7 hours ago, tom3kb said:
Nigdy nie używałem żadnych Reshade ale ostatnio przeglądałem sobie u nas Klimatyczne screeny i wygląda to ciekawie.
Tylko takie pytanko laika, czy te programiki zwiększają znacząco wymagania bo np dodają różne bajery, czy pracują głównie na tym co fabryka dała? Na opcjach w grze i bawią się tylko parametrami w konfigu robiąc fajnie “nasycony” obraz czego sam np suwaczkami nigdy bym nie ustawił bo za mało dokładne takie przesuwanie i nie wszystkimi parametrami w opcjach też można się pewnie bawić.
Pytam tak z punktu właściciela 10 letniej 1Gb karty graficznej
Odpowiem tak…
x lat temu byłem zdecydowanym przeciwnikiem ReShade, bo “Hurr durr, psuje klimat gry, hurr durr, cholerni poprawiacze” ale przekonałem się dzięki RTGI. Zapytacie czym jest RTGI - otóż “Ray Traced Global Illumination”. Tak, dokładnie - jest to pewna forma Ray Tracingu którą można uzyskać nie posiadając karty RTX. Zainteresowanych szczegółami odsyłam do YT (najlepiej Digital Dream, sa np. filmy z Lost Alpha lub Anomaly). Wspomnę tylko że odpowiedni shader jest załączony w moim configu.
Przechodząc to pytania właściwego - “czy te programiki zwiększają znacząco wymagania bo np dodają różne bajery”. To jest jeden program, który dodaje różne shadery. I to zależnie od ilości i “ciężkości” shaderów spada liczba FPS. O ile taki prosty Tonemap, czy Bloom klatki zje ze dwie lub trzy, to już wynalazki w postaci MXAO czy SSDO ciachną ich ciut więcej zależnie od ustawień. Tak samo jak SMAA czy inne antialiasingi. Wciąż jednak sumaryczny spadek jest około 5 FPS (przynajmniej w moim przypadku). To nie są to kolosalne ilości, bo RTGI potrafi liczę tę ograniczyć (zależnie od ustawień) nawet ponad o połowę. Niemniej - efekty są tego warte.
Zasadniczo przy uruchomieniu dowolnego moda wyłączam w nim jakiekolwiek “odsilnikowe” SSAO, HBAO, czy inne HDAO, a uruchamiam RTGI + MXAO z ReShade. Tak samo wyłączam SMAA / FXAA, bo raz że RTGI się z nim nie lubi (często nie widać efektów, bo przy włącoznym antialiasingu RTGI po prostu nie działa), a dwa że to “ReShade’owe” jest mniej zasobożerne.
W moim przypadku Anomaly na GTX 1070Ti wraz z załączonym configiem pozwala na uzyskanie w miarę stabilnych 50-60FPS, przy czym rysowanie obiektów i trawy nie przekracza 50%, a powyłączone sa (jak wspomniałem wyżej) wszelkie wynalazki w potaci SSAO i antialiasingu.
Legend Returns i reszta “starszych” modów to inna historia, bo tam można uruchomić wszystkie efekty + ReShade i wszystko działa na stabilnym 60FPS.
EDIT:
ReShade działa na wszystkim co obsługuje DX9-DX11, ale także również Vulkan. A i przy wykorzystaniu biblioteki d3d8to9 starsze gry (ogrywałem polskiego Chrome’a z MXAO i RTGI i robi to kolosalną różnicę). Oznacza to że można by uruchomić dowolny mod na oświetleniu statycznym i “dopiąć” do niego ReShade.
Są również odpowiednie “wtyczki” (biblioteki) które potrafią wykorzystać efekty również w grach OpenGL, Glide i DX6. Znów odsyłam do YT gdzie jest multum filmów jak wykorzystać ReShade ze starszymi grami. Chyba najpopularniejszy jest o Unreal Tournament, niemniej tam wykorzystano alternatywny silnik UT, który działa już na DX11.