Planuję kiedyś zgłębić temat osobiście, zebrać informacje i coś naskrobać, ale na razie chciałam się tylko podzielić tymi krótkimi materiałami.
Różnice w wersjach gry:
Różnice regionalne (trochę chaotycznie zrobiony ten filmik):
Planuję kiedyś zgłębić temat osobiście, zebrać informacje i coś naskrobać, ale na razie chciałam się tylko podzielić tymi krótkimi materiałami.
Różnice w wersjach gry:
Różnice regionalne (trochę chaotycznie zrobiony ten filmik):
@Meta To chyba będzie w v.1.005, bo taką miałem pierwszą. Teleport z Radaru do Prypeci nie jest na bramie, ale za nią można przejść i trzeba powalczyć. A faktyczne tele jest przy ścianie pierwszego budynku Prypeci.
Ja planowałem przejść cień bez żadnych patchy i tak samo czyste niebo, choć z tym drugim będzie trudniej :E
@Zwinny Nie sprawdzałam osobiście, ale natknęłam się kiedyś na opinie osób trzecich, że CzN przed poprawkami był wręcz niegrywalny, więc to by mogło być niezłe wyzwanie ![]()
Czystego Nieba możesz nie być w stanie ukończyć bez patchy, jako że na Agro może nie zespawnować ci się Kryłow pod żadnym warunkiem. Bez niego fabuły do przodu nie pchniesz.
ArNie - posiadam (płyty z oryginalną grą) wersje 1.0 wszystkich częśći, do nich dodaje sie pacz NoDVD i pasują do nich wszystkie nakładki zmieniające wersje gry - na przykład z wersji 1.o (cienie) na 1.0004 lub 05, 06, 07 a nawet 08.
Późniejsze wersje nie z płyt były często niedopracowane i stąd problemy.
@vidkunsen no bo jak masz 1.0 to najlepsza wersja bo patchami sobie zawsze zrobisz taką jak potrzebujesz.
“Późniejsze wersje nie z płyt” nie były “niedopracowane” tylko jak już była w jakiejś nowej wersji to trzeba było np cudować z downgradeami, a to nie z każdą wersją było łatwe i nie każdy potrafił zrobić.
Często do tego dochodziło, że podstawka oraz łatki do Cienia Czarnobyla miały w sobie format plików *.db (database). By je otworzyć, zmodyfikować, trzeba było użyć do tego odpowiedniej aplikacji, służącego do otwierania, wypakowania plików tegoż formatu. Dla części osób, w tym mnie, było to dość problematyczne dodatkowo.