Ciekaw jestem czy ktoś z was prowadził lub grał w jakąś grę RPG (papierową, nie na komputerze) o klimacie zbliżonym do Stalkera? Zastanawiam się ostatnio nad poprowadzeniem czegoś takiego i szukam pomysłów.
Mam spore doświadczenie jako MG, kilka światów i systemów na własne potrzeby już napisałem, ale mam ochotę na coś nowego.
Było.
Gość o ksywie danieldino, który niestety odszedł z forum już spory czas temu, czasami organizował RPG ze stalkera. Różnie to bywało, raz pomysł wypalił a innym razem niestety nie.
Jeżeli teraz miałoby coś takiego powstać, mógłbym pomóc. Pomysłów mam od groma, ale potrzebny jest dobry MG jak i oczywiście .. chętni gracze.
Przynajmniej na razie nie planuję sesji online, szukam pomysłów na sesje tradycyjne. Chodzi mi o pomysł na kampanię.
Nie do końca odpowiada mi świat przedstawiony w grach z serii S.T.A.L.K.E.R. Nakłada duże ograniczenia, potrzebne by było dobre wprowadzenie i motyw przewodni, które wciągną graczy i przykują ich uwagę. Z drugiej strony znajomość gier, lokacji i osób dała by kupę materiałów bez wysiłku.
KIedyś ktoś planował taką grę jak piszesz Liar , powstały nawet projekty figurek , postacie itp itd.Lecz było to jakiś czas temu ,a nazywało się Projekt Zona albo coś w tym stylu, lecz jak pisałem wcześniej było to jakiś czas temu i nie wiem czy projekt żyje , dogorywa , czy już zupełnie umarł a zapowiadało się naprawdę obiecująco.
Gra to nie problem. Mam dobrą własną mechanikę, napisanie tabel uzbrojenia / pancerzy / mutantów / anomalii to chwila.
Natomiast zastanawiam się nad tematyką kampani. Szukam pomysłów na coś bardziej wymyślnego niż “przynieś 10 ogonów psów”. Konwencja będzie chyba survival horror.