Recenzja

bas001 nie wierzy mi że na sprzęcie:
AMD Sempron 2600+ (1900 Mhz)
MSI KT6V-LSR (MS-7021) (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Ram 1GB (1 - 400 Mhz 2 - 200 Mhz)
NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
Dysk 80Gb
Win XP
Nie odpali mi S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl no to po co ja jestem na tym forum jak nie odpaliłem nigdy go?
(ale go odpaliłem i chodzi na Niskich)
Dodaje że karta jest podkręcona.

To ma ciut większe wymagania chyba od CS-a, chyba że chodzi o nowe efekty to wtedy już musi być dobry nowy sprzęt. Ale ja nie wiem jaki sprzęt jest optymalny, ponieważ nie mam takiego problemu :wink:

Procesor: Intel Pentium 4 2 GHz lub AMD XP 2200+
Pamięć RAM: 512 MB
Karta graficzna: 128 MB pamięci zgodna z Direct X 8.0, GeForce 5700 lub Radeon 9600
!! No coś w to nie dowierzam.
Mi by poszło na Niskich.

http://gry.onet.pl/4890,87276,,Stalker\_Zew\_Prypeci,recenzja.html

Już śpieszę z pierwszymi spostrzeżeniami z gry. Trochę to chaotyczne będzie, ale chyba pomoże :slightly_smiling_face:Oczywiście nie ukrywam, że zdradzę co nie co z fabuły bo inaczej się nie da.

• 3 lokacje, zupełnie inne od tych znanych nam z poprzednich części, nie ma nic ze starych lokacji.

• ciekawe efekty graficzne dla posiadaczy kart obsługujących Dx 10 (do których ja należę)

• mapy dość klimatyczne, jednakże to nie to co było w SoH-u kiedy przekraczając w Kordonie nasyp kolejowy czuło się przejście do “innego świata” - czytaj klimat podobny ale lepszy od CS-a,

• póki co nie miałem okazji spotkać żadnych nowych broni, ale jest kilka ciekawych innych rzeczy, takich jak np. leki - czytaj prochy, dragi itp. :grin:

• nowy typ postaci - lekarz za darmo leczy,

• gra bardziej jest dla fanów i wyjadaczy niż dla nowych graczy, ponieważ już jednym z pierwszych zadań jest pogoń za pijawkami - dwiema,

• noc jest jak noc, czyli jest ciemno,

• lokacje mają swój klimat, niektóre miejsca wyglądają naprawdę ciekawie, jednakże widać minimalizm lokacji - wioska to dwa góra trzy domy na krzyż…

• sporo interakcji z postaciami, więcej niż w poprzednich częściach - chociażby możliwość upicia technika w pierwszej lokacji co wyłącza go na cały dzień - kac,

• dość duża ilość misji pobocznych, dość dobrze płatnych, ale i tak za tę kasę nie ma co kupić - można jeszcze zamawiać sprzęt, ale się to moim zdaniem nie opłaca, bo za głupi pistolet jest ok. 10 tyś w tym 2 tyś zaliczki…

• możliwość spania w przygotowanych do tego miejscach - ładny system, można spać nawet 24h,

• ciekawy system znajdywania “zabawek” dla techników - zamiast pendrive-ów szukamy np. miedzianego drutu dla jednego technika lub ogólnie narzędzi,

• misje są bardziej myślące niż te znane nam z CS-a,

• póki co brak zwiech, przycinek, bugtrapów czy innego cholerstwa,

• ogólnie gra prezentuje się ładniej niż CS - gram na full-max detalach i efekty są całkiem ładne jak na tak starą grę.

Jakbyś miał jakieś pytania jeszcze to wal śmiało :wink: