Rozważania na temat migracji na Discourse

Odnośnie dalszych praca; naprawa postów w trakcie. Postów jest sporo i wymaga to jeszcze trochę wysiłku. Chciałbym robić wrzucać poprawki tylko raz bo podejrzewam że znowu wygeneruje to trochę powiadomień.

Poprawki do kilkuset postów wrzucone. Możliwe że następne pakiety będę wrzucał już większe.

Zazwyczaj są to poprawki drobnych błędów stylistycznych, brakujące enter i tego typu rzeczy.

Przykład bardzo uszkodzonego posta który został naprawiony:

Może głupie pytanie. Ogarnia ktoś jak zmienić skórkę forum?

Oraz czy to już ostateczny wygląd czy jeszcze będzie coś grzebane.

W ustawieniach możesz wybrać kolory ale raczej jest to dość ograniczone.
Wyglądem będę się zajmował jak uda się już wszystkie posty poprawić.

@Ignachinio O dzisiaj chyba przez przypadek wlazłem na forum też postawionym na tym samym co nasze.

No i widać, że i działy, poddziały da się poogarniać jak i te kolorki. :blush:

2 polubienia

……wpis z 28.07 . Miało być proste ale z drugiej strony oglądamy się na telefony.
Naprawdę ? fon to raczej do rozmów służy a nie do czytania czy przeglądania forum ale ja to stary jestem. Tym bardziej w pracy a jak ktoś gra w stalkery to raczej kompa posiada. i tylko jeszcze chciałbym zauważyć , że ów fon można też użytkować w poziomie więc …… :winking_face_with_tongue:

To jest dość prosta sprawa ale uporządkowanie postów - nie. Uporządkowanie wszystkich postów ma priorytet. Poprzedni i ten tydzień jestem na delegacji więc do powrotu do domu praca wstrzymana.

1 polubienie

Maaaaatko teraz dopiero sobie uświadomiłem, że TY NAPRAWDĘ sprawdzasz, poprawiasz , porządkujesz WSZYSTKIE posty, wpisy, komentarze na portalu :double_exclamation_mark: :double_exclamation_mark: od początku istnienia.
ILE tego jest 500tys , 1mln ??? po co to robisz. Syzyfowe prace na zespół 20 ludzi. Rozumiem, że ktoś zgłasza jakieś błędy, coś nie działa itp. ale…

1 polubienie

Nie robię tego w pełni ręcznie ale wymaga to nadzoru i czasami ręcznych poprawek. Prawdopodobnie w ten weekend skończę i będzie można zabrać się za następne rzeczy.

Wpisów które są sprawdzane i jak to jest wymagane poprawiane jest znacznie mniej bo tylko 186 279.
Z tego sporo to jedno czy dwu zdaniowe posty więc aż takiej tragedii nie ma choć już kilka weekendów mnie to już kosztowało.

Zabawne jest to że trochę starszych wpisów było rozwalone jeszcze na IPB po aktualizacjach.

2 polubienia

Od kilku dni, na maila, zaczynam hurtowo dostawać odpowiedzi na moje posty pisane od początku członkostwa na ST. Jestem lekko zaskoczony. :thinking:

Też dostaję maile ale z bieżącą działalnością związane. A jakby co na końcu maila zawsze jest dopisek, że możesz zrezygnować z powiadomień. :winking_face_with_tongue:

1 polubienie

@DaarMoo @Marcx a to ja też na forum pełno powiadomień dostaję ale to są chyba wszystko tematy, które przerabia, dostsowuje @portals i chyba, w których są jakieś wasze odpowiedzi itp.

1 polubienie

I prawidłowo. ( jeśli tak w opcjach masz odznaczone ) Ale DaarMoo pisze o wpisach od początkujego istnienia w stalkerteam. ;(((

Też tego śmiecia mam pełno na mailu bo nie zaglądałem dawno :grin: odznaczyłem przysyłanie zobaczymy czy będzie spokój.

Przepraszam za to, zmieniłem ustawienia i teraz przyjdzie prawdopodobnie jeden zbiorczy e-mail na koniec procesu. Trafiła się duża pula postów z popsutymi wołaniami.

Aktualizacja statusu: w weekend został wysłany ostatnia poprawiony masowo post. Pozostałe poprawki będą już bardziej bardziej ukierunkowane na konkretne posty.
Mam listę jakiś 300 postów do przejrzenia i poprawek.
Generalnie proces czyszczenia postów już prawie dobiega końca. Jeśli ktoś jeszcze napotka się na jakiś uszkodzony post proszę dać znać.

Jestem też świadomy jedno postu który się zablokował, konkretnie: Anomaly Antology 2.0. Będę patrzył co się stało ale wygląda jakby jakiś jeden załącznik powodował że HTML posta generuje się uszkodzony.

Z ciekawostek jest co najmniej kilkadziesiąt załączników które IPB skasowało, mimo że było ciągle odniesienia do nich w poście. Format tych adresów był dziwny i problem dotyczył głównie postów @vidkunsen. Kilka postów ma po koło 400000 znaków, głównie jak ktoś wpadł na pomysł wrzucić do posta logi z godzin grania w Stalkera. Discourse nie pozwala wrzucać tak długich postów więc część skróciłem. Kilka poradników jest też blisko tego limitu, je wrzuciłem w niezmienionej formie ale dobrze będzie jest podzielić na maks 100000 znaków.

Wyszukiwarka w Discourse jest rewelacyjna, nie ma problemu ze znalezieniem post po fragmencie tekstu, W IPB to męczarnia.

Kolejny kroki jak skończę jeszcze przeglądać te pozostały posty to uporządkowania kategorii.

2 polubienia

Przejście na Discourse jest jakimś cofnięciem sie w rozwoju forum, przecież są lepsze alternatywy darmowe lub nawet płatny Vbulletin - byśmy zrobili zrzutkę na zakup itd.
Nic tylko gratulować w cudzysłowie.

1 polubienie

@kilerstalker przejrzyj też to # Migracji na Discourse

Super, tylko jakieś kilka miesięcy za późno. Discourse nie jest złe. Jakiej funkcjonalności brakuje na Discourse?

Przypomnijmy jak to wyglądało …

…a tak wygląda dzisiaj

podobnie jak konkurencja …

I wszystko po to by MIEŚCIŁO SIĘ na ekranie smartfona.