniki mogące ułatwić dodawanie komentarza znajdziesz: tutaj oraz tu (możesz sprawdzić również ten link). Generalnie przypominam o tym w przypadku chęci rozbudowywania R.L.S’a. Log w sytuacji braku komentarza daje info:
*```
! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsdetectorscontact_1.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsdetectorscontact_8.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_open.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_close.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_slot.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_belt.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_ruck.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_properties.ogg! Missing ogg-comment, file: d:stalker is.t.a.l.k.e.r. - shadow of chernobylgamedatasoundsinterfaceinv_drop.ogg
nie jest to błąd krytyczny, ale warto mieć na uwadze konieczność komentowania plików .ogg - zwłaszcza dla odgłosów broni (w przypadku gdybyś zmienił zdanie) czy dźwięków NPC/mutantów. Pozdrawiam
Wiem o tym, mam już przygotowanego “S.T.A.L.K.E.R. Sound Attribute Viewer and Tweaker (SAVandT) by NatVac” narzędzie ułatwiające wykonanie togo procesu.