@kilerstalker przejrzyj też to # Migracji na Discourse
Super, tylko jakieś kilka miesięcy za późno. Discourse nie jest złe. Jakiej funkcjonalności brakuje na Discourse?
Przypomnijmy jak to wyglądało …
…a tak wygląda dzisiaj
podobnie jak konkurencja …
I wszystko po to by MIEŚCIŁO SIĘ na ekranie smartfona.
Wczoraj udało mi się skończyć naprawę postów. Czy oznacza to że wszystkie posty są w idealnym stanie? Nie, sporo postów było jeszcze rozwalone przy aktualizacjach IPB.
Jednak wydaje mi się że jest aktualnie nie gorzej niż było, nowy format jest znacznie mniej podatny na uszkodzenia przy aktualizacjach. Poza tym obrazki są pobierane lokalnie więc powinny być bardziej trwałe.
Mogłoby zostać kilka uszkodzonych postów które zawierały kod XML bez użycia tagów code. Niestety mój skrypt nie zawsze poradził sobie z nimi przy parsowaniu HTMLa z IPB. Jak ktoś znajdzie jakieś uszkodzony posty, proszę dać znać.
Jakie są następne rzeczy do zrobienia:
- Uporządkowanie kategorii na forum. Aktualnie jest tam spory bałagan i wymaga to trochę dostosowania do tego jak działa Discourse. Jak będzie to zrobione, prawdopodobnie widok domyślne zostanie przestawiony na widok kategorii.
- Porządku w grupach użytkowników.
- Dostosowanie wyglądu - stworzenie nowej skórki, trochę podobnej do tego co było z dostosowaniami pod ekrany komputerów.
- Umożliwienie dodawania plików do centrum plików przez inne osoby.
- Integracja czatu z Discordem.
- Inne drobne zmiany.
Kolejność pracy niekoniecznie będzie taka jak podana powyżej ale wstępnie taką zakładam.
Oprócz tego zastanawiam się nad włączenie trybu wiki dla postów z modami czy innymi poradnikami. Taki tryb powoduje że każdy użytkownik o odpowiednim poziomie zaufania może zmieniać post i wprowadzić jakieś aktualizacje. Testowo włączyłem to dla kilku postów i chętnie poznam opinie.
Wydaje mi się też że uruchomienie możliwość dodawania plików przez innych jest ważne ale przypominam że możemy dodać praktycznie nieograniczoną ilość plików.
Jak ktoś chce dodać polonizacje czy moda - niech napisze PMa a go dorzucę zazwyczaj w ciągu 24h.
Rzeczy do zrobienia jest dużo więc każda pomoc mile widziana.
W jaki sposób będą oznaczone tematy/mody/pliki iż są włączone do tryb WIKI dla postów z modami czy innymi poradnikami.
Pytam w kontekście G.a.m.m.a… które wymaga aktualizacji.
Widocznego oznaczenia wiki ja nie zauważyłem poza pojawieniem się opcji edutuj na dole posta.
Można wyszukać posty oznaczone jako wiki wpisując frazę do wyszukiwarki
in:wiki
OK już wyczaiłem na przykładzie FTP jest to widoczne w samym tytule/nad w #1 tam gdzie ten ołówek oraz pod postem jest " edytuj wpis "
I nawet skorzystałem ![]()
@Marcx: aktywowałem też dla tego tematu. Zobaczymy jak się to sprawdzi. Biorąc pod uwagę aktualne braki osobowe może to być najlepsze rozwiązanie.